APM face lumina in cazul forarilor de la Covasna: Nu e vorba despre gaze de sist!

APM face lumina in cazul forarilor de la Covasna: Nu e vorba despre gaze de sist!
APM face lumina in cazul forarilor de la Covasna: Nu e vorba despre gaze de sist!

Instalarea sondelor de forare de la Covasna – Comandau continua sa incinga spiritele, iar dupa ce grupul ecologist Indigo a acuzat autoritatile ca ar ascunde faptul ca se va fora dupa gaze de sist, a venit randul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) sa explice situatia.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, sustine ca ceea ce se vehiculeaza, legat de forajele de la Covasna – Comandau, nu are nicio legatura cu gazele de sist, ci reprezinta o simpla explorare pentru a se vedea daca pe viitor se vor putea extrage de aici hidrocarburi – amestec de gaze si petrol.

„Firma Amroco Energy din Ploiesti va exploata 9000 de mp in Covasna – Comandau, terenul fiind inchiriat pe o perioada mai lunga de timp de la diverse persoane fizice. In 28 august 2013, firma a solicitat prin documentatie tehnica scoaterea suprafetei de la Ocolul Silvic Comandau, unde se afla terenul extravilan, pentru executarea unor foraje cu sonda de exploatare Gresu 4000. APM a urmat tot procedeul legal, s-au parcurs toate etapele si s-au facut toate verificarile de amplasare, inclusiv pentru a se vedea daca in zona exista habitate care ar putea fi afectate de exploatare”, a explicat Gheorghe Neagu.

Potrivit acestuia, din documentatia depusa de firma ploiesteana si verificarile facute la fata locului de specialisti nu a reiesit ca zona ar putea fi pusa in pericol din punct de vedere al mediului. In context, Neagu a tinut sa precizeze ca zona nu a fost defrisata deodata si strict in scopul proiectului, ci proprietarii terenului defrisasera legal, in timp, mare parte a terenului.

„Proprietarii au fost de acord sa inchirieze terenul pe o perioada de mai multi ani. (…) Cei de la Amroco au depus documentatia pentru emiterea acordului de mediu pentru explorarea sondei 4000 Gresu, iar in documentatia tehnica se arata ca se foreaza cu o sonda la adancimea de 3650 m, avand avizul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, pentru extragerea si valorificarea – daca este cazul, a hidrocarburilor din zona Manisca. S-a facut un Memoriu de prezentare, toata lumea putea consulta aceste documente, dar nimeni nu a facut-o pana acum pentru a afla clar ce se intampla”, a mai aratat Neagu, precizand ca obiectivul proiectului este explorarea posibilitatii de exploatare a resurselor naturale de uz casnic si industrial, prin procedeu de forare.

Astfel, in 23 octombrie 2013, APM Covasna a dat acordul de mediu pentru proiect, cu conditiile de respectare a normelor de mediu si inclusiv de refacere a terenului prin plantarea de arbusti si vegetatie, la finalul proiectului.

„Sunt obtinute toate avizele – inclusiv de la alte institutii, au fost date toate anunturile legate de proiect, iar publicul interesat putea veni sa consulte documentatiile. Nu este vorba despre gaze de sist, cine nu a inteles clar despre ce e vorba trebuia sa ceara informatii de la APM, inainte de a iesi in presa cu presupuneri”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Primaria Covasna dezminte zvonul cum ca in statiune s-ar cauta gaze de sist

Intr-un comunicat emis de Primaria statiunii Covasna, semnat de primarul Thiesz János, se spune ca Amroco SRL din Ploiesti efectueaza lucrari de forare in zona Manisca in deplina legalitate si conform tuturor standardelor.

Primarul Thiesz János face unele precizari cu privire la acest proiect, si spune ca forajele au fost autorizate de Primarie in luna noiembrie, iar firma din Ploiesti lucreaza pe un teren proprietate privata, pe care l-a inchiriat pe o perioada de doi ani. In acelasi document sunt enumerate avizele obtinute: aviz de protectia mediului de la APM Covasna, aviz de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, aviz pentru ocuparea temporara a terenului din fondul forestier, emis de Directia Silvica si Ocolul Silvic Covasna, si aviz de gospodarire a apelor, acesta din urma fiind obtinut de la Administratia Bazinala de Apa Buzau – Ialomita. „Avizul se refera strict la determinarea posibilelor rezerve de gaze naturale conventionale. Din informarea SC Amroco Energy SRL precizam ca in urma realizarii obiectivului de investitie Forajul sondei 4000 Gresu nu vor rezulta ape uzate” – se precizeaza in comunicat.

Primarul Thiesz Janos vorbeste si despre partea de defrisare si reimpadurire a zonei. „Proiectul de autorizare contine lucrari de suprafata la careul pentru foraj, drum de acces, reamenajarea drumului forestier existent si defrisarea terenului de 0,9 ha, respectiv reinstalarea si intretinerea vegetatiei prin plantarea a 1.000 de puieti de molid si brad. Decizia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Brasov stabileste insa ca vegetatia forestiera nu se defriseaza” – spune primarul.

Acesta precizeaza ca forajul sondei face parte din Programul National de Asigurare a Resurselor Energetice, si are ca scop cercetarea formatiunilor structurale la nivelul Miocenului si Oligocenului (pana la o adancime de 3620 de metri) pentru confirmarea prin probe de productie a continutului de hidrocarburi (substanta minerala lichida).

Tragand concluzia, Thiesz declara ca autorizatia de constructie a fost eliberata in deplina legalitate, si da exemple de foraje similare din tara: Nereju (Buzau), Gradistea (Buzau), Peciu Nou (Timis) sau Nadlac (Arad). Toate aceste lucrari, ca si cea de la Covasna, fac parte din Programul National de Asigurare a Resurselor Energetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *