Apocalipsa se amana

Fotografii aeriene si terestre, prezentate in cadrul unei conferinte stiintifice sustinu-te recent la Washington, ara-ta ca pe o treime din zone-le in care s-au facut defrisari ilegale ale padurilor tropi-ca-le, copacii au inceput sa renasca.
paduri tropicale
Savantii au descoperit ca pier-derea anuala de aproximativ 13.000 de hectare de paduri tropicale nu este atat de dramatica precum credeau ecologistii pana de curand. Situatia ingrijoratoare a padurilor a facut subiectul opiniei publice zeci de ani, iar de curand a fost una dintre temele cele mai frecvent dezbatute de politicieni in discursurile lor. In acest timp, comunitatea inter-nationala duce o lupta acerba impotriva incalzirii globale, incer-cand din rasputeri sa inceti-neas-ca ritmul alarmant in care dispar diferitele specii de plante si animale.

Moartea inceata, dar sigura, a padurilor tropicale a fost tema principala a conferintei tinute la Muzeul National de Istorie Natu-rala Smithsonian din Washing-ton. Participantii au declarat, extrem de incantati, ca au inceput sa apara paduri secundare la tropice, in zonele defrisate in care fusesera mici ferme, aban-donate acum din cauza procesului de urbanizare. Despadurirea este inca cea mai ingrijoratoare problema intalnita in regiunile tropicale, indeaproape urmata de abandonul zonelor rurale in favoarea vietii in marile orase – mai ales in zonele in care munca la ferma nu mai este la fel de banoasa.

Previziuni desfiintate
Descoperirea faptului ca rege-nerarea padurilor are loc mai repede decat se preconiza are importante implicatii si in proce-sul de extinctie al plantelor si ani-malelor, deoarece padurile secundare reprezinta un refugiu pentru multe specii. Cercetatorii care au luat parte la recenta conferinta s-au contrazis in lega-tura cu numarul de paduri tropi-cale pe cale de dispa-ritie. Profe-sorul Eldredge Berming-ham, de la Institutul Smiths-onian de Cercetare a Tropicelor din Pana-ma a declarat: „Cresterea padurilor secundare poate fi privita ca un sistem de franare impotriva extinctiei. Acestea fiind spuse, criza extinctiei nu este o problema atat de grava precum se credea. Colegul lui, profesorul William Laurance, considera ca se vor pierde de la 25 la 50% din specii. Pe de alta parte, alti savanti ofera un procentaj de 15 pana la 30%, sau chiar si mai mic de atat. Ambele estimari sunt mari, dar sunt mult mai bune decat „previ-ziunile apocaliptice” de 50-75% care au fost raspandite in ultima vreme.

Defrisarile care au loc in toa-ta lumea contribuie la o cincime din emisiile de dioxid de carbon in atmosfera, si, implicit, la procesul de incalzire globala. De la inceputul Revolutiei Industriale, jumatate din cei 20 de kilometri patrati de paduri tropicale virgine au fost distruse.

Peste 500 de oameni de stiin-ta, politicieni si reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale au luat parte la conferinta tinuta in capitala Statelor Unite ale Americii cu scopul de a informa ome-nirea in legatura cu propor-tiile si pericolele despaduririlor. Cristian Samper, directorul Mu-zeului National de Istorie Natu-rala Smithsonian, marturiseste: „Prin aducerea laolalta a autori-tatilor de prim rang pentru a dis-cuta despre diferitele aspecte ale stiintei care studiaza tot ceea ce implica padurile tropicale, speram sa dobadim noi informatii despre o situatie cu o posibila implicare a tuturor speciilor – inclusiv a noastra”.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *