Avantajele selectiei la sursa

Prezent la Okotech – 2007, tirg international de mediu care a avut loc in Ungaria, Ioan Girba, director general Margran SRL, reprezentant general al Hungexpo in Romania, a punctat, pentru monitorul, citeva aspecte legate de protectia mediului, pe care domnia sa le-a intilnit intr-o tara unde probleme ca reciclarea si selectarea deseurilor si-au gasit rezolvarea.

Okotech-2007

Tirgul international de mediu care s-a desfasurat la Budapesta in perioada 6-9 noiembrie, de unde nu au lipsit nici delegatii din Romania, a adunat peste 130 de firme, printre acestea remarcindu-se cele de prelucrare – compactare a diferitelor tipuri de deseuri, aparatura de masura si control, precum si laboratoare mobile dotate la ultimele standarde in domeniu. Acestea au fost, de fapt, punctul de atractie al reuniunii, importanta acordata lor fiind data de capacitatea superioara si extrem de rapida de recoltare si prelucrare a probelor (aer, apa, sol) din diferite zone. Accentul s-a pus, de asemenea, si pe latura educativa a evenimentului, la tirg fiind prezenti elevi de la doua licee de profil, adusi aici in cadrul unui program de documentare si acumulare de experienta in domeniu.

Primul furnizor

Tinind cont de diversele propuneri venite la nivel national in ceea ce priveste reciclarea deseurilor, experienta maghiara a aratat rezultatele superioare obtinute prin politica selectiei facuta la sursa, fata de cea a colectarii si trierii in statii de epurare. Evitarea unei munci in plus si vadit mai costisitoare se poate realiza daca atentia este axata pe primul furnizor – cetateanul, latura practica in Ungaria pe acest aspect fiind ilustrata de pubelele de plastic mari, instalate din loc in loc, avind un volum de 1,5 – 2 metri cubi, pe culori diferite, cu desene care indica clar un semn conventional pentru sticla, plastic sau ambalaj, usor de pus pe masini care vin si le ridica gata sortate. „Aceste pubele nu sint la poarta fiecarei case”, spune Ioan Girba. „Cele amintite mai sus sint amplasate in locuri circulate intens, cum ar fi intersectiile, acolo unde oamenii stiu de ele si vin sa depoziteze deseurile, pentru ca sint bine intentionati. Stiu unii – dupa aceea vin si altii”. In acest mod se procedeza si in privinta deseurilor din constructii sau in cazul centrelor comerciale.

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *