Avertisment Comisarul UE pentru Dezvoltare: Cele mai ucigatoare dezastre din ultimii 20 de ani, intre 2000 si 2006

„Sapte dintre cele mai ucigatoare zece dezastre din ultimii 20 de ani s-au petrecut intre 2000 si 2006”, avertizeaza comisarului UE pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, Louis Michel, intr-un mesaj destinat cetatenilor celor 27 de state membre ale Uniunii, cu prilejul „Zilelor Dezvoltarii Europene” (http://www.eudevdays.eu).

In privinta cauzelor acestor fenomene, oficialul UE considera ca, „in ultimii ani, a devenit foarte clara legatura dintre schimbarea climatica si frecventa plus intensitatea fenomenelor naturale extreme”.

Prin urmare, cu ocazia amintitei conferinte, tinute in aceasta saptamana la Lisabona, UE vrea sa traga un semnal de alarma ca simplele discursuri „ingrijorate” fata de incalzirea climei (si a popoarelor sarace din Africa si Pacific care deja sufera de pe urma ei) nu mai sunt de niciun folos. Ba mai mult, intr-un moment de candoare fata de reprezentantii presei, Michel a recunoscut ca intentioneaza chiar „sa inceapa a-i denunta pe cei (diferiti actori internationali – n.r.) care nu isi indeplinesc promisiunile” legate de interventia lor in lupta contra incalzirii climatice.

In schimb, statele UE sunt pe cale sa cale sa-si reduca emisiile cu efect de sera cu 20 la suta pana in 2020. Iar UE va continua insiste pe legatura indisolubila intre combaterea saraciei si a incalzirii globale, chiar daca statele membre contribuie cu numai 14 la suta la totalul emisiilor nocive dispersate anual in atmosfera. Uniunea este cel mai mare furnizor de ajutor pentru dezvoltare – oferind, in urmatorii sase ani, 23 miliarde euro catre 78 de state din Africa, Pacific si Caraibe – dar eforturile europene ar putea sa ramana fara efect.
Incalzirea climei, cauza a saraciei si foametei

Perspectiva sumbra ca banii europenilor sa fie efectiv aruncati si sa nu le fie de ajutor celor in nevoie exista intr-adevar, daca toate investitiile in proiecte de dezvoltare vor fi spulberate de cresterea suprafetei Oceanului planetar.

Desi contribuie cel mai putin la incalzirea planetei pentru ca, adesea, nici nu dispun de industrie, statele care beneficiaza de ajutorul UE sunt si cele mai vulnerabile in fata incalzirii globale. Mii de kilometri de coasta sunt in pericol de a fi inundate, terenurile agricole devin neproductive din cauza secetei, iar comunitati intregi nu se mai bucura de nicio protectie naturala in calea intemperiilor din cauza despaduririlor.

Toate acestea vor provoca sute de milioane de „refugiati climatici” pana in 2050, dintre care multi ar putea bate la portile Europei. Asadar Uniunea se afla deopotriva in fata unui imperativ moral (a reduce saracia, respectiv incaplzirea climei, o cauza directa a acesteia), dar si in fata unei solutii pragmatice care trebuie adoptate urgent, pentru ca cei care sunt victimele de azi ale incalzirii climei nu reprezinta decat un avertisment pentru cataclismele naturale care ar putea lovi, in cateva decenii, in oricare alte parti ale lumii.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *