Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE
Biotehnologiile ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie ca urmare a schimbarii legislatiei la nivelul UE

Culturile modificate genetic ar putea aparea mai rapid pe piata din Marea Britanie dupa ce eurodeputatii au votat, in 13 ianuarie, o lege care permite tarilor sa apeleze la “liberul arbitru” in privinta biotehnologiilor. Noua legislatie a UE, care va intra in vigoare in aceasta primavara, va permite statelor sa cultive culturi modificate genetic care au fost deja avizate pozitiv de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Author – CIAT
Potrivit sefului Biroului de Politici si Reglementare a OMG din Marea Britanie, Sarah Cundy, adoptarea biotehnologiilor s-ar putea intampla destul de repede.

“Ne asteptam acum ca porumbul modificat genetic 1507 sa obtina autorizatia finala in viitorul apropiat, iar noile dosare sa fie aprobate mai repede decat s-a intamplat pana acum”.

In acelasi timp, europarlamentarul liberal-democrat, Catherine Bearder, a salutat noile norme, care au fost adoptate cu o majoritate de 480 vs. 159 contra.

“Pastram regulile stricte cu privire la siguranta, dar decizia de a cultiva sau nu organisme modificate genetic revine acum guvernelor nationale. Acest lucru ne va oferi un cadru legal mai puternic in care fermierii si oamenii de stiinta pot lucra.”

Ecologistii, pe de alta parte, vad acest lucru ca pe un acord tacit de cultivare a organismelor modificate genetic in sezonul 2017 in cazul in care conservatorii vor castiga alegerile, desi Partidul Laburist considera biotehnologia ca fiind o modalitate de a consolida lantul alimentar din Marea Britanie si de a reduce efectele agriculturii asupra mediului.

Marco Contiero, directul de politici agricole al Greenpeace, a declarat ca ar fi o dovada de iresponsabilitate adoptarea noilor legi care se suprapun legislatiilor nationale: “Culturile modificate genetic ar incuraja utilizarea unui ierbicid atat de toxic incat acesta va fi interzis in Europa pana in 2017”.

Clare Oxborrow, militant al asociatiei Prietenii Pamantului (Friends of the Earth), a declarat la randul sau: “Aceasta decizie este o veste buna pentru natiuni precum Scotia sau Tara Galilor, ai caror lideri politici s-au opus organismelor modificate genetic si care acum au sansa de a le interzice pe mai departe. Dar este o sabie cu doua taisuri si ar putea deschide usa organismelor modificate genetic in Anglia”.

Noua lege permite guvernelor sa renunte la cultivarea OMG, fie prin negocierea cu anumite companii pentru excludere teritoriala, fie prin interpunerea unor interdictii nationale asupra unor culturi unice.

In practica, ecologistii se tem ca tarile care doresc sa interzica OMG se vor confrunta cu actiuni judiciare nationale care pot ajunge la instantele europene de justitie, caz in care, corporatiile ar avea drepturi egale sau mai mari fata de guvernele nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *