De ce vor autoritatile americane sa elibereze in Florida milioane de tantari modificati genetic?

De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?
De ce vor autoritatile americane sa elibereze in Florida milioane de tantari modificati genetic?
De ce vor autoritatile americane sa elibereze in Florida milioane de tantari modificati genetic?

Autoritatile sanitare din SUA intentioneaza sa elibereze, in Florida Keys, tantari modificati genetic, pentru a opri raspindirea a doua boli virale periculoase: febra dengue si chikungunya.

Tantarii modificati genetic au fost produsi de firma britanica de biotehnologie Oxitec si ar urma sa fie eliberati intr-o zona rezidentiala din Florida Keys, daca Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) va autoriza experimentul, scrie descopera.ro.

Dar, desi cele doua boli, dengue si chikungunya, sunt o amenintare tot mai mare in SUA, mai ales in regiunile cu clima subtropicala, cum este Florida, locuitorii sunt mai speriati de perspectiva de a fi intepati de insecte modificate genetic si peste 130.000 de persoane au semnat pana acum o petitie impotriva acestui experiment.

Cel doua boli virale sunt transmise de femelele tantarilor din specia Aedes aegypti si nu exista vaccinuri sau tratamente impotriva lor.

In SUA, dengue si chikungunya sunt inca rare, dar la nivel mondial se imbolnavesc de aceste maladii zeci de milioane de persoane in fiecare an. Dengue, de exemplu, infecteaza anual 50 de milioane de oameni, dintre care o jumatate de milion fac forme grave ale bolii, iar dintre acestea, 2,5% decedeaza, conform cifrelor OMS.

Odata cu globalizarea si cu incalzirea climei, ambele boli tind sa devin mai raspandite.

Masura de prevenire cea mai obisnuita este stropirea cu insecticide pentru combaterea tantarilor. Dar in Florida Keys acestia au devenit, in timp, rezistenti la insecticide.

Metoda dezvoltata de savantii de la Oxitec consta in crearea unor tantari modificati care contin fragmente de proteine provenite de la virusul herpesului si de la bacteria E. coli, precum si gene provenite de la varza si corali.

Aceste modificari sunt fatale larvelor de tantari, ducand la moartea lor inainte de metamorfozarea in adulti.

Laborantii de la Oxitec selecteaza manual tantarii astfel modificati, indepartand femelele, urmand a elibera in mediu doar masculii, care se hranesc cu nectar (nu cu sange, ca femelele), deci sunt inofensivi pentru om. Acesti masculi modificati, imperechindu-se cu femelele normale de Aedes aegypti, vor transmite urmasilor modificarile genetice care le vor fi fatale, in acest mod reducandu-se populatia de tantari.

Oxitec a mai desfasurat doua experimente similare celui pe care intetioneza sa-l realizeze in Florida Keys: unul in Insulele Cayman (in 2012), reusind suprimarea a 96% din populatia de tantari vizata, si altul in Brazilia, de asemenea incununat de succes.

Dar locuitorii din Florida Keys sunt inca reticenti ca si unii cercetatori; principala cauza a ingrijorarii o constituie faptul ca in procesul de triere a tantarilor modificati ar putea „scapa” cateva femele care, eliberate in natura, ar intepa oamenii, putand sa transfere AND-ul modificat la acestia. Cercetatorii de la Oxitec sustin ca un eventual transfer de ADN nu ar produce probleme oamenilor (nu s-a raportat nicio problemo de acest gen in experimentele precedente), dar controversa continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *