Anul 2014 s-a incheiat, din perspectiva profesionistilor in protectia mediului, cam cu aceleasi probleme de la inceputul sau: terenurile contaminate ale fostelor fabrici, pericolul disparitiei speciilor unicat din rezervatia Petea si poluarea termocentralei pe carbuni. In cursul anului, autoritatile de mediu au descoperit insa si o noua sursa de poluare: deversarile ilegale ale Spitalului Judetean in paraul Paris.
Totusi, asigura directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor, Sanda Mercea, oradenii nu au de ce sa-si faca griji. „Monitorizam continuu respectarea tuturor normelor impuse de lege si rareori se petrec depasiri ale limitelor maxim admise”, spune Mercea.
Spital cu dejectii in Paris
– Ce probleme de mediu ati constatat anul trecut in Bihor?
– Am avut problemele care persista de ani de zile: siturile industriale contaminate istoric, cum e halda de slam a fostei fabrici Alumina, situatia Electrocentrale Oradea ori problema deversarilor Spitalului Judetean, mai veche, dar de care nu am stiut pana anul trecut. Spitalul nu este racordat la reteaua de canalizare si deverseaza in paraul Paris. Drept urmare, i-am respins solicitarea de eliberare a autorizatiei de mediu. Rezervatia si Lacul Petea au mai fost o preocupare in 2014, am avut intalniri cu toate autoritatile implicate si am stabilit diferite masuri. Cea mai importanta este, probabil, sistarea acordarii de licente de exploatare a apei termale pana la finalizarea unui studiu asupra zacamantului, initiat de Agentia Nationala de Resurse Minerale.
– APM Bihor monitorizeaza calitatea aerului din Oradea prin trei statii amplasate in oras. Ce va spun datele colectate?
– Cu exceptia statiei din zona Electrocentrale, masuratorile se incadreaza in limitele impuse de legislatie. Nici la statia din Episcopia Bihor nu sunt inregistrate depasiri spectaculoase. Doar in zilele in care a fost mai frig s-au inregistrat depasiri de emisii de 100 mg/mc/zi, dublu fata de limita admisa.
Nu-i doar Electrocentrale…
– E mai curata sau mai poluata Oradea decat alte orase din tara?
– Este dificil sa facem comparatii la modul general. In principiu, avand in vedere ca nu se depasesc aceste limite legale, nu cred ca Oradea este un oras poluat.
– Fumul degajat de Electrocentrale se vede cu ochiul liber. Cat de periculoasa e aceasta poluare pentru sanatatea cetatenilor?
– Sigur ca toata poluarea are un efect negativ asupra sanatatii noastre. Dar nici nu putem arunca responsabilitatea poluarii Oradiei asupra Electrocentrale, mai sunt si alti operatori care polueaza.
– Oradea a mostenit depozitele de cenusa ale CET-urilor si haldele de slam ale Alumina. Sunt perspective sa fie ecologizate?
– La Cemtrade (n.r. – fosta Alumina) este o situatie delicata, pentru ca privatizarea s-a facut fara reglementarea obligatiilor de mediu, iar societatea nu-si asuma costurile ecologizarii. Recent, ne-a solicitat un punct de vedere, pentru ca intentioneaza sa vanda activele. Noi am transmis solicitarea Agentiei Nationale si asteptam un raspuns. Depozitele CET I se vor inchide odata cu finalizarea proiectului noii termocentrale pe gaz. Ulterior, am inteles ca Primaria va proceda la ecologizarea depozitului de la CET II.
Colectarea selectiva, obligatorie si in 2015
– Ce se intampla cu dosarele aprobate in anii trecuti in programul „Casa Verde”? Exista sanse pentru repornirea acestui program?
– In 2014 am semnat 277 de dosare, toate depuse in 2011, si asteptam ca Administratia Fondului de Mediu sa aprobe si altele. Relansarea depinde de fondurile alocate AFM.
– Ca si alte municipii, Oradea e obligata sa colecteze selectiv deseurile. Si-a indeplinit orasul tinta pentru anul trecut? Care e obiectivul pentru 2015?
– Nu stim inca daca tinta a fost atinsa, pentru ca raportarile se vor depune abia la sfarsitul acestei luni. Noi speram sa fie indeplinit obiectivul. Pentru 2015 avem aceeasi tinta de reciclare – 15% din cantitatea totala a deseurilor colectate.
– Pentru rezolvarea acestei probleme Primaria urmeaza sa-i amendeze pe cetatenii care nu colecteaza selectiv deseurile. Sustineti o astfel de masura coercitiva?
– Bineinteles. Consider ca fara aceasta masura nu se vor putea atinge tintele si nu vom putea respecta legislatia asumata prin aderarea la Uniunea Europeana.
– In satele din judet nu trebuie sa se treaca la colectarea selectiva?
– Sistemul se implementeaza si se va imbunatati doar cand va exista infrastructura necesara in intreg judetul. De aceea e vital sistemul de management integrat al deseurilor pe care il implementeaza Consiliul Judetean. Acesta prevede construirea unor statii de transfer, statii de sortare a deseurilor, dar si dotarea cu utilaje si recipiente.