Boromir – Cozonac cu chimicale

In compozitia produsului intra o cantitate foarte mare de margarina. Aceasta este o grasime modificata chimic, care afecteaza functionarea ficatului si a sistemului cardiovascular.
cozonac boromir cu aditivi
Cozonacul cu cacao si rahat Boromir are in compozitie „faina alba de grau 000, apa, zahar, grasimi vegetale hidrogenate, rahat (24%), drojdie naturala, oua, lapte praf, zahar invertit, emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, lecitina E 322, sorbitol E 420, cacao (1%), sare iodata, arome: vanilia”. Produsul poate contine bucati de coaja de nuca si contine alergeni: gluten, ou, nuca. De asemenea, sintem avertizati ca produsul este tratat cu alcool etilic. Valorile nutritive pentru 100 de grame de produs sint: valoare energetica 434 kcal/kj, proteine 10g, carbohidrati 63g, lipide 14,5g.

ANALIZA. Cozonacul analizat este un produs de panificatie cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide (63%), cu absorbtie lenta (amidon din faina alba) si cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zaharoza si zahar provenit din rahat, zahar invertit: glucoza-fructoza). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca produsul contine si lipide hidrogenate periculoase pentru sanatatea inimii si a ficatului. Densitatea energetica a produsului este foarte ridicata: 434 kcal/100 de grame. Produsul contine si o serie de aditivi alimentari si surse de gluten, ou, nuca, lactoza, proteina din lapte, de care alergicii trebuie sa tina cont. Sorbitolul, E 420, poate provoca probleme digestive daca este consumat in exces.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, rezulta ca produsul nu este indicat supraponderalilor si obezilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, persoanelor cu maladii cardio si cerebrovasculare, hepatorenale, celor cu sindrom metabolic. Suferinzii de rezistenta la insulina si de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide adus de produs. Cei cu intoleranta la lactoza sau cu alergie la unul din componentele produsului il vor testa in prealabil. Cozonacul este interzis suferinzilor de celiachie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *