Caldura ucigasa de la Moscova pana in Siberia

Cu siguranta rusii isi vor aminti mult timp de vara lui 2010, cea mai fierbinte din ultimii o suta de ani, potrivit meteorologilor. Incepand cu sfarsitul lunii iunie, unele regiuni din partea europeana a Rusiei au fost lovite de un val de caldura cu temperaturi extreme, ajungand la 40 de grade la umbra. Seceta si temperaturile ridicate au distrus culturile pe o suprafata mai mare decat Portugalia. Valul de caldura a atins chiar si Siberia.caldura ucigasa

Specialistii, citati de agentia Itar-Tass, nu au vesti bune si spun ca aceasta situatie va persista cel putin pana la sfarsitul lunii iulie.

Afectati nu sunt doar oamenii, ci si animalele si pasarile. Suprafete mari impadurite au cazut prada flacarilor.

Masinile si utilajele nu rezista nici ele la astfel de temperaturi si se defecteaza, se inregistreaza scurt circuite la statiile de transformare, circulatia pe caile ferate se desfasoara cu dificultate. Pana si ATM-urile isi „dau duhul”.

„Siesta” ruseasca

Luni, situatia in capitala rusa s-a deteriorat si mai mult. Aerul era greu de respirat din cauza fumului care a patruns in estul si sud-estul capitalei de la incendiile din apropierea Moscovei. Un medic de pe ambulanta declara ziarului „Nezavisimaia Gazeta” ca a avut si 20 de interventii intr-o zi, cele mai multe cazuri fiind de infarct miocardic, hipertensiune arteriala, accidente vasculare.

Multe probleme au fost cauzate si de consumul de alcool, in ciuda caldurii. Seful serviciului sanitar rus, Ghenadi Oniscenko, a sugerat chiar introducerea siestei, dupa modelul tarilor cu un climat torid, scrie cotidianul „Nezavisimaia Gazeta”.

Angajatorii nu au raspuns la aces apel: doar doi la suta din patroni moscoviti au schimbat programul de lucru al angajatilor din cauza conditiilor meteorologice extreme.

Agricultorii, la mana creditorilor

Conform ultimelor date, 23 de regiuni ale Rusiei sunt grav afectate de seceta, fapt nemaiintalnit din 1972. Peste 25 la suta din suprafetele insamantate au fost distruse. Ministerul rus al Agriculturii a redus deja previziunile privind recolta de cerelale si, potrivit specialistilor, vor fi facute si alte ajustari. Toate culturile au fost afectate de seceta.

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a raportat, saptamana trecuta, ca cerealele, legumele, culturile furajere si cartofii de pe o suprafata de 3.850 de hectare au fost compromise de arsita. Vicepremierul Viktor Zubkov a anuntat un deficit de cereale furajere de 4,2 milioane de tone pentru anul acesta.

Taranii au inceput sa-si sacrifice bovinele de teama ca nu vor avea cu ce sa le hraneasca. Multi locuitori din zonele rurale sunt ingrijorati ca vor scoate foarte putini bani anul acesta de pe urma fructelor, plantelor medicinale, ciupercilor si fructelor de padure. In pamantul din regiunile fertile au aparut fisuri mari.

Taranii din regiunea Kazan se intreaba cu ce vor achita imprumuturile la banca dupa iarna grea, cand culturile de grau au avut de suferit de pe urma inghetului si seceta din vara aceasta.

Singura lor salvare ar fi ajutoarele din partea guvernului federal. Executivul condus de Vladimir Putin pregateste un plan de sprijinire a agricultorilor in valoare de 40 de miliarde de ruble (aproximativ un miliard de euro), sub forma de credite atractive.

„Este o catastrofa. In acest an nu voi obtine niciun beneficiu. Porumbul nu este bun nici pentru furaje. De la sfarsitul lui aprilie nu a cazut nici o picatura de ploaie.” – Ilsat Gumerov,taran din Tatarstan

Animale agresive

Si animalele salbatice sufera. Din cauza temperaturilor neobisnuit de mari, in regiunea Moscovei au murit multi arici, ciori, specii de pesti. Cele pe care caldura nu le ucide au devenit mai agresive. Serpii si paianjenii au inceput sa atace oamenii.

Ursii au parasit padurile in cautare de apa si ataca animalele si chiar oamenii din satele si catunele izolate. Vanzatorii magazinelor de animale de companie sunt alarmati ca le mor pestii din acvarii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *