Canada-refugiul ideal contra incalzirii globale

Un grup de insule cu potential de a deveni un paradis turistic au fost numite tara cea mai putin pregatita pentru a face fata schimbarii climei. Insulele Comoros, situate in Oceanul Indian, intre Mozambic si Madagascar, formeaza o tara mica, presarata cu uimitoare lagune albastre si plaje desprinse parca de pe carti postale dar cu un sistem politic instabil. De aceea, un raport publicat azi o considera cea mai vulnerabila la viitoarele efecte ale incalzirii globale: furtuni violente, nivel crescut al marilor si esecuri in agricultura.
Aflata la celalalt capat al clasamentului, Canada este locul ideal daca vrei sa te muti si sa supravietuiesti schimbarilor climatice din urmatoarele decenii. Acest clasament este cuprins in primul index al vulnerabilitatii la schimbarile climatice realizat de o firma de consultanta britanica. Studiul sau, Raportul asupra riscurilor incalzirii globale, analizeaza in detaliu situatia din 168 de tari. Africa este regiunea cea mai vulnerabila, opt dintre primele zece 10 tari care se expun celui mai mare risc aflandu-se pe acest continent. Insulele Comoros, clasate pe primul loc, sunt urmate de Somalia si Burundi. Dintre primele 20 de tari, numai cinci nu provin de pe continentul african: Yemen, Afganistan, Haiti, Pakistan si Nepal.
Dupa cum era de asteptat, tarile dezvoltate inregistreaza cele mai scazute nivele de risc. Canada se afla pe primul loc, urmata de Irlanda, Norvegia, Danemarca si Suedia. Surpriza intre primele 20 de tari este Uruguay, situata pe locul noua, singura care se afla pe un loc fruntas dar nu se numara printre statele bogate. Originalitatea acestui studiu rezida in faptul ca nu anticipeaza efectele incalzirii globale (ceea ce s-a incercat in ultimii 20 de ani) ci analizeaza in ce masura este fiecare tara pregatita sa le faca fata.
Vulnerabilitatea fiecarui stat este examinata pornind de la sase coordonate: economie; resurse naturale si ecosisteme; gradul de saracie, dezvoltare si sanatate; agricultura; populatie, amplasament si inflastructura; si institutii, sistem de guvernare si capital social. In final se ajunge la un scor de la unu la zece, unu indicand tara cea mai vulnerabila iar 10 tara cea mai sigura. Insulele Comoros au avut un scor de 1,21 puncte deoarece au prezentat rezultate scazute in toate sectoarele indexului, mai ales in ceea ce priveste agricultura, resursele naturale si componentele ecosistemului. Canada, cu un punctaj de 8,81, este foarte bine pregatita pentru a se adapta schimbarilor climatice deoarece resursele naturale nu sunt masiv exploatate (datorita densitatii mici a populatiei pe un teritoriu atat de vast), agricultura este performanta, economia prospera, sistemul de sanatate bine pus la punct iar institutiile publice excelente.
Totusi, desi Canada este pregatita sa faca fata impactului asupra populatiei si societatii, fauna ar putea avea de suferit din cauza magnitudinii schimbarilor climatice din regiunea Oceanului Arctic. Insulele Comoros, alaturi de Chad, sunt ultimele tari in clasamentul indexului privind emisiunile de dioxid de carbon, ceea ce inseamna ca tara care ar putea avea cel mai mult de suferit din cauza incalzirii globale, a contribuit cel mai putin la acest proces.

Sursa: The Independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *