Carnea rosie creste riscul de aparitie a cancerului

Carnea roşie creşte riscul de apariţie a cancerului
Carnea rosie creste riscul de aparitie a cancerului
Carnea rosie creste riscul de aparitie a cancerului

Legatura dintre consumul de carne rosie si aparitia cancerului ar putea fi realizata de o molecula de zahar din acest tip de carne, potrivit unui studiu recent, care a fost citat de dailymail.co.uk.

O serie de studii anterioare au identificat o legatura intre consumul de carne rosie si aparitia anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de colon, cancerul mamar, tumorile ovariene, cancerul de plamani si cel de prostata.

Cercetatorii americani cred ca vinovata de aceasta legatura este o molecula de zahar, numita Neu5Gc, care se gaseste in carnea de vita, de porc si de miel.

Atunci cand este ingerata, organismul vede carnea rosie ca fiind o substanta straina, iar sistemul imunitar raspunde. Reactia imunitara duce la inflamatii ale organismului, ceea ce in timp duce la formarea de tumori.

Molecula Neu5Gc este prezenta si in produse ca laptele integral, unele branzeturi si icre, iar organismul ar putea avea un raspuns similar din punct de vedere imunitar, au avertizat cercetatorii.

Molecula este prezenta in mod natural in organismul tuturor mamiferelor, dar nu si in cazul oamenilor, ceea ce explica de ce oamenii sunt mai expusi riscului de a suferi de cancer, in timp ce alte animale carnivore nu prezinta acest risc.

Noul studiu este foarte important pentru ca ofera o explicatie diferita fata de alte cercetari legate de cancer si carnea rosie. Studiile anterioare postulau ideea ca instalarea cancerului ar avea legatura cu compusii chimici cancerosi care apar in timpul procesului de gatire a carnii prin frigere.

Totusi, aceiasi compusi chimici sunt produsi si cand oamenii gatesc peste si pui la gratar, iar aceste alimente nu sunt legate de un risc privind imbolnavirea de cancer.

Oamenii de stiinta cred ca faptul ca pestele si puiul contin foarte putin sau deloc zaharul de tip Neu5Gc ar putea explica de ce aceste alimente nu sunt legate de aparitia tumorilor.

Doctorul Ajit Varki, de la Universitatea California, San Diego, care a condus cercetarea, a declarat ca fenomenul legat de Neu5Gc este unul fara precedent.

„In acest caz, molecula de zahar straina actioneaza precum un cal troian. Devine parte a celulelor organismului. Cand organismul reactioneaza la arahide sau la alte substante care produc alergii, reactioneaza de fapt la o substanta straina. Acesta este primul exemplu privind un compus despre care stim ca este strain organismului care este incorporat total de celule, in ciuda faptului ca sistemul imunitar recunoaste aceasta substanta ca fiind straina”, a declarat Varki.

Cercetatorul a spus ca Neu5Gc se comporta ca un fel de „benzina aruncata pe foc”, adica creste riscul de cancer, dar nu pare sa fie principala cauza a bolii.

In cadrul studiului, savantii au folosit doua grupuri de soareci, unele animale avand in mod natural molecula Neu5Gc in organism, in timp ce cobaii din celalalt grup erau modificati genetic pentru a nu avea acest zahar prezent in mod obisnuit in organism, ca si in cazul oamenilor. Toti soarecii au fost hraniti cu alimente care contineau Neu5Gc.

Animalele nu au fost expuse contactului cu nicio substanta canceroasa, lucru care a facut ca ideea potrivit careia Neu5Gc este legatura cheie dintre carnea rosie si cancer sa fie si mai puternica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *