Cel mai mare cartier eco din Europa, ridicat de doi constructori pietreni

Cel mai mare cartier eco din Europa, ridicat de doi constructori pietreni

La constructia celui mai mare cartier de case ecologice din Europa, ridicat in Franta, participa trei firme din Moldova.

Societatea Doxar din Gura Humorului si doua firme din Piatra-Neamt: Bico Industries SRL si Ekko-logis Natural Concept SRL. Experienta, profesionalismul si seriozitarea celor doi parteneri pietreni au propulsat firmele peste hotare, iar acum isi aduc aportul la construirea celui mai mare cartier de locuinte ecologice din Europa, Bois Fresnais. Proiectul imobiliar de anvergura este conceput impreuna cu asociatul belgian Antoine Dussenne  si cu asociatul francez al firmei Ekkologis Natural Concept, Groupe Natekko, in cadrul unui parteneriat public – privat si cuprinde case din lemn care sunt amplasate in localitatea Ballainvillliers Franta, la 18 km Sud-Est de Paris. Constructiile din lemn din cartierul francez sunt realizate cu solutii inovatoare implementate de firmele pietrene care respecta cu strictete legislatia din Franta. In numai 18 luni, cartierul din Ballainvilliers va fi finalizat, iar domeniul va cuprinde 313 locuinte, acestea fiind construite pe structura din lemn. Ansamblul imobiliar este conceput cu grija pentru protejarea mediului inconjurator. Cartierul de locuinte din Franta este de referinta pentru viitoarele proiecte imobiliare pe care cei doi parteneri doresc sa le puna in valoare si in Romania. Bico Industries si Ekkologis Natural Concept stiu cum sa exploateze resursele naturale ale judetului si sa le puna in valoare. Casele din lemn reprezinta viitorul in constructiile imobiliare. Vest-europenii cunosc acest lucru! Este timpul ca si noi sa invatam de la ei pentru a locui in siguranta si confort.

 

„Este bine sa anticipam lucrurile si, daca se poate, sa castigam“

Interviu cu Mihai Birliba, manager general al Bico Industries SRL Piatra-Neamt

 

Redactor: Cum ati ajuns sa construiti case din lemn in Franta, mai ales ca firma pe care o conduceti este implicata intr-un proiect atat de amplu?

Mihai Birliba, managerul general Bico Industries SRL din Piatra-Neamt: Conexiunea cu Franta este facuta de partenerul nostru Ekkologis Natural Concept SRL, al carui asociat este compania Groupe Natekko din Franta. Bico Industries este furnizor de servicii de finisaje, in timp ce Ekkologis Natural Concept este producator de structuri de case din lemn. Aceste societati comerciale participa la dezvoltarea proiectului imobiliar din localitatea Ballainvilliers, eco domeniul Bois Fresnais.

Red.: Va rugam sa ne prezentati, in cateva cuvinte, cartierul pe care il dezvoltati in Franta.

M.B.: Cartierul eco „Domaine du Bois Fresnais“ din Franta se intinde pe opt hectare, cu 35.000 de metri patrati construiti si 313 locuinte. Trebuie mentionat faptul ca, in momentul de fata, 95 la suta din locuinte sunt deja vandute. Cartierul „Domaine du Bois Fresnais“ se dezvolta in doua faze. Prima va implica sase alei inchise care vor deservi casele medii si casele individuale. Toate vor comunica prin spate sau prin laterale, cu gradina comuna intregului cartier, ce este ea insasi legata de parcul comunal Ballainvilliers. Elementele prefabricate sunt livrate pe santier, apoi montate in doua zile cu ajutorul macaralelor manevrate de un personal redus numeric. Finalizarea unei locuinte este apoi asigurata in patru luni. Cladirile, izolate cu vata bazaltica si fibra de lemn, ating cu succes performantele BBC (Batiment a Basse Consommation – cladiri cu consum energetic redus). Modul in care sunt tratate acoperisurile (inclinate sau plate), prezenta unui balcon sau a unei terase, materialele si culorile folosite la fatade sunt tot atatea caracteristici ce diferentiaza fiecare casa, dat fiind numarul infinit de posibilitati. Casele sunt echipate cu tamplarii cu vitraj dublu sau triplu, instalatii de ventilatie mecanica simple si de panouri solare pe acoperis pentru producerea apei calde menajere. Sistemul de incalzire ce combina panourile solare cu gazele naturale, sistemul de colectare si gestionare a apelor pluviale, sistemul de valorificare a deseurilor organice, acestea sunt unele din dotarile acestor locuinte ecologice ce vor fi inconjurate de spatii naturale si parcuri. In total, peste 313 locuinte (apartamente si case), repartizate pe o suprafata de 8 hectare, vor vedea lumina zilei pana in 2014.

Red.: De ce o casa construita din lemn?

M.B.: Aceasta intrebare mi-am pus-o chiar si eu. De ce sa construiesc o casa din lemn? Imi ofera siguranta si confortul de care am nevoie? Noi, romanii, suntem obisnuiti cu constructiile traditionale din beton si caramida, pentru ca ne ofera o mai buna protectie. Dinamica tehnologiei insa, a permis descoperirea unor noi materiale care conduc spre efecte majore cu eforturi mai mici. Daca ne uitam la Europa de Vest, vom observa  ca toate cladirile realizate in perioade istorice anterioare au in componenta piatra, mortar si caramida. Societatea contemporana a avut insa capacitatea de a-si schimba mentalitatea. Oamenii au cautat si au gasit solutii moderne capabile sa eficientizeze eforturile de intretinere cu costuri minime. Pragmatism de altfel specific societatilor de consum. Ma refer aici la casele din panouri din lemn prefabricate care la ei, in prezent, reprezinta un curent revolutionar, as putea spune. Si daca francezii au putut sa faca pasul acesta, noi de ce n-am putea? Francezii au fost la curent cu ultimele noutati pe care le-au pus in practica si astfel, regasim in casele din cartierul din Franta ideile revolutionare.

Red.: De ce sunt avantajoase casele din lemn?

M.B.: Casele din lemn sunt usor de realizat, (peretii unei case din lemn se pot realiza pe o linie tehnologica in maximum o zi), sunt facil de montat (maximum doua zile), elastice si rezistente la cutremur, usor de incalzit (avand inertia termica redusa) si, nu in ultimul rand, mai ieftine decat cele realizate din materiale grele. Fara sa mai punem la socoteala ca lemnul este un material natural suta la suta. Un accent deosebit trebuie pus pe izolatia termica. Francezii, spre exemplu, folosesc pentru casele din lemn vata bazaltica si fibra din lemn. Pentru multi dintre noi, fibra din lemn este un material mai putin cunoscut, insa pe zi ce trece acest tip de izolatie castiga din ce in ce mai mult teren. In alta ordine de idei, putem vorbi de o saptamana intreaga, (de luni pana sambata), timpul necesar ridicarii unei case din lemn la rosu. Finisajele, in functie de pretentii, ar putea dura de la una la doua luni. Asta, in conditiile in care avem la dispozitie termene bine puse la punct si bine alese. Si daca tot vorbeam de francezi, ei au gasit, de asemenea, solutii constructive pe care noi le utilizam cu succes in fabrica noastra astfel incat casele sa fie etans, sa nu piarda energie. Firesc, casele au nevoie de ventilatie si atunci au pus la punct sisteme care introduc si scot aerul din interior astfel incat sa asigure locuitorului confort maxim. Este foarte important acest aspect. Noi pierdem foarte multa energie prin intermediul peretelui.

Red.: Cat ar costa construirea unei case din lemn?

M.B.: Este interesant de specificat faptul ca o casa din lemn are un cost cu 30 la suta mai mic fata de o casa rea-lizata in sistemul clasic. Pretul poate ajunge, functie de nivelul finisajelor, intre 380 si 450 de euro pe metru patrat, la cheie. Asta insemnand instalatii, aparataj, tot ceea ce este nevoie intr-o locuinta, mai putin racordarile exterioare. Firma noastra detine un birou tehnic capabil sa consilieze si sa proiecteze case pentru toate pretentiile si pentru toate buzunarele. Am avut momente in care clientul a venit cu o schita facuta de mana, iar noi i-am proiectat casa asa cum si-a dorit-o.

Red.: Sunt deschisi cetatenii unor astfel de solutii?

M.B.: Majoritatea clientilor au deschiderea si disponibilitatea de a asculta un sfat. Asta e foarte important. Tot ceea ce se intampla in tarile occidentale trebuie sa ne dea de gandit. Sunt realitati, e bine sa vedem lucrurile acestea, sa le anticipam, si astfel sa castigam.

Red.: Ati avut propuneri din Neamt, din Romania, in privinta construirii unui cartier similar celui din Franta?

M.B.: Avem cateva discutii demarate pe marginea construirii unui cartier rezidential similar celui din Franta, insa deocamdata ne concentram atentia asupra realizarii acestui proiect si nu avem nimic conturat in acest sens.

 

„O casa din lemn iti ofera siguranta si confort pentru intreaga viata“

Interviu cu Cristian Cenuse, managerul general al Ekkologis Natural Concept SRL Piatra-Neamt.

 

Redactor: Cata experienta ii trebuie unui constructor pentru a ridica locuinte din lemn, mai ales in Franta unde legislatia trebuie respectata cu strictete?

Cristian Cenuse, managerul general al Ekkologis Natural Concept: Trebuie si multa experienta, alaturi de care mai trebuie pricepere, daruire pentru ca totul sa iasa asa cum ne dorim. Nu in ultimul rand, trebuie sa fii la curent cu toate noutatile in domeniu. Noi executam toate aceste lucrari avand la baza experienta acumulata inca din anul 1999. In cartierul la care lucram acum, „Domaine de Bois Frensais“ din Franta, sunt incepute constructiile din lemn cu  toate elementele constructive de pe piata la ora actuala. S-a ajuns la gradul de a cunoaste tot ce inseamna materiale ecolo-gice, la gradul de a face o casa care intr-adevar sa fie o constructie ecologica. Totodata, lucrarile respecta regulile franceze care sunt foarte stricte din punct de vedere al contructiilor.

Red.: Cati lucratori vor munci in cadrul acestui complex imobi-liar?

C.C.: De la noi, de la cele doua firme, Ekkologis Natural Concept si Bico Industries, vor fi 130 de salariati care vor lucra in Franta, in acest cartier. Pentru noi este foarte importanta resursa umana.

Red.: Cat de reticenti sunt romanii la constructiile de case din lemn?

C.C.: Pana acum cativa ani, casele din lemn insemnau numai locuinte de vacanta, insa acum optica s-a schimbat. Locuintele din lemn sunt durabile, nu ofera doar siguranta si confortul unei vacante, ci a unei intregi vieti. Eu consider ca ar trebui schimbata mentalitatea printr-o buna informare. Pentru a convinge clientul sa-si construiasca o casa din lemn, trebuie mai intai sa-i implementezi un sistem de gandire ca o casa din lemn nu se mai preteaza doar la o casa de vacanta, ci poate fi casa in care poate locui permanent.

Red.: Ce garantie oferiti caselor din lemn pe care le construiti impreuna cu Bico Industries?

C.C.: Garantia pe structura este de zece ani, iar garantia de punere in executie este un an de zile, insa durata de viata ajunge chiar si la 100 de ani, in functie de exploatare. Si casele bunicilor, facute din lemn, construite de ani de zile, stau in picioare, au trecut de cutremure, acestea rezista mult mai mult decat cele construite din beton. Lemnul este mult mai elastic, rezista mult mai bine la cutremure, este dovedit acest fapt si nu inventat de noi. Nu numai Franta a trecut pe curentul de a construi eco, pe lemn, ci si Belgia, Austria, Germania, tari cu traditie in acest domeniu.

Red.: De unde provine materia prima, lemnul?

C.C.: Lemnul il achizitionam de la agentii economici din Neamt, care exploateaza padurile noastre. Noi construim cu lemn de rasinoase pentru ca este cel mai elastic lemn omologat in constructii. Ca si avantaje ale unei case din lemn, este vorba de forma arhitecturala pe care poti sa i-o dai. Poti imbina piatra cu lambriuri din lemn, cu zone tecuite, cu jocuri de culori. Utilitatea unui interior al unei case din lemn o poti da cu modificari fara a periclita structura de rezistenta. Imediat poti sa creezi un perete de compartimentare, sau sa scoti un perete de compatimentare daca nu este pe structura de rezistenta. Casa de lemn se poate modela si in timp. Costurile de intretinere ale unei astfel de case sunt mici comparativ cu cele construite din materiale clasice. O parte tencuita a unei case se poate doar revarui dar tencuiala va rezista in timp fara probleme, partea cu lambriul se poate rebaitui la un anumit interval de timp de 4 – 7 ani in functie de zona in care este expusa, la ce intemperii.

Red.: La ce pret ar ajunge o casa construita din lemn?

C.C.: Un pret corect al construirii unei case nu-l putem da decat doar daca vizualizam un plan, facem o calculatie. A pleca de la 100 de euro si a te opri la 400 de euro, marja e cam mare. Totul este in functie de materialele alese de client, de structurile pe care le doreste, de finisajele alese. In ge-neral, la casele din lemn nu se poate da un tarif si aici nu ma refer numai la firma noastra, ci la toate care construiesc locuinte din lemn. Pretentiile clientului dau pretul casei pentru ca chiar daca am construit o casa, iar clientul isi doreste una asemanatoare, trebuie sa mai intervina ceva care sa creasca sau sa diminueze costurile. Nicio casa nu va semana una cu alta. La un buget de 20.000 de euro, casa este una destul de mica. Avem modele standard pe care potentialii clienti le pot vedea oricand. Ideea este ca ar fi foarte bine sa invatam sa construim precum cei din Vest. Ca sa ajungi la un consum foarte mic de energie trebuie ca locuinta sa fie foarte bine izolata, iar noi putem realiza acest lucru. Costurile pentru incalzire sunt foarte mici, daca solutiile de izolatie sunt optime. La noi, in zona noastra si nu numai, se potrivesc foarte bine aceste constructii.

Red.: Cu ce trebuie sa se pregateasca un potential client atunci cand ajunge la dumnea-voastra?

C.C.: Clientul trebuie sa aiba un buget bine – stabilit si, de asemenea, o idee despre cum vrea sa arate casa in care vrea sa locuiasca. Noi facem absolut totul, de la proiectare si pana la realizarea instalatiilor sanitare, electrice, putem chiar sa ii amenajam si gradina, tot ce tine de noi, in afara racordurilor exterioare. Clientul se poate muta fara a mai avea grija acestor lucrari.

 

Avantajele cumpararii unei locuinte ecologice

 

·         veti beneficia de tehnicile cele mai performante in ceea ce priveste economia de energie;

·         confort si calitate – asigurate;

·         materiale si echipamente, lucrari de cea mai buna calitate – garantate;

·         prestatii de inalta calitate din punct de vedere al respectarii mediului inconjurator;

·         spatii naturale ce favorizeaza biodiversitatea, echilibrul intre urban si rural, politici de colectare si gestiune a apelor pluviale, reducerea consumului de apa, valorificarea deseurilor organice;

·         spatii verzi, gradini, parcuri, toate vor constitui un element de baza al cartierelor ecologice;

·         axe de circulatie realizate cu scopul de a uni fiecare casa la reteaua de alei si spatii verzi, fara a se interfera cu drumurile si caile de acces;

·         gradinite,  scoli, o sala polivalenta in viitor;

Ansamblul bunurilor imobiliare va fi realizat in lemn, be-neficiind de toate avantajele aferente acestui tip de constructie. Apartamente si case BBC (Batiment a Basse Consommationcladire cu consum energetic redus) inseamna:

·         materiale ce respecta mediul inconjurator prin utilizarea lemnului din paduri manageriate ecologic;

·         izolatie termica si acustica de inalta performanta;

·         confort higrometric;

·         constructie durabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *