Cateva sugestii pentru Primaria Iasi pentru combaterea poluarii

Câteva sugestii pentru Primăria Iaşi pentru combaterea poluării
Cateva sugestii pentru Primaria Iasi pentru combaterea poluarii
Cateva sugestii pentru Primaria Iasi pentru combaterea poluarii

In anul 2015, la Paris va avea loc summit-ul care ar trebui sa impuna la scara globala trei lucruri: 1) reducerea cu 50% a poluarii; 2) cresterea eficientei energetice; 3) lansarea unei revolutii a nergiei verzi. Aceste masuri reprezinta o conditie fundamentala pentru salvarea Planetei!

Reducerea cu 50% a poluarii

Poluarea ucide annual cca. 56 de milioane de oameni, mai ales in Africa si Asia, si in jur de 300.000 in Europa.

O reducere cu 50% a poluarii se bazeaza in principal pe reducerea consumului de combustibili fosili – carbuni si petrol – pe “ecologizarea” industriilor si pe extinderea semnificativa a plantatiilor de arbori, implicit pe ajustarea unor consumuri. Populatia de pretutindeni trebuie sa ceara in mod hotarat liderilor politici sa nu mai ramana nepasatori in fata unei industrii care ne ucide incetul cu incetul. Apelurile pentru reducerea poluarii trebuie sa declanseze un puternic ecou in presa, care sa determine politicienii sa adopte masuri ferme de protejare a mediului.

Omenirea ar trebui sa constientizeze exemplul Saharei

Sahara, cel mai mare desert de pe Pamant (9 milioane kmp), care ocupa o treime din Africa, cu milioane de ani in urma a fost populata cu paduri. Ocazional, aici, in urma unor sapaturi au fost descoperiti arbori fosilizati prin silicifiere (peste 97% siliciu si alte minerale), a caror anatomie si sistemica a fost studiata mai ales in Franta. Cloncluzia a fost ca desertul actual a trecut prin perioade “umede” si perioade “uscate”. S-ar parea ca, alaturi de oscilatiile climatice si stramosii nostri au contribuit la desertificarea terenului. Reducerea Saharei la un minimum de conditii de viata ar solicita costuri si eforturi umane peste posibilitatile actuale, desi poate ar costa mai putin decat popularea Lunii.

Este expusa planeta noastra unei “morti lente”?

Specialistii afirma ca ne confruntam astazi cu cea mai mare criza ecologica din cauza poluarii, exemplificand cu disparitia recifelor de colari, a ursilor polari su a altor numeroase specii, cu arsitele si inundatiile catastrofale de pretutindeni. Pe internet vedem sute de imagini cu inundatiile din SUA, China, Pakistan, Indonezia, germania, Marea Britanie, Slovacia, Ungaria.

Cele 700 de milioane de masini din intreaga lume produc ¼ – 1/3 din poluarea atmosferica.

Cum vom aborda la nivel national reducerea poluarii cu 50%?

Cu certitudine, Romania va subscrie la acest aranjament dificil prin proportiile lui. In acelasi timp, UE ne obliga sa liberatizam pretul gazelor, “ingropand” si restul de industrie care ne-a mai ramas. Cresterea pretului gazelor la consumatorul final cu 40% va conduce la scaderea consumului cu cca. 30%. Pe consumatorii industriali ii asteapta o scumpire cu 72%.

Reducerea emanatiilor de gaze industriale cu efect de sera va trebui sa fie insotita de o mai buna gospodarire a terenurilor si a apelor, cresterea eficientei energetice a constructiilor, reglementarea exploatarii padurilor si mai nou de “revolutia energiei verzi”.
Reducerea poluarii cu 50% pe plan local

In anul 2011, in orasul Iasi a fost inregistrata o poluare atmosferica de 6 ori mai mare decat cantitatile medii admise (286 micrograme/ mc de aer fata de 50 micrograme/ mc), iar ministrul Mediului de la acea data (13 aprilie 2011) preciza drept principale cauze nisipul (material antiderapant pe timpul iernii), calitatea drumurilor si lipsa vegetatiei! Ulterior Primaria a taiat fara rost 141 de tei.

Concluzia DSP iasi la acea data: pulberile in suspensie si sedimentele reprezinta principalii poluanti din judetul Iasi. La aceasta sinteza, noi mai adaugam si poluarea solului cu clorura de sodiu (sare industriala) din cauza careia “mor arborii stradali pe capete”, iar cateva decenii nu vom mai avea umbra pe trotuare!
Urmeaza ca Primaria sa se conformeze in principiu pe cele trei directii: reducerea poluarii cu 50%; cresterea eficientei energetice; lansarea unei revolutii a energiei verzi. In ceea ce priveste revolutia energiei verzi, iata si cateva obiective ce asteapa “cu nerabdare”:

taluzele slab inierbate si neplantate ale raului Bahlui;

completarea golurilor in principalele scuaruri (Teatrul National, Statuia Libertatii, Tatarasi, Piata Alexandru Cel Bun);

revolutionarea metodelor de ingrijire a arborilor stradali;

extinderea plantatiilor pe toate terenurile ocupate acum de buruieni in intravilan, dar si in “centura verde a Municipiului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *