C?tina ecologic? româneasc?, v?zut? prin ochii produc?torilor
Cătina ecologică românească, văzută prin ochii producătorilor
Catina ajunge in piata in cutii de carton carate pe bicicleta
Catina ajunge in piata in cutii de carton carate pe bicicleta

Avand multe proprietati terapeutice si continand o gama larga de vitamine, catina este folosita de tot mai multi oameni.

In ultimul timp, tot mai multi oameni au aflat despre proprietatile terapeutice ale catinei. Multi dintre acestia nu o pot culege direct de la sursa, asa ca apeleaza la precupeti, care au grija sa se aprovizioneze din timp cu cantitati suficiente. In Piata Mare din Roman, oferta este destul de mare. Preturile variaza intre 8 si 10 lei, 8 lei pentru bobite mai mici, 10 lei pentru bobite mai mari. Drumul pe care il parcurge catina din paduri si pana in piata din Roman nu este unul foarte usor. “De sapte ani aduc catina si o vand in piata. O culeg din padurea din comuna Ion Creanga. O pun in cutii de carton si o aduc cu bicicleta. Daca as aduce-o cu masina, as plati mai mult decat as castiga din vanzarea catinii”, a spus o precupeata din Piata Mare.

Precupetii sunt foarte informati cu privire la produsele pe care le vand. “Trebuie sa fim informati. Altfel, nu am sti cum sa ne vindem produsele si cum sa le explicam oamenilor la ce ajuta aceste produse. De exemplu, catina este buna si pentru tratarea cancerului, mareste rezistenta organismului si creste imunitatea, pe langa restul proprietatilor terapeutice pe care le are, conform ultimelor studii”, a spus aceeasi precupeata.

Pana in prezent, cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A si vitamina E. Contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P.

Cunoscuta in special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, catina de rau, sau chiar dracila, din cauza spinilor ei redutabili, catina are si o denumire stiintifica pe masura calitatilor sale. Genul Hippophae, cum l-au numit botanistii, deriva din termenii grecesti de hippos-cal si phao-eu omor. Denumirea se refera la utilizarea fructelor de catina, in antichitate, pentru eliminarea viermilor intestinali la cai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here