Catina, planta romaneasca unica in lume cu beneficii uimitoare

Catina, planta româneasc? unic? în lume cu beneficii uimitoare
Catina, planta romaneasca unica in lume cu beneficii uimitoare
Catina, planta romaneasca unica in lume cu beneficii uimitoare

Datorita continutului mare de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli, aceasta planta este considerata un adevarat miracol al naturii luptand impotriva asteniei, a cancerului si a imbatranirii pielii.

Se prezinta ca un arbust tufos extrem de rezistent in egala masura la ger si la seceta. Iubeste lumina directa a soarelui, si nu creste in zone semiumbroase sau acoperite. Cunoscuta in special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, catina de rau a tinge in medie inaltimea de 1,5 – 4 metri, dar in conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Cand clima zonei geografice unde creste este totusi prea aspra, catina se adapteaza la acest factor extern devenind un arbust tarator. Infloreste in lunile martie-aprilie, depinde de temperatura.Fructifica anual, insa abundent doar dupa varsta de 4-5 ani, si atunci o data la doi ani. Putine plante din flora autohtona, ba chiar mondiala pot rivaliza cu catina romaneasca in privinta calitatilor curative si diverselor aplicatii medicale. Pana in prezent cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi.

“Catina este un medicament in sine. Con?ine vitamine liposolubile, care se absorb in sange si poate fi preparata ca ceai, dar se gaseste sub forma de sirop si chiar conservata in miere”, explica medicul primar Alice Popescu, specializat in medicina generala, acupunctura si fitoterapie, la Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa.

In urma analizelor de laborator a reiesit ca fructul catinei contine substanta uscata in proportie de doar 10-20%, restul compozitiei constand in zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B.

,,In functie de situatie, se pot consuma10-15 picaturi de ulei de catina de 2-3 ori pe zi, spune expertul in homeopatie”, explica specialistul.
Frunzele, scoarta, semintele, dar mai ales fructele de catina au rezultate extraordinare atat in scop medical, cat si alimentar:
– Lupta impotriva asteniei

,,Are o concentratie foarte mare de vitamine atat hidrosolubile, precum vitamina C, cat si liposolubile (vitaminele E, F) si poate fi folosita ca un concetrat polivitaminic natural”, adauga medicul Alice Popescu.
– Creste imunitatea

,,Datorita numeroaselor vitamine pe care le contine, catina stimuleaza sistemul imunitar, ” mai ales in cazul copiilor si al persoanelor care trec printr-o perioada de solicitare crescuta mai spune expertul in homeopatie.
– Protejeaza vederea

,,Este utila in mentinerea acuitatii vizuale in special la persoanele trecute de 40 de ani”, adauga Alice Popescu
– Tine cancerul la distanta

Datorita continutului de vitamine A, C, E si al altor substante flavonoide este un foarte bun antioxidat si s-a demonstrat ca are efect antitumoral, fiind eficienta in tratarea pacientilor cu tumori si stari precanceroase.
– Mentine pielea tanara

Pe langa vitamina C, catina are vitaminele E si A pentru a face din catina si uleiul extras din ea, cea mai buna solutie naturala pentru regenerarea pielii. Uleiul de catina este potrivit pentru toate tipurile de ten, avand un puternic efect antirid.

Datorita ingredientelor active din continutul sau, uleiul de catina presat la rece vindeca pielea de arsuri (inclusiv solare), rani, psoriazis dermatite, eczeme, acnee, herpes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *