Ce cere Agentia de Mediu de la Chevron pentru a putea fora in zona Adamclisi

sist

Firma de prospectiuni solicita avizul de mediu pentru un al treilea perimetru in judetul Constanta

Agentia de Mediu solicita companiei Chevron sa analizeze mai cu atentie zonele unde intentioneaza sa faca prospectiuni. Dupa ce a obtinut deja avizul de mediu pentru a fora in doua zone, in perimetrul Vama Veche, intre localitatile Tufani (comuna Independenta) – Vanatori (comuna Pecineaga) – Vama Veche (comuna Limanu), pana la Furnica (comuna Dumbraveni) si intre Adamclisi – Pietreni (Deleni) – Potarnichea (Topraisar) – Vanatori (Pecineaga) – Tufani (Independenta) – Sipote (Deleni), SC Prospectiuni SA, pentru Chevron Romania Exploration and Production SRL, a demarat autorizarea si pentru o a treia zona, in perimetrul E X-19 Adamclisi, intre localitatile Cochirleni, Ostrov, Almalau, granita de stat cu Bulgaria pana la Tufani (Independenta).

De data aceasta insa, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Constanta cere o evaluare mai atenta, intrucat in zona sunt arii naturale protejate. Astfel, ca urmare a parcurgerii etapei de incadrare in procedura de evaluare adecvata, APM a decis ca „proiectul se supune evaluarii adecvate, justificarea prezentei decizii fiind faptul ca proiectul intra sub incidenta art. 28 din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare”, se precizeaza in decizia emisa de conducerea APM Constanta.

Impact asupra ariilor naturale protejate

In acelasi document sunt prezentate si motivele care au stat la baza luarii acestei decizii.

Astfel, profilul 21 se regaseste pe teritoriul comunelor Oltina, Ion Corvin, Aliman si Adamclisi si se suprapune partial peste limitele siturilor ROSPA0001 Aliman – Adamclisi, ROSCI0071 Dumbraveni – Valea Urluia – Lacul Vederoasa, ROSCI0172 Padurea si Valea Canaraua Fetii – Iortmac si este la o distanta de aproximativ 420 m fata de limita siturilor Rezervatia Locul Fosilifer Aliman si profilul 23 se regaseste pe teritoriul comunelor Ostrov si Lipnita si se suprapune peste alte arii protejate precum Canaraua Fetii, Padurea Esechioi si Lacul Bugeac.

„Impactul proiectului propus asupra ariilor naturale protejate va fi semnificativ, deoarece amplasamentul se situeaza si in arii naturale protejate, interactioneaza prin lucrarile propuse cu mediul prin sursele de zgomot si vibratii ce provin de la generarea semnalului seismic (fie prin detonarea unei cantitati de material exploziv) si de la autovehicule. Caracteristicile drumurilor de migratiune si efectivele de pasari pot fi afectate de implementarea proiectului”, se precizeaza in finalul deciziei APM.
Studiu de evaluare adecvata

Practic, deocamdata SC Prospectiuni SA nu a primit inca avizul de mediu pentru a fora in acest perimetru. Ramane de vazut cu ce propuneri si solutii vin pentru a respecta ariile naturale protejate din zonele respective.

„Decizia luata in cadrul Comisiei de Analiza Tehnica din data de 1 august 2013 nu presupune amanarea emiterii actului de reglementare, ci parcurgerea unei etape obligatorii din procedura, conform ordinului nr. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului Metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Constanta, Lavinia Monica Zaharia.

Dupa inaintarea la APM Constanta a acestui studiu de evaluare adecvata, se va continua procedura de emitere a actului de reglementare, in functie de concluziile materialului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *