Ce presupune strategia energetica pentru 2014 – 2035

Ce presupune strategia energetica pentru 2014 - 2035

Ce presupune strategia energetica pentru 2014 – 2035

In urma incheierii primei faze de consultare publica pe tema noii strategii energetice a Romaniei pentru perioada 2014-2035, Departamentul pentru Energie a elaborat un prim set de concluzii preliminare.

Aceste concluzii vor face obiectul unor analize complexe si aprofundate, care vor fi elaborate in lunile urmatoare.

De asemenea, Departamentul pentru Energie a finalizat constituirea echipei de proiect care va lucra la elaborarea strategiei energetice nationale si care va fi coordonata de catre secretari de stat Karoly Borbely si Mihai Albulescu.
Alerta Manager.roDescarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

Intentia Departamentului pentru Energie condus de ministrul delegat Razvan Nicolescu este de a finaliza noua strategie energetica a Romaniei la inceputul lunii octombrie a anului in curs.


Primul set de principii care vor sta la baza elaborarii noii Strategii Energetice Nationale:

– Este strategic pentru Romania sa pastreze un mix energetic echilibrat, ca o buna premisa pentru asigurarea securitatii energetice a tarii.
– Exista perspective reale ca Romania sa-si imbunatateasca independenta energetica sau chiar sa devina independenta energetic in preajma anului 2020, mai ales, datorita zacamintelor din Marea Neagra si chiar daca va continua, cel mai probabil, sa fie dependenta intr-o oarecare masura de importurile de titei.
– In perioada 2014-2024, Romania ar trebui sa incurajeze dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa, tinand cont ca investitiile in eolian si fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid si intr-o maniera nesustenabila in ultimii ani. In urmatorii ani, instalarea de noi capacitati de productie a energiei electrice in eolian si fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative in functionarea sistemului. De asemenea, consideram ca o prioritate in domeniul regenerabilelor ar putea sa vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folositi in sectorul transporturilor.
– Dezvoltarea energiei nucleare este esentiala pentru realizarea obiectivelor europene vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
– Carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, chiar daca ponderea acestuia in mixul energetic se va diminua, fiind afectata de cresterea consumului de energie.
– Romania are un potential mare in ceea ce priveste eficienta energetica, potential care trebuie valorificat eficient, inclusiv in domeniul cladirilor.
– Piata de energie din Romania ar putea fi integrata in preajma anilor 2019 – 2020 in piata Uniunii Europene, in conditiile in care proiectul crearii unei politici energetice europene comune va fi accelerat.
– Implementarea regulilor de guvernanta corporativa in companiile de stat trebuie sa fie accelerata si, in acelasi timp, sa fie completata de realizarea unei analize privind posibilitatea de consolidare a industriei energetice romanesti intr-o maniera care sa fie viabila economic si sa tina cont de orientarile strategice ale Romaniei in regiune pe termen mediu si lung.
– Romania trebuie sa incurajeze investitorii din domeniul energetic in pastrarea interesului pentru industria energetica autohtona, asigurand un cadru stabil si predictibil.
– Potrivit majoritatii celor care au transmis puncte de vedere Departamentului pentru Energie in cadrul primei etape de consultare si dezbatere publica, Romania are la ora actuala toate premisele pentru a putea deveni un jucator regional in domeniul energetic.

Departamentul pentru Energie anunta pe aceasta cale publicul interest ca urmatoarele etape de consultare si dezbatere publica in privinta strategiei energetice vor fi legate (in ordine) de:

1. Starea actuala a sistemului energetic romanesc;
2. Angajamentele asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene si in relatiile cu organismele financiare internationale;
3. Scenariile si trendurile de dezvoltare a sistemului energetic autohton;
4. Optiunile strategice si de politica energetica pe care le are Romania in acest domeniu, mai ales, in actualul context intern si international.8 Mai 2014 - Sursa: Manager.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016