Chevron a obtinut certificatul de urbanism si in comuna unde primarul refuzase initial sa dea aviz

Chevron a obtinut certificatul de urbanism si in comuna unde primarul refuzase initial sa dea aviz

Chevron a obtinut certificatul de urbanism si in comuna unde primarul refuzase initial sa dea aviz

Compania Chevron a obtinut, marti, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in satul Urdesti, a cincea pana acum in judetul Vaslui, dupa ce primarul comunei Dodesti refuzase initial sa elibereze un aviz favorabil.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in localitatea vasluiana Urdesti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Documentul a fost emis, marti, de CJ Vaslui, la mai putin de o luna si jumatate dupa ce aceeasi institutie a respins solicitarea companiei petroliere pe motiv ca nu primise un aviz favorabil, asa cum prevede legea, de la primarul comunei unde ar urma sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

“Intre timp, primarul comunei Dodesti, Victor Popa, a transmis acel aviz in care trebuie sa fie mentionate elementele caracteristice regimului juridic, economic si tehnic ale terenului, rezultate din documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului a comunei. Odata cu primirea avizului, s-a emis certificatul de urbanism pentru «lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Urdesti»”, a declarat, marti, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.


Intr-o prima faza, primarul comunei Dodesti, Victor Popa, a refuzat sa elibereze acel aviz catre CJ Vaslui intrucat Consiliul Local a aprobat, la sfarsitul lunii februarie, o hotarare prin care se interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

“Consilierii locali s-au declarat impotriva gazelor de sist astfel incat a trebuit sa iau act de aceasta hotarare si, in consecinta, nu am transmis niciun raspuns Consiliului Judetean la solicitarea venita pentru emiterea acelui aviz. Acum sa vedem ce se va intampla cu hotararea, daca va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui”, afirma primarul Victor Popa.

Prefectura Vaslui nu a dat aviz favorabil si a atacat in instanta hotararea CL, la mijlocul lunii martie.
La doua saptamani de la depunerea plangerii la Tribunalul Vaslui, CL Dodesti a revenit si a votat anularea hotararii de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist in comuna astfel incat procesul a incetat de drept. Odata cu anularea hotararii, si primarul Victor Popa a emis acel aviz catre CJ Vaslui.

Terenul de la Urdesti, comuna Dodesti, in suprafata de patru hectare, este al cincilea detinut de companiaChevron pe teritoriul judetului Vaslui, unde urmeaza sa fie amplasate sonde de explorare a gazelor de sist, operatiuni pentru care a obtinut certificate de urbanism. Pentru patru dintre locatii, respectiv Silistea – Pungesti, Popeni – Gagesti, Platinis – Bacesti si Puiesti, compania petroliera detine inclusiv acorduri de mediu, obtinute in urma unor dezbateri publice.

De asemenea, pentru locatiile de la Silistea si Puiesti, Chevron a obtinut si autorizatii de construire, emise de CJ Vaslui in octombrie 2013, respectiv inceputul lunii aprilie 2014. Totodata, la Silistea, dupa patru luni de amenajare a platformei, a fost ridicata la verticala si sonda de explorare, urmand ca in doua-trei saptamani sa inceapa efectiv lucrarile de explorare a gazelor de sist.16 Apr 2014 - Sursa: Ziarul de MediuArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016