Cine a omorat masina electrica? – Film Documentar

28
374

Filmul documentar „Cine a omorat masina electrica?” („Who Killed The Electric Car?”) este cronica de baza a primei masini electrice, EV 1, care a fost lansata in 1996 si a fost scoasa de pe piata in 2003. Filmul pune intr-o lumina conspiratorie evenimentele din jurul General Motors si a masinii sale electrice, aratand cu degetul spre administratia Bush, companiile auto si industria uleiurilor.

Ai vazut documentarul si simti ca ai ceva de spus?
Publica-ti mesajul online, opinia ta sau un articol ecologic si vei primi cadou produse ecologice din partea sponsorilor nostri! EcoMagazin si Naturalist.ro premiaza cu aproape 2.500 de Euro cele mai bune contributii aduse cauzei ecologice prin informarea, educarea si constientizarea publicului.
Afla cum poti primi si tu un cadou la adresa: www.naturalist.ro/concurs/ro

Vrei sa vezi mai multe documentare? Vrei ca si altii sa le vada si sa ia atitudine?
Da click pe bannerele de mai jos pentru a intra in pagina documentarului dorit, iar daca ai un blog sau o pagina web personala te rugam sa iei in considerare promovarea unuia dintre documentare pe blogul tau. Copiaza codul HTML al documentarului dorit si pune-l in pagina ta. In functie de marimea spatiului in care este adaugat aveti la dispozitie 4 dimensiuni. Daca aveti nevoie de ajutor nu ezitati sa ne contactati.

The 11th Hour

The 11th Hour
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
150X150 
180X180 
200X200 

Intunecarea Globala

Intunecarea Globala
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
150X150 
180X180 
200X200 

Viitorul Alimentatiei

Viitorul Alimentatiei
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
150X150 
180X180 
200X200 

Pamantenii

Pamantenii
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
150X150 
180X180 
200X200 

Anti Consumerism

Anti Consumerism
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
150X150 
180X180 
200X200 

Masina Electrica

Masina Electrica
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
150X150 
180X180 
200X200 

EcoMagazin Logo

Magazin de ecologie
Cod HTML pentru Bannere

125X125 
130X130 
180X180 
220X220 

Stirile EcoMagazin

Eco Widget - Afiseaza ultimele stiri EcoMagazin pe site-ul tau

Pentru a afisa ultimele 5 stiri EcoMagazin inserati in site-ul dvs. urmatoarul script:

Inlocuiti cifra 5 din script pentru a schimba numarul de articole afisate pe site-ul dvs..

Copiaza:

Sau puteti afisa doar stirile uneia dintre categoriile EcoMagazin, detalii aici.

28 COMENTARII

 1. este incredibil cum isi bat joc de noi. interesul financiar primeaza si nu este in ordine. noi suntem mai multi, chiar nu putem face nimic?

  este culmea si nu este bine ce se intampla. nu se poate sa nu ne pese. trebuie sa facem ceva

 2. Fantastic documentar. Am capatat multe raspunsuri. Putem face ceva: putem VISA la o lume mai buna (fara poluare) si apoi sa actionam sa o materializam AICI si ACUM. Depinde DOAR de alegerile noastre constiente, care sa tina cont de binele cel mai înalt al tuturor (mineral, vegetal, animal, devic) si al nostru (oameni). Ce potentam, aceea materializam.

 3. ESTE CEL MAI REALIST DOCUMENTAR PE CARE L-AM VAZUT PANA ACUM!

  INTR-UN MEDIU POLUAT CA CEL IN CARE TRAIM NOI AR TREBUI CA CEA MAI MARE SURSA DE POLUARE( TRANSPORTUL RUTIER ) SA fie DIMINUATA PRIN FOLOSIREA MASINII ELECTICE IN PRIMUL RAND PENTRU A DA O SANSA GENERATIEI VIITOARE DE A TRAI INTR-UN MEDIU CURAT SI NU IN ULTIMUL RAND , O SANSA NOUA DE A TRAI INTR-UN MEDIU IN CARE POLUAREA SA NU MAI REPREZINTE O PROBLEMA!

 4. Marile companii producatoare de masini din SUA sunt intr-un binemeritat impas financiar dupa ce au „ucis” masina electrica. Au ales o cale gresita si acum se vad urmarile. Din niste companii care produc(produceau 🙂 ) intr-un procent zrobitor pentru piata interna, puteau deveni niste producatori „peste granita”.

 5. wow… eu cred ca GM a luat bani de la firmele petroliere sau producatorii de masini pe benzina ca altfel nu-mi explic de ce au retras de pe piatza o astfel de minune, doar ca sa le distruga, pe cand puteau lua bani grei pe ele si nu e vb doar de bani, au fi putut stopa cat de cat emisiile de CO2 si incalzirea globala. Eu zic sa nu mai stam la mila americanilor sau a firmelor si a corporatiilor care ne decid soarta spre un viitor afumat si greu de respirat si sa ne aratam si noi capushoru… Super documentaru, kiar m-am intristat cand am vazut masinile electrice facute tzandar :'(

 6. Acum am inteles ca interesul financiar al marilor companii, trece peste cadavre chiar in cea mai avansata democratie din lume USA.

  Sper ca poporul american sa se trezeasca, spre binele omenirii.

  Acum cred si mai mult ca 11 sep. nu a fost decat o inscenare in care au murit oameni nevinovati, in folosul marilor interese financiare, a industriei de armament. Au omorit cu sange rece 2000 de oameni, pentru bani, foarte multi bani.

  Ce conteaza sa omori o masina, cand sunt in joc foarte multi bani, chiar daca milioane de oameni sufera.

 7. F bun Documentarul, sperantza moare ultima, deci sa le dea D-zeu puterea sa reusasca aceasta schimbare pentru noi si mediul care ne inconjoara … apropo … era sa uit, am gasit ceva in domeniu' foarte interesant… o masina pe aer curat, mult mai siplmu si mai bun … nu trebuie benzinari speciale pt alimentare cu curent, doar un compresor de aer.. atata tot, cred ca multi ati mai vazut asta , pentru cei care nu au vazut… Masina pe Aer !!! a aparut demult !!! http://ie.youtube.com/watch?v=ztFDqcu8oJ4 e aproape incredibil, mie unul mia depasit imaginatia… 🙂

 8. Am urmarit documentarul si m-a impresionat !!!

  Crizele sunt acele momente in care directiile de dezvoltare se pot schimba.

  Principalul impediment tehnic in dezvoltarea autovehiculelor actionate exclusiv electric constituie problema autonomiei.

  In unele tari autovehiculele electrice, sunt si in prezent utilizate pe scara larga. In august 2008, am vazut in ITALIA masini de transport marfa, taximetre si minibusuri (de 25 persoane) electrice, cu utilizari urbane.

  Se pare ca acumulatorii de litiu-polimer permit o autonomie mai mare, dar sunt scumpi si dupa 3-4 ani de exploatare trebuie schimbati.

  Sunt convins ca in urmatorii ani vom asista la utilizarea pe scara larga a autovehiculelor electrice atat in transport urban cat si in cel interurban, pe distante medii

 9. opinia mea e foarte simpla. pentru inceput filmele m-au cam lasat pe ganduri si m-au determinat sa citesc si restul articolelor. am aflat lucruri noi si m-au facut sa vad altfel lumea…

 10. O.K., filmul este fantastic. As spune ca nu m-a impresionat prea tare reactia GM. Trebuie sa acceptam ca „interesul poarta fesul”. Este vorba de interesul imediat. Oricum „ei ne vand ce vor”, asa cum se afirma in documentar. Este discutabil daca legea a fost prea dura. Saltul de la vehicule poluante la cele complet nepoluante este cam mare. Vehicolul hibrid care utilizeaza un motor cu ardere interna pe post de generator electric ar fi un pas intermediar cu beneficii energetice si pentru mediu, mai ales in orasele mari. In situatia in care tehnologia respectiva ar fi gratuita, ea ar putea fi preluata si in alte parti ale lumii. O lege care sa stimuleze publicarea acestor rezultate ar fi un puternic motor pentru migrarea spre solutii ecologice. In SUA interesele petrolistilor sunt strans intrepatrunse cu cele ale automobilistilor. Amenintarea acestei intelegeri ar trebui sa vina din alta parte. Este de remarcat faptul ca sperantele intregii omeniri s-au concentrat pe EV1. Culmea e ca aduce cu tipul obisnuit de autoturism american. Oare vom asista in viitor la o convertire a acestora spre volume mai mici? (Alaturi de consumul de carburant este evident un consum material sporit.) Pretul mare al EV1 ar putea fi un motiv suficient in decizia GM, fara a mai lua in calcul impactul asupra modificarilor din industria auto sau asupra fortei de munca. Nici cu mediul nu e simplu – o limpezire a atmosferei ar amplifica efectul de sera crescand alarmant temperatura pe glob. Daca americanii accepta sa fie dependenti de petrol pentru a mentine o economie ce functioneaza dupa un model invechit, sacrificand vieti, mediul si viitorul omenirii, de ce ne-am mira ca au casat cateva masini.
  Mi-as dori o masina electrica, dar nu stiu daca o voi avea vreodata.

 11. Filmul este superb si ne arata ca lumea nu este condusa de guverne asa cum credeam noi pina acum.
  Exista o informatie care circula la inceputul anilor’80 ca a fost inventat motorul cu apa,dar ca brevetul a fost cumparat de catre petrolisti special ca sa dispara.
  In disputele despre masinile care au aparut de-a lungul anilor asupra masinilor care merg cu altceva decit „petrol” sau adus argumentedin ce in ce mai ciudate:
  ce vom face cu :
  1.geologii care sint platiti pentru a cauta petrol
  2.constructorii de echipament petrolier
  3.cei care extrag minereul de fier pentru a produce otel,cei care produc otelul
  4…
  Putem filozofa o viata despre asta si nu vom termina.
  Astfel a aparut o criza mondiala majora doar pe segmentul fortei de munca.Bineinteles nimeni nu a adus in discutie eventuale pierderi financiare pentru cei care traiesc(foarte bine)din petrol.
  Sa incercam sa ne imaginam cine sint cei care cu adevarat nu doresc surse alternative de combustibili:
  Proprietarii companiilor petroliere in primul rind,mai ales ca sint doar o mina de oameni(familia Bush fiind un mare jucator pe acesta piata ceea ce explica si razboiul din Irak).
  Proprietarii industriilor de transport si rafinare a petrolului care fac legea pretului la combustibili
  Probabil doar cu aceste doua categorii am nominalizat un sfert din cei mai bogati oameni din lume.
  Acum sa trecem la fapte care lovesc in noi romanii:
  1.Distinsul profesor Iustin Capra care a inventat si reinventat conceptul de masina economica si nepoluanta de nenumarate ori(ii multumim ca nu s-a plictisit)
  2.La citiva ani dupa 1989 pe postul public de televiziune,in emisiunea doamnei Marina Almasan a aparut un necunoscut ,roman de origine, care ne prezenta un motor de DACIA(ati citit bine DACIA)care a functionat, IN DIRECT ,cu apa.Da cu APA.
  Poate daca altcineva mi-ar fi povestit emisiunea nu asi fi crezut ,dar am avut sansa sa fiu in prejma televizorului in acel moment.
  Trebuie sa ne intrebam in acest caz cum de nu sa mai auzit nimic despre acea persoana tinind cont ca poseda cea mai mare inventie de pe planeta de la inventia rotii pina acum.De ce nu sa spus macar ca omul este impostor,ca emisiunea este o gluma,orice altceva.
  De ce inventiile domnului profesor Capra nu sint popularizate ,macar sa avem si noi sentimentul ca nu am ajuns(INCA)o tara de idioti,scuzat sa fiu daca sint dur,impreuna cu toate inventiile pe care sute de copii romani le prezinta la cele mai prestigioase concursuri,concursuri pe care le si cistiga.
  Ati vazut in film o remarca dura dar adevarata:clientii cumpara ce le spui tu ca este bun.
  Mare adevar,mai ales in SUA.Ati vazut reactiile unor oameni de pe strada care erau impotriva masinilor electrice.Reactia este normala deoarece daca t-i se repeta la nesfirsit o idee o vei prelua ca un adevar care apartine propriei gindiri.De altfel aceasta este o metoda psihologica de studiere si manipulare a individului dezvoltata de scoala americana de psihologie.
  Revenind la noi romanii vom vedea ca si la noi sa intimplat ceva de aceiasi maniera ,doar ca nu cu masini.
  Fara a aduce un elogiu epocii comuniste va aduc aminte cum citiva oameni destepti,am putea pune vizionari.au pus in functiune o campanie nationala de instalare a panourilor solare pe mii de blocuri de locuinte.Repet,asta se intimpla in anii ’80.
  scopul propus era obtinerea caldurii si apei calde ,concomitent cu reducerea consumului in termocentrale ,implicit cu reducere sumelor platite de cetateni,precum si cu reducerea poluarii.Da ,cu reducerea poluarii ,desi pare ciudat ca PCR-ul se ocupa de asa ceva.
  Dupa 1990 toate aceste instalatii sau evaporat si culmea.dupa 20 de ani,de parca sintem in romanul lui Dumas,guvernul sa vina cu cea mai tare bomba,programul de energie verde.Pai.nu-i ciudat.Acum ce ar trebui sa facem,sa batem din palme sau sa intrebam cine a avut interesul sa distruga si apoi sa reinventeze ideea „comunistilor”.
  Probabil vreo-un VIZIONAR. Oare????????

  De felul meu sint foarte optimist,citeodata naiv din cauza asta,dar cu parere de rau nu vad o inbunatatire a calitatii mediului in Romania deoarece interese mult mai mari si mai nevazute sint in joc intr-o tara inca mult prea nepoluata pentru gusturile unora.
  Idee pentru taxa auto ,daca tot vrem sa reducem poluarea ,sa nu mai aducem cazane in tara si in acelasi timp sa salvam economia si industria auto:
  guvernul sa negocieze cu proprietarii industriei auto(care apropos sint particulari)o reducere a TVA-ului iar ei sa renunte la o parte din profit(tocmai au anuntat cei de la dacia renault caprefera sa trimita o parte din muncitori acasa dar nu vor renunta la profitul actual).
  Astfel Dacia ar putea relua productia,noi am cumpara masini noi in loc de vechiturisi realizam ce ne propunem,poluare scazuta si relansarea economiei.
  De asemeni nu ar strica deloc sa dam si noi o lege care sa_i oblige pe producatorii auto ca in curs de 2-3 ani sa inceapa sa scoata pe piata autoturisme nepoluante sau cu consun scazut de combustibil.Ca unde-i lege nu-i tocmeala zice-o vorba din batrini.
  O alta lege ar putea obliga sa nu se mai importe decit articole de unica folosinta biodegradabile in locul celor din plastic.
  In incheiere ,va doresc tuturor celor care va pasa de ce se intimpla ,sa nu deveniti niciodata dependenti de nimic niciodata si sa aveti puterea ,ca atunci cind va trebui sa alegeti , sa alegeti dupa cum va spune inima si nu dupa banii pe care sigur cineva vii va oferi ca sa decideti eronat pentru viitorul celor multi.

  Cu respect

 12. Este foarte interesant filmul si chiar l-am trimis celor de la Dacia. Eu una, as vrea sa fac lobby pentru ca aceasta idee sa prinda si la noi. Si argumentul ca nu se vand masinile electrice, este o mare prostie. Este foarte usor sa vinzi o masina electrica, oamenii sunt foarte receptivi la astfel de produse, acum ca toti vorbim de poluare si de incalzire globala. Sa nu va faceti iluzii, mai ales in privinta corporatistilor. Oamenii au spirit de turma, abia dupa ce vad ca o reteta are succes, imita si ei acea reteta si…vor succes. Ghinion! Ai succes, cand esti un inovator, creator si iti asumi riscuri, cand esti printre primii intr-un domeniu, nu cand faci si tu ce fac altii. Si i-ati vazut pe cei de la General Motors, impreuna cu altii din industria auto americana? Acum cer pomeni de miliarde de dolari de la guvern si, culmea… le si primesc! Ca nu li se mai vand masinile si ca sa tina locurile de munca. ok. Au primit pomenile. Dar de ce nu li s-a pus conditia sa aduca pe piata ceva inovator, precum mainile electrice sau alte tehnologii nepoluante?

 13. In Bucuresti sect 2 Str. Vatra Luminoasa intersectie Tony Bulandra s-a defrisat o mare suprafata din plantatia de duzi pentru construirea unui imobil.Distrugerea facuta nu poate fi compensata prin nici o taxa sau contravaloare pecuniara
  Nu se sesizeaza nimeni,pana si postul de televiziune OTV nu a mai continuat cercetarile incepute printr-un reportaj la fata locului?

 14. Buna

  Ma numesc Filipan Daniel Marius , am 29 de ani si locuiesc in Baia Mare .
  Inca de la varsta de 10 ani , in timp ce treceam pe langa groapa de gunoi a orasului mi-am dat seama ca ceva nu este in regula cu societatea noastra – si anume ca se produce prea mult gunoi si produsele odata aruncate nu se refolosesc .
  Deoarece traiesc in Baia Mare stiu exact se inseamna aerul poluat , nu trebuie sa citesc carti de specialitate . In Baia Mare foarte multi cunoscuti au murit de cancer , oare de ce ? sa aiba legatura cu aerul otravit in care am trait timp de decenii ?
  Tin minte cum trebuia sa strigam in casa caci nu ne auzeam din cauza masinilor , tin minte ce aer era in oras din cauza rablelor , era o atmosfera de cosmar !
  De ce companiile auto s-au opus atunci cand UE a vrut sa dea o lege prin care erau obligate sa specifice in reclama ca folosirea unei masini dauneaza mediului ? De ce nu-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce produc si pentru ceea ce cauzeaza ?
  Deocamdata nu-mi permit o masina electrica , dar folosesc zilnic bicicleta de mai multi ani si am de gand sa folosesc incepand din acest an un scuter electric cu autonomie de circa 70 km la o incarcare .
  Foarte interesant documentarul , am sa-l recomand tuturor prietenilor si cunoscutilor .
  Si acum , vedeti ce scandal exista legat de industria auto , cica e mare problema ca oamenii nu mai cumpara atatea masini noi , ei s-ar astepta ca toata lumea sa se bage in datorii si sa nu mai aiba somn noaptea doar de dragul de a cumpara o masina , de a plati tot felul de taxe si de impozite pe ea , de a plati intretinerea care nu este deloc ieftina .
  De multe ori l-am intrebat pe tatal meu de ce nu scot producatorii masini mai mici cu cilindree foarte mica ? si cu un consum foarte redus de maxim 3-4% ? Singurul dezavantaj ar fi ca aceste masini nu ar fi foarte bune in depasirile extreme , in rest sunt absolut sigur ca ar fi foarte bune .
  De ce ni se baga pe gat masini cu cilindree atat de mare ? La ce avem nevoie de viteze asa de mari cand toate studiile arata ca majoritatea drumurilor sunt facute in oras pe distante scurte , de zeci de kilometri ?
  Acum , in sfarsit marii producatori de masini sunt la indemana beneficiarilor cum ar fi fost normal sa fie .
  Masina a fost conceputa sa ne duca din punctul A in punctul B si sa aiba cateva elemente esentiale de comfort si de securitate .
  SUA va trece prin schimbari majore odata cu venirea lui Obama .
  Ma opresc aici sa nu va mai plictisesc cu parerile mele , oricum nu ma voi dezlipi niciodata de miscarea verde , sper ca si voi sa fiti la fel de constienti de ce se intimpla .

  Toate cele bune !

 15. da frumos documentar prima data am aflat ca sa produs o masina electrica in serie ………e ceva specific pentru viitor ……………in curind totul va fi mult mai bine daca va aparea pe piata internationala aveasta masina dar daca va fi la un pret accesibil si cu o limita de km mai mare, dar asta depinde de noi generatia noua…………..

 16. Super interesant!
  Eu sunt in ultimul an la Ingineria si Protectia Mediului- Univ. Transilvania Brasov, iar ca tema de licenta am „Valorificarea biomasei cu obtinere de biogaz”.
  Acest documentar mi-a dat un impuls de a scrie in continuare la proiectul de diploma inceput.

 17. Putem ucide (distruge) formele, nu si ideile care le-au creat. Apreciez optimismul celor care spera in trezirea constiintei umane si ma raliez lor.
  Multumesc si felicitari pentru promovarea acestor informatii.

 18. sincere felicitari la toata echipa ce munceste la acest site.
  Cine a omorat masina electrica?-este mai mult decat un film documentar…….este un rechizitoriu la constiinta umana.

 19. Omul este cel mai periculos animal,si de mina lui va pieri cine ar renunta la anumite conforturi putini oameni eu unul ma multumesc si cu putin.

 20. Salut! Poate intereseaza pe cineva,
  Vand kit conversie de 96V nou cumparat din China care cuprinde: motor dc excitatie in serie 10kW/96V/130A/3000rpm, controller asamblat cu contactor/sigurante/conectori + pedala acceleratie, incarcator pt. baterii cu acid rezistent la apa de 96V/10A, convertor 96V-12V/30A rezistent la apa, pompa vacum de 12 V pentru servo-frana.
  Pret 2200 Euro.
  Mai am o Mazda 121 din 92 pentru care am luat kitu, are vre 800 kg si servo frana. Pret 500 Euro.
  Daca sunt achizitionate impreuna (kit+masina) le dau cu 2500 Euro.
  0740066775, ciogolia@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here