A fost lansat „Radarul p?durilor”, primul sistem prin GPS de control al transporturilor de lemne
Codul Silvic: Luarea de lemne uscate din pădure va intra la contravenţie
Codul Silvic: Luarea de lemne uscate din padure va intra la contraventie
Codul Silvic: Luarea de lemne uscate din padure va intra la contraventie

Furturile de lemne din paduri ar putea fi incluse si in categoria contraventiilor si nu doar ca infractiuni, asa cum prevede textul noului Cod Silvic, a declarat secretarul comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Ioan Munteanu.

Acesta a spus ca situatia a fost discutata marti, in cadrul comisiei care s-a reunit la Durau. La dezbaterile generale pe Codul Silvic participand reprezentanti ai institutiilor statului, asociatii profesionale sau de proprietari de padure, ONG-uri, dar si ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Varga. „S-au clarificat cateva lucruri care pana acum nu dadeau prea bine. Discutam despre un subiect extrem de important, dezbatut enorm, respectiv taieri si furturi din padure. Acestea erau incadrate initial, potrivit initiatorului textului, ca infractiuni pedepsite cu inchisoarea de la 6 luni la 10 ani. Am insistat ca este bine sa avem in continuare si contraventii, pentru arboret, pentru un pom uscat care este luat de cineva. Nu poti baga oamenii in puscarie pentru asa ceva si s-a clarificat acest lucru, ceea ce este foarte bine”, a declarat Ioan Munteanu.

Lemnul se vinde masurat, nu estimat
In cadrul comisiei pentru agricultura s-a discutat si asupra modului in care statul vinde padurile aflate in proprietatea sa. “Un alt subiect clarificat este cel cu privire la vanzarea padurilor statului. Nu se mai face estimare, ci masuratoare si lemnul se scoate la drum fasonat. Estimarile se faceau dupa proceduri vechi de 30-40 de ani, depasite demult”, a precizat Ioan Munteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here