steag NorvegiaMinisterul Mediului din Romania si cel din Norvegia au lansat proiectul „EcoEmerge”, dedicat dezvoltarii pietelor ecologice romanesti, bugetul total alocat fiind de 1919 milioane de euro, a declarat Ministrul de Mediului, Nicolae Nemirschi.

In afara de Ministerul Mediului din Norvegia, care acopera 85% din cheltuielile presupuse de acest proiectului prin Mecanismul de cooperare, la derularea EcoEmerge sunt implicate, din partea Norvegiei,  Autoritatea Norvegiana pentru Controlul Poluarii si cea pentru Management Public si de Guvernare.

Partea romana care asigura restul banilor este reprezentata de Ministerul Mediului, Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti si Agentia Manageriala pentru Inovare, Cercetare Stiintifica si Transfer Tehnologic (AMCSIT-Politehnica).

Proiectul se va derula pana in aprilie 2011 si va avea doua componente, respectiv EcoTehnoNet – care va aborda eco-inovarea in sectorul privat prin dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor de mediu – si GreenProcura – responsabil cu eco-inovarea in sectorul public prin achizitii ecologice.

Astfel, la licitatiile pentru achizitii publice vor fi impuse criterii ecologice pentru urmatoarele tipuri de bunuri si servicii: materialele si lucrarile de constructii, automobilele, autobuzele si serviciile pentru autobuze, produsele de curatenie, hartia, echipamentele IT, produsele alimentare si bauturi, becurile, etc.

„Vor fi stabilite tinte pentru ca autoritatile publice locale si centrale sa cumpere un anumit volum de produse si servicii ecologice. De exemplu, in cazul becurilor tinta va fi de 100% pentru produse ecologice, mai ales ca a intrat in vigoare si directiva europeana de la 1 septembrie. Daca exista cerere pentru produse ecologice, se va impune si o directie pe piata pentru producerea de astfel de bunuri”, a declarat managerul acestui proiect, Iulia Degeratu, consilier in Ministerul Mediului.

Se asteapta cu nerabdare efectele acestui proiect ecologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here