Acidificarea oceanelor, periculoasa pentru balene

Acidificarea oceanelor, provocata de cresterea nivelului de CO2 pe care acestea il absorb, va face ca apele sa fie din ce in ce mai zgomotoase si va perturba, astfel, viata mamiferelor marine mari, precum balenele si delfinii, se arata intr-un studiu publicat duminica, 20 decembrie, in revista Nature Geoscience.balene

Sunetele cu frecventa joasa care se propaga in apa sunt produse de ploi, de valuri, de fauna marina si de activitatile omului, cum ar fi navigarea, constructiile si utilizarea sonarelor (aparate pentru detectarea submarinelor).

Dar toate aceste sunete depind de concentratia din apa a anumitor compusi chimici, cum ar fi sulfatul de magneziu, acidul boric sau ionii carbonati, ea fiind direct legata de aciditate, care se masoara cu ajutorul PH-ului, explica oceanografii Tatiana Ilyina si Richard Zeebe de la Universitatea din Hawaii si Peter Brewer de la Institutul de Cercetare Acvatica din Monterrey (California).

PH-ul oceanelor, care s-a diminuat usor de la inceputul revolutiei industriale, ar putea scadea cu pana la sase ori pana la sfarsitul acestui secol.

„Absorbtia sunetului ar putea, in consecinta, sa fie diminuata cu pana la 60% la latitudinile inalte”, preconizeaza oamenii de stiinta, care reamintesc ca Atlanticul de Nord se numara printre regiunile cele mai expuse acestui risc, pe fondul unei activitati industriale intense.

„Nivelurile ridicate ale sunetelor cu frecventa joasa ar putea avea efecte biologice si comportamentale asupra faunei marine, cum ar fi esuarea in masa a cetaceelor pe plaje si surditatea temporara la delfini, care va fi legata de utilizarea sonarelor cu frecventa medie in cadrul testelor militare”, precizeaza studiul, citat de AFP.

In aceste conditii, balenele cu cocoasa si narvalii si-ar putea abandona zonele de habitat, dar, pentru ca sunetele se propaga mai bine intr-o apa acida, aceste mamifere ar putea comunica mai bine pe distante lungi, consecintele acestei modificari fiind inca necunoscute.

In acelasi timp, acidificarea oceanelor va afecta organismele marine in cadrul lantului lor trofic, ca urmare a unei calcifieri mai mici a planctonului, dar si specii precum balenele, concluzioneaza oamenii de stiinta.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *