Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice

Concurs de colectare a deseurilor electronice, destinat companiilor
Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice

Au intrat in vigoare norme imbunatatite privind colectarea si tratarea deseurilor electronice. Deseurile electronice (adica deseurile de echipamente electrice si electronice, sau DEEE) se numara printre fluxurile de deseuri cu cea mai rapida crestere si ofera oportunitati importante in ceea ce priveste punerea la dispozitie pe piata a materiilor prime secundare.

Colectarea sistematica si tratarea adecvata sunt conditii prealabile pentru reciclarea unor materiale precum aurul, argintul, cuprul si metalele rare din televizoarele, laptopurile si telefoanele mobile uzate. Noua directiva reprezinta un pas clar inainte in ceea ce priveste protectia mediului si un impuls major pentru utilizarea eficienta a resurselor in Europa. Domnul Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „In aceste vremuri de criza economica, in care preturile materiilor prime sunt tot mai ridicate, eficienta utilizarii resurselor reprezinta un punct de confluenta al beneficiilor de mediu si al oportunitatilor de crestere inovatoare.

Acum trebuie sa deschidem noi cai de colectare a deseurilor electronice si sa imbunatatim eficacitatea celor existente.Incurajez statele membre sa indeplineasca aceste obiective noi inainte de termenul oficial.” Directiva care intra in vigoare astazi introduce un obiectiv de colectare de 45 % din echipamentele electronice vandute, care se va aplica incepand cu 2016, si intr-o a doua etapa, incepand din 2019, un obiectiv de 65 % din echipamentele vandute, sau de 85% din deseurile electronice produse. Statele membre vor putea sa aleaga pe care dintre aceste doua modalitati echivalente de a masura obiectivul doresc sa o raporteze. Incepand din 2018, dupa ce va face in prealabil obiectul unei evaluari a impactului, directiva se va extinde fata de sfera de aplicare restransa din prezent, pentru a se aplica tuturor categoriilor de deseuri electronice.

Directiva ofera statelor membre instrumentele necesare pentru a combate cu mai multa eficacitate exportul ilegal de deseuri. Transporturile ilegale de DEEE constituie o problema grava, in special cand sunt disimulate sub forma transporturilor legale de echipamente uzate pentru a eluda normele UE privind tratarea deseurilor. Noua directiva va obliga exportatorii sa testeze daca echipamentele functioneaza sau nu si sa furnizeze documente privind natura transporturilor care ar putea fi considerate ilegale. O alta imbunatatire preconizata este reducerea poverii administrative prin armonizarea cerintelor de inregistrare si de raportare la nivel national. Cerintele impuse de registrele statelor membre pentru producatorii de deseuri electronice vor fi acum mai bine uniformizate. In prezent, doar o treime din deseurile de echipamente electrice si electronice din UE sunt colectate separat in sistemul documentat. Obiectivul actual de colectare al UE este de 4 kg de DEEE pe cap de locuitor, ceea ce reprezinta aproximativ 2 milioane de tone pe an, din aproximativ 10 milioane de tone de DEEE produse anual in UE. Se estimeaza ca, pana in 2020, volumul de DEEE va creste pana la 12 milioane de tone. Obiectivul final al noii directive, un nivel ambitios de 85 % din toate DEEE produse, va garanta ca, in 2020, in UE vor fi colectate separat aproximativ 10 milioane de tone, sau aproximativ 20 kg pe cap de locuitor, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *