Dupa cea mai secetoasa iarna care s-a inregistrat in ultimii 70 de ani, Spania se confrunta cu incendii de padure

0
300
După cea mai secetoasă iarnă care s-a înregistrat în ultimii 70 de ani, Spania se confrunta cu incendii de padure
Dupa cea mai secetoasa iarna care s-a inregistrat in ultimii 70 de ani, Spania se confrunta cu incendii de padure

Dupa cea mai secetoasa iarna care s-a inregistrat in ultimii 70 de ani, Spania se confrunta cu o intensa perioada caniculara, ceea ce a dus la izbucnirea a peste zece incendii de mari proportii, de-a lungul si de-a latul intregului spatiu iberic. Multe localitati au fost evacuate in acest week-end, iar miile de persoane ramase fara locuinte si-au gasit adapost in cladiri puse la dispozitie de autoritati. Pompierii impreuna cu unitati militare speciale se lupta zi si noapte cu focurile care inghit sute de hectare de paduri.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Toata harta Spaniei este presarata cu puncte rosii, indicand incendii care trasforma in scrum mii de hectare de paduri, terenuri agricole sau localitati rurale. In urma ultimului val de sufocante temperaturi caniculare, mercurul termometrelor s-a pastrat mai multe zile intre 40 si 45 de grade in cea mai mare parte a  Spaniei, metereologii mentinand codul rosu de temperatura aproape toata saptamana trecuta.

Succesivele zile si nopti de continua arsita au declansat  peste zece incendii, care au provocat importante pagube materiale si ecologice. In Galitia, aproape doua mii de hectare de padure au fost afectate de incendii. Cea mai mare parte dintre ele e tinuta sub control, dar clima uscata din ultimele zile si vantul fac inca dificila misiunea echipelor de interventii. Sute de agenti forestieri si pompieri, ajutati de 30 de elicoptere si avioane  militare, incearca sa stinga focul.

In Castilla la Mancha, ministrul local al Agriculturii, a raportat ca au ars aproape 500 de hectare, afectand Parcul National Cabañeros. O alta zona protejata, devastata de flacari a fost  Reserva Naturala Doñana, Andaluzia, unul dintre putinele ecosisteme unde  inca mai traieste in libertate linxul iberic.

In Girona, Catalonia, aproape 60 de echipe de interventie si peste 30 de avioane si elicoptere, ajutate de hidroavioane franceze au fost implicate in operatiunile de stingere a incendiilor, care au inghitit peste 200 de hectare de paduri, aproape de granita cu Franta.

Dramatica situatie se traieste si in arhipelagul Canare. In insulele Tenerife si la Gomera, aproape 20 de localitati au fost evacuate, lasand fara adapost aproape cinci mii de persoane. Aici, incendiile au devastat in ultimele zile peste 500 de hectare, adaugandu-se celor peste trei mii de hectare, care au fost mistuite de flacari la sfarsitul saptamanii trecute. Ca si in alte zone ale Spaniei si aici au fost afectate importante parcuri naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.