Compania italiana ERG si grupul rus Lukoil vor cumpara un proiect de energie eoliana din judetul Tulcea

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Compania italiana ERG si grupul rus Lukoil vor cumpara un proiect de energie eoliana din judetul Tulcea

Compania italiana ERG si grupul rus Lukoil vor cumpara un proiect de energie eoliana din judetul Tulcea, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ia in calcul finantarea lucrarilor de constructie, potrivit Mediafax.

Compania Lukerg Renew GmbH, un joint venture intre ERG si Lukoil, anticipeaza ca va finaliza in scurt timp preluarea proiectului, compus din trei grupuri de turbine eoliene situate in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea (judetul Tulcea), cu o capacitate de 84 MW. Proiectul este pregatit pentru inceperea lucrarilor de constructie.

BERD discuta cu Lukerg Renew acordarea unui imprumut catre compania de proiect, a declarat Louis Borgo, de la departamentul pentru energie si utilitati din cadrul institutiei financiare, citat de Bloomberg.

„Urmarim mai multe proiecte de acest tip in tara, in zona energiei eoliene, energiei solare si biomasei, aflate in diverse stagii ale ciclului de avizare”, a afirmat Borgo.

Potrivit unui comunicat afisat pe site-ul BERD, Lukerg Renew este in curs de a cumpara proiectul din Tulcea, iar tranzactia va fi finalizata in luna octombrie.

Grupul austriac Verbund construieste in localitatea Casimcea un parc eolian cu o putere instalata totala de 200 MW, investitie evaluata la 300 milioane euro. Prima etapa a proiectului, care reprezinta jumatate din investitie, a fost finalizata recent. Finalizarea proiectului este programata pentru anul 2013. Tot la Casimcea functioneaza un parc eolian detinut de Enel Green Power.

De asemenea, firma Energy Rose, controlata de investitori israilieni, construieste la Casimcea primul sau parc eolian din Romania, cu o capacitate de 6 MW, in urma unei investitii de 10 milioane euro finantata partial, cu 8 milioane euro, de UniCredit Leasing.

Compania belgiana Electrawinds a finalizat in anul 2010 constructia unui parc eolian la Topolog, prima investitie de acest tip a grupului in Romania.

OMV Petrom a inceput anul trecut operatiunile la un parc eolian de 45 MW situat in localitatea Dorobantu, investitie de circa 90 milioane euro.
In Romania sunt functionale centrale eoliene cu o capacitate de aproximativ 1.200 MW.
Potrivit datelor Institului National de Statistica, in primele sase luni ale anului in curs productia totala de electricitate la nivel national a fost de 30,4 TWh, asigurata in proportie de 4% de centralele eoliene, care au generat 1,2 TWh de electricitate.
In 2011 centralele eoliene au asigurat 1,4% din productia de electricitate, respectiv 0,9 TWh, in timp ce la nivel national productia fost de 60,2 TWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *