Asa comenteaza pe blogul sau Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group
Romania a luat deja multe „medicamente amare” recomandate de FMI si, drept rezultat, pare bine pozitionata pentru a avea parte de o crestere accelerata in urmatorii ani, comenteaza pe blogul sau Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.
El crede ca cele mai recente turbulente politice din Romania sunt un exemplu despre cum „politica si luptele pentru putere pot impiedica progresul economic”, dar acum, dupa ce o parte din nesiguranta politica a fost inlaturata, considera ca Romania isi poate continua drumul intr-un mod productiv.
In opinia acestui adevarat guru al pietelor emergente, lupta pentru autoritate din aceasta vara dintre prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu a dus la deprecierea monedei locale (leul) la nivele record fata de euro, iar aceasta situatie „a impiedicat eforturile tarii de a se imprumuta si a subminat increderea investitorilor”.
Mark Mobius face o trecere in revista a evenimentelor de pe scena politica din Romania, amintind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu si invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, adaugand ca „aceste frictiuni au creat derapaje economice”, exacerbate si de impactul negativ al crizei din zona euro.
„Economia Romaniei ar putea sa devina unul dintre liderii cresterii din Europa”
– Despre intrarea in recesiune. „Totusi, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca Romania sa intre in recesiune in acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de crestere in 2012 a PIB-ul Romaniei este estimata la aproximativ 1% si se asteapta imbunatatirea ei la 3% in 2013”, comenteaza Mark Mobius.
– Despre „medicamente amare”. „Romania a luat deja multe <<medicamente amare>> recomandate de FMI si, drept rezultat, pare bine pozitionata pentru a avea parte de o crestere accelerata in urmatorii ani. Bineinteles, anul 2012 a fost greu din cauza problemelor din zona euro si a disputelor politice, dar odata ce aceste probleme trec, cred ca economia Romaniei ar putea foarte bine sa devina unul dintre liderii cresterii din Europa”, arata guru pietelor emergente.
– Despre masurile de austeritate. „Multe alte tari din UE inca trebuie sa aplice dificilele masuri de austeritate pe care Romania deja le-a implementat. Desi a fost fortata sa cheltuiasca o parte din rezervele sale, Romania a reusit sa-si reduca bugetul si sa-si plateasca datoriile, o situatie care a fost recunoscuta anul acesta si de unele agentii de rating, in contrast cu multe tari din UE care au avut parte de retrogradari in 2012”, se arata in postarea sa.
– Despre resursele naturale ale Romaniei. „Multi cunosc vastele bogatii petroliere ale Rusiei, dar Romania a fost, de fapt, prima tara din Europa care a produs petrol la scara larga, cu o productie de titei inregistrata oficial in statisticile internationale. Credem ca se vor mai face descoperiri de gaze naturale si petrol, asa ca acesta este un alt domeniu de care suntem interesati ca investitori”.
El mai spune ca ar dori ca Guvernul roman sa aduca mai multe companii de stat pe piata de capital.
La final, Mark Mobius si-a exprimat nemultumirea in ce priveste punerea in aplicare a ordonantei privind guvernanta corporativa pentru companiile de stat – adoptata in decembrie 2011 – aplicarea ei fiind considerata „destul de lenta si putin dezamagitoare”, sperand ca Guvernul roman se va ocupa de neconformitatile cu principiile de guvernanta corporativa, pentru a restructura cu succes companiile de stat.