Compostul, ingrasamantul natural preparat acasa

Compostul, ingrasamantul natural preparat acasa

Compostul, ingrasamantul natural preparat acasa

Compostul este ingrasamantul natural pe care il poti face din deseurile unei gospodarii. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa copiezi formula pe care o aplica de milioane de ani Mama Natura pentru a forma solul. Metoda este patentata si verificata tot de geniala Mama Natura si functioneaza perfect. In plus, cand vine vorba despre formarea compostului, reteta poate fi accelerata prin cateva procedee simple, usor de aplicat acasa.

Compostul este format prin actiunea a milioanele de microbi, ciuperci si bacterii, la care se adauga ramele si alte organisme pluricelurale care sunt un fel de asistenti fara salariu si care fac treaba cea mai urata din tot acest procedeu. Toate aceste organisme transforma prin procese naturale gunoiul pe care il producem.

Compostul se poate face numai din materiale vegetale sau poate fi o combinatie de materiale vegetale cu gunoi de la animale si pasari (fecale si urina) si este un ingrasamant natural, ecologic, de cea mai buna calitate pe care il poti obtine din nimic.

Cateva reguli pentru preparaea compostului:


♦ Stratul de compost trebuie facut intr-un loc special amenajat, intr-o lada sau in containere de lemn care sa permita aerisirea acestuia.
♦ Compostul, in cursul procesului de formare trebuie amestecat si umezit periodic. Se amesteca la fiecare 3-5 saptamani, compozitia de pe margine fiind adusa in centru. In cursul procesului de formare gramada scade in inaltime.
♦ Udarea compostului se poate face cu apa, urina sau ceaiuri de plante care au ca efect accelerarea procesului.
♦ In cursul formarii compostului acesta miroase urat, poate fi un loc preferat pentru muste si alte insecte si poate atrage rozatoare. Acesta este si motivul pentru care trebuie realizat intr-un loc bine delimitat si, daca se poate isoolat. La finalul procesului compostul miroase frumos si are aspect de pamant reavan afanat. Poate contine rame ceea ce este un beneficiu in plus, ramele fiind utile pentru gradina.

compostul (1)♦ Compostul de face mai repede daca materia prima este maruntita.
♦ Aseaza in straturi paie, seminte uscate, frunze de toamna, aschii de lemn sau rumegus, resturi vegetale, fructe stricate, balegar proaspat de cal, gunoi de pasari. Mai poti pune: paie sau iarba, ace de brad, cenusa (putina pentru ca o sa creasca aciditatea produsului finit), pene de pasare, par, zat de cafea, coji de nuca, coji de oua, hartie de ziar, plicuri de ceai.
♦ Intre straturile de gunoi se aseaza un strat subtire de pamant din gradina.
♦ Procesul de formare al compostului dureaza mai mult in perioada rece a anului si mai putin vara. In perioada calda din an o movila de transformare devine compost in circa 3 luni.

♦ Startul initial nu trebuie sa depaseasca 1,5 metri inaltime si nu mai mult de doi metri latime. Este ideala o sectiune triunghiulara. Deaspura se acopera cu un strat de pamant si paie. Compostul trebuie asezat pe pamant si nu trebuie niciodata sa se usuce.
compostul (2)♦ Il poti umezi intepandu-l cu un bat gros, iar in gaurile formate torni ceai de plante, apa sau urina. Acestea functioneaza ca activatori ai procesului.
♦ Un amestec activator contine un ceai concentrat facut din: coada soricelului, musetel, papadie, coaja de stejar, valeriana, urzica si zahar. Se umezeste compostul la fiecare trei-cinci zile cu circa unul doi litri de ceai.
♦ Activatorii de compost sunt sursa de hrana proteica pentru bacteriile si microorganismele care se inmultesc si astfel vor descompune compostul.
♦ Nu exista un punct unic in care compostul se termina de format. Mirosul este cel mai bun indicator. Compostul, in amestecul final, contine urme de paie.
♦ Nu pune in startul de transformare burieni. Semintele acestora rezista procesului de transformare si iti vei infecta solul pe care vei imprastia compostul.

Compostul se imprastie direct pe sol. Terenul fertilizat trebuie udat (este bine sa imprastii compost inainte de ploaie) si este sapat dupa cel putin o saptamana.6 Mai 2014 - Sursa: Casa si GradinaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016