Conferinta de la Lima asupra schimbarilor climatice s-a incheiat cu succes

Conferința de la Lima asupra schimbărilor climatice s-a încheiat cu succes
Conferinta de la Lima asupra schimbarilor climatice s-a incheiat cu succes
Conferinta de la Lima asupra schimbarilor climatice s-a incheiat cu succes

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice saluta deciziile finale ale celei de-a XX-a Conferinte a Partilor (COP20), a Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) si considera ca acestea reprezinta un pas important spre acordul global care urmeaza sa fie agreat anul viitor, la Paris. COP20 s-a desfasurat la Lima, in Peru, in perioada 01-14 decembrie 2014.

Printre deciziile adoptate la Lima, doua sunt de interes major pentru Paris: Apelul pentru Solidaritate de la Lima asupra Schimbarilor Climatice si draftul elementelor de text care vor compune Acordul din 2015. Apelul de la Lima le solicita statelor ca, in urmatoarele luni, sa isi prezinte angajamentele/contributiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. In acest sens, inca din luna octombrie 2014, Uniunea Europeana a decis reducerea emisiilor cu 40% pana in 2030, fata de nivelul anului 1990. ”Chiar daca Uniunea Europeana si-a dorit un rezultat mai ambitios la Lima, consideram ca ne aflam pe drumul cel bun pentru conferinta de anul viitor de la Paris.

Este important ca, dupa multe zile si nopti de discutii, s-a ajuns, intr-un final, la un consens”, a declarat ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, cel care a condus delegatia Romaniei la lucrarile COP20. Conferinta a agreat ca statele sa isi prezinte angajamentele propuse ”intr-un mod care va aduce claritate si intelegere”, in vederea limitarii cresterii temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius, fata de perioada preindustriala. In plus, statele parti au decis ca adaptarea si finantarea trebuie sa fie elemente principale ale viitorului Acord de la Paris.

Ca urmare a contributiilor anuntate pe parcursul COP20, capitalizarea Green Climate Fund (GCF) a ajuns la 10 miliarde USD, ceea ce demonstreaza ca, atat statele dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare, se angajeaza sa ii sprijine pe cei mai vulnerabili la efectele schimbarilor climatice. Aproape 50% din bugetul GCF este sustinut de Uniunea Europeana. In cadrul Conferintei a avut loc prima sesiune de evaluare multilaterala, in sensul prezentarii politicilor si masurilor climatice specifice fiecarui Stat Membru. In continuarea acestui proces, in luna iunie 2015, la Bonn, Romania va fi printre tarile ce vor fi evaluate in cadrul urmatoarei sesiuni de evaluare multilaterala.

Urmatorul pas il va reprezenta etapa de negocieri inter-sesionala a UNFCCC de la Geneva, din februarie 2015, si reuniunea din iunie, de la Bonn, la care Romania va participa in vederea continuarii discutiilor cu partenerii sai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *