Consumatorii cred nejustificat in alimentele „minune”

Mancarea probiotica si cea cu acizi Omega-3 a inregistrat cea mai mare crestere de consum. Nu exista nici o cercetare independenta care sa poata dovedi ca produsele probiotice intaresc sistemul imunitar

Consumatorii cred ca alimentele „functionale” ii pot ajuta sa se vindece sau sa trateze anumite afectiuni, se arata intr-o cercetare a Institutului de Promovare a Produselor Naturale. Mancarea probiotica si cea cu acizi Omega-3 a inregistrat cea mai mare crestere de consum. Specialistii spun ca astfel de alimente care se promoveaza prin beneficiile pe care le-ar avea asupra sanatatii sunt bune, insa nu pot inlocui tratamentele medicamentoase in tratarea diferitelor afectiuni. Desi aceste alimente impreuna cu suplimentele nutrionale de regim promoveaza un stil de viata sanatos, consumatorii exagereaza crezand ca ii pot vindeca.

Cercetatorii spun ca astfel de produse contribuie la mentinerea starii de sanatate, dar nu trebuie sa le acorzi mai mult credit decat merita de fapt. Confuzia vine ca urmare a faptului ca foarte multi consumatori nu au o educatie temeinica si confunda nutrientii, dieta si sanatatea, facand o serie de asociatii gresite. Apoi multi consumatori se orienteaza spre aceste asa zise alimente „functionale” deoarece sunt nemultumiti de tratamentele medicamentoase si tind sa aiba mai multa incredere in altfel de produse. Desi probioticele au inregistrat o crestere destul de mare, foarte multi consumatori nu stiu sa le aleaga corect. De exemplu noua procente dintre cei chestionati spun ca nu stiu care sunt destinate digestiei si care intaririi sistemului imunitare.

Si pe piata romaneasca au aparut in ultimii ani lactate probiotice. Publicitatea ne arata ca aceste produse lactate ce au in componenta micro-organisme vii, imbunatatesc sanatatea. Potrivit afirmatiilor uneia dintre cele mai mari companii producatoare, produsele probiotice „ajuta la intarirea sistemului natural de aparare” al organismului. Revista stiintifica Drug and Therapeutics Bulletin (DTB) din Marea Britanie a analizat aceste produse si a concluzionat ca sunt foarte putine dovezi care sa sustina acest lucru. De asemenea, s-a descoperit ca nu exista nici o cercetare independenta care sa poata dovedi ca produsele probiotice pot imbunatati si intari sistemul imunitar.

Etichetele trebuie sa includa numele recunoscute stiintific ale bacteriilor

Teoria spune ca un consum zilnic de probiotice ar avea ca efect umplerea intestinelor cu bacterii „bune” si eliminarea celor „rele”. Cele mai multe dintre produsele lactate probiotice pe care o sa le intalniti in magazine contin bacteriile lactobacillus si bifidobacterium (sub acest nume sau sub un nume comercial). Aceste bacterii exista in mod natural si in intestinele noastre, unde ajuta la digestie. Agentia care se ocupa cu standardele in alimentatie din Franta a publicat un raport recent asupra probioticelor, anuntand ca „studii clinice asupra unui tip de bacterie trebuie sa fie facute inainte de a face orice afirmatie”.

Ghidurile internationale de etichetare au specificatii clare cu privire la datele ce trebuie trecute pe ambalajele unor astfel de produse. De exemplu, etichetele trebuie sa ofere numele recunoscute stiintific ale bacteriilor si numarul minim pentru fiecare tip de bacterii prezente in produs. Dar daca ne uitam pe etichetele celor mai multe produse lactate de pe piata romaneasca, scrie ca au in compozitie probiotice, dar nu dau numarul prezent pentru fiecare tip de bacterie si detalii necesare de a identifica aceste tipuri de bacterii. Drug and Therapeutics Bulletin a ajuns la concluzia ca este neclar care probiotice au un efect asupra unei probleme, cat ar trebui consumat si pe ce perioada, pentru a se vedea un efect. Apoi, produsele probiotice nu sunt sigure pentru toata lumea, asa incat trebuie sa vorbiti cu doctorul inainte de a incepe sa le consumati.

„Oamenii, in general, vor sa fie tratati in mod miraculos si sa nu faca nimic pentru asta. Daca se poate sa stea in fata televizorului cu o pizza si o bere si sa se vindece, ar fi minunat. Asa incat majoritatea se uita la reclame si vad cum diferite produse te vindeca imediat, e suficient sa bei un iaurt pe zi si gata, te-ai vindecat. Nu prea tin cont ca este posibil sa se vindece o afectiune si sa apara alta”, spune Eugen Irimia, profesor Alimentatie Publica.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *