Controale privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase in Satu Mare

Controale privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase in Satu Mare

Institutia Prefectului a dispus luna trecuta institutiilor abilitate demararea unor controale privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase.
Dupa cum era de asteptat, echipele de control au descoperit mai multe probleme, din care unele foarte grave, care au fost prezentate, ieri, cu ocazia sedintei Colegiului Prefectural. Prefectul Eugeniu Avram a precizat ca, impreuna cu institutiile abilitate, se vor identifica solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

Probleme cu deseurile periculoase
Prin ordinul 254/2012, prefectul Eugeniu Avram a dispus ca, in baza HG 112/2000, incepand din aceasta luna sa fie demarat un control tematic la nivelul judetului privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase. Astfel, a fost formata o comisie mixta formata din reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Garzii de Mediu, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Agentiei pentru Protectia Mediului. In urma primelor controale efectuate in judet s-a evidentiat faptul ca exista probleme privind gestionarea deseurilor. “Dupa inchiderea asa ziselor incineratoare ale unitatilor sanitare cu paturi in perioada 2006-2008, Ministerul Sanatatii a adoptat un program de monitorizare a activitatii de gestionare a deseurilor medicale. Exista si victime, accidente in manipularea acestor deseuri. De exemplu, daca anul trecut s-au inregistrat noua accidente, anul acesta ne-au fost raportate opt accidente”, a declarat reprezentantul Directiei de Sanatate Publica (DSP), Lidia Tamas. Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Elisabeta Bekessy, a precizat ca exista probleme foarte mari la unele scoli din judet. “Din lipsa de fonduri, unele unitati de invatamant din judet nu pot sa scape de deseuri foarte periculoase. Concret, un astfel de caz este la Kolcsey. Ar trebui sa se gaseasca o serie de solutii pentru a aloca fonduri scolilor pentru a se debarasa de aceste reziduuri”, a precizat oficialul APM. Prefectul Eugeniu Avram a precizat ca se vor identifica solutii concrete pentru rezolvarea acestor probleme. “Sunt probleme si ele trebuie identificate pentru a putea fi rezolvate. Din pacate, oamenii nu prea vin catre noi pentru a ne spune cu ce probleme se confrunta. Trebuie sa identificam noi aceste probleme pentru a le rezolva”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

Clasa pregatitoare este… pregatita
Inspectorul scolar responsabil pe probleme de implementare a descentralizarii institutionale din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Claudiu Mondici, a declarat ca s-au finalizat pregatirile pentru clasa pregatitoare. “Din cele 162 de clase pregatitoare cate au fost estimate, au fost realizate 150 de clase, fiind inscrisi 2.160 de elevi, in timp ce personalul didactic a fost calificat. Au fost pregatite si cele 186 de sali de clasa in care isi vor desfasura activitatea elevii. Totul este in grafic, igienizarea fiind efectuata in proportie de 100%”, a declarat Claudiu Mondici. Prefectul Eugeniu Avram a precizat ca, in urma unor discutii cu reprezentantii Ambasadei Germaniei, s-a ajuns la concluzia ca studierea mai aprofundata a limbii germane in scolile tehnice si profesionale ar reprezenta un atu in plus pentru absolventi in vederea angajarii. “Avand in vedere ca majoritatea investitorilor in judet sunt din Germania, poate s-ar impune predarea limbii germane in scoli. Reprezentantii Ambasadei Germaniei ne-au spus ca vor suporta ei o parte din cheltuieli. Pe langa faptul ca investitorii germani ar fi mai interesati de dezvoltarea unor afaceri in judet, poate si absolventii de scoli tehnice si profesionale si-ar putea gasi mai usor un loc de munca”, a precizat prefectul Eugeniu Avram. Reprezentantii ISJ au declarat ca vor lua in calcul aceasta varianta, principalul impediment constituindu-l lipsa cadrelor didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *