UE, dependenta energetica de 54% si in 2011

Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"
UE, dependenta energetica de 54% si in 2011
UE, dependenta energetica de 54% si in 2011

In ciuda scaderii consumului, rata de dependenta energetica a Uniunii Europene (UE) a ramas si in 2011 la 54%, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul European de Statistica (Eurostat).

Cei mai mari consumatori de energie din UE au fost, in 2011, Germania (316 milioane tep), Franta (260 milioane tep), Marea Britanie ( 199 milioane tep), Italia (173 milioane tep) si Spania (129 milioane tep), state al caror consum total reprezinta aproape doua treimi din consumul UE27. Cu exceptia Marii Britanii, aceste state sunt si statele considerabil dependente de energie din import, peste media europeana.

La polul opus, cel mai putin dependente de importurile de energie sunt Estonia (12%), Romania (21%) si Republica Ceha (29%), iar Danemarca (-9%) ramane singurul exportator net european.

In perioada 2008-2011, consumul european de energie a inregistrat un declin de 6%.

Consumul de energie a scazut cel mai mult in Lituania (-24,5%), Irlanda si Grecia (ambele -12,3%), Romania (-10,2%), Spania si Marea Britanie (ambele -9,4%), iar cea mai mare crestere s-a inregistrat in Malta (+16,9%) si Estonia (+4,8%), potrivit Eurostat.

Pe plan mondial, dificultati cu asigurarea cererii de petrol

Daca pe plan european nici promovarea metodelor alternative de producere a energiei si incurajare a cresterii eficientei energetice nu se reflecta intr-o scadere a ratei de dependenta, nici vestile de pe plan mondial nu le sunt favorabile celor 27 de membri.

Potrivit celui mai recent raport pentru luna februarie al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), producatorii de petrol intampina dificultati in a raspunde cererii globale. Reducerea productiei de catre statele din OPEC cu scopul de a crea un tampon intre cerere si oferta a dat rezultate „mai putin incurajatoare in realitate”, mai arata AIE.

Piata se confrunta cu schimbari dramatice in distributia regionala, atat in privinta cererii cat si a ofertei, multe dintre statele exportatoare de petrol trecand prin schimbari de ordin social si politic cu consecinte pe termen lung. Criza ostaticilor din Algeria a determinat companiile din domeniul energiei sa isi reevalueze protocoalele de securitate din regiune, una dintre acestea recurgand chiar la retragerea personalului din Nigeria.

Pe fondul revenirii economiilor americana si chineza, intensificarii activitatii pe pietele financiare si scaderii temperaturilor in emisfera nordica, pretul titeiului a inregistrat, la inceputul lunii februarie, maximul ultimelor noua luni, dar AIE a ajustat intr-o usoara scadere estimarile privind cererea agregata, pana la 90,7 milioane barili pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *