Defrisarea facuta de comunisti pentru a spori suprafata agricola, schimbarea permanenta a climei si devalizarea sistemelor de irigatii sunt cateva din motivele pentru care judetul Constanta a fost la un pas de desertificare.
Aceste probleme au fost semnalate inca din anul 2004 de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. El i-a avertizat pe reprezentantii Ministerului Agriculturii ca, fara refacerea zonelor de padure si a perdelelor forestiere de protectie a culturilor, agricultura in judetul Constanta va disparea. Avertizarile au fost ignorate. Prin 2007, au existat ceva semnale de implicare de la centru, insa fara rezultat.
In aceste conditii, conducerea CJC a decis sa demareze o serie de programe, finantate de la bugetul judetean, prin care sa se refaca fondul forestier al judetului Constanta. La demararea acelor programe, gradul de impadurire in judetul Constanta era sub 5%. Dupa cinci ani, CJC a ridicat gradul de impadurire pana aproape de 12%. In toata aceasta perioada, mai multe comune din judetul Constanta au pus la dispozitia CJC terenuri degradate pentru a putea fi impadurite. La inceput, atat primarii, dar mai ales fermierii au fost destul de sceptici in ceea ce priveste reusita programelor.
Acum, fermierii recunosc ca aceste perdele de protectie sunt practic obligatorii pentru supravietuirea agriculturii constantene. Si tot acum, cand se afla cei de la USL la guvernare, CJC a primit aprecieri si sprijin din partea Ministerului Agriculturii pentru continuarea acestor programe. In ultima sedinta a CJC, nu mai putin de sase comune din judet au predat, la sfarsitul anului trecut, catre CJC, administrarea a aproximat 275 de hectare de teren. Aceste terenuri urmeaza a fi impadurite de catre Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta incepand cu aceasta primavara. Ion Corvin, Cerchezu, Baraganu, Albesti, Fantanele si Comana s-au alaturat programelor CJC de protejare a terenurilor agricole.