Dezvoltare durabila: teritoriile marginale transformate in zone de producere a energiei regenerabile

Dezvoltare durabila: teritoriile marginale transformate in zone de producere a energiei regenerabile

Dezvoltare durabila: teritoriile marginale transformate in zone de producere a energiei regenerabile

Scopul proiectului M2RES, inceput in anul 2011 si care se va finaliza la sfarsitul lunii mai 2014, este acela de a recupera teritoriilor marginale, transformandu-le in zone de producere a energiei din surse regenerabile, incluzandu-le astfel in programele de dezvoltare durabila.

In cadrul Programului de Cooperare Transnationala Sud Est Europeana – SEE (www.southeast-europe.net) s-a derulat proiectul avand acronimul M2RES.(www.m2res.eu)

Proiectul, coordonat de catre Agentia Italiana pentru Tehnologii Noi, Energie si Dezvoltare Economica Durabila ENEA (Italia), s-a derulat pe o perioada de trei ani. Partenerii Romani au fost Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente in Romania – ENERO (www.enero.ro) si Asociatia Patronala Surse Noi de Energie – APSNE SUNE (www.sune.ro).

Prin terenuri marginale se intelege zone unde terenul si mediul au fost grav compromise anterior, de exemplu: terenuri degradate, terenuri cu productivitate scazuta, foste zone miniere, halde inchise, zone din jurul aeroporturilor, foste zone militare etc.

Partenerii romani in proiect au realizat identificarea terenurilor marginale potrivite pentru implementarea proiectelor de tip M2RES la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia.

In urma acestei analize si a unui seminar organizat la Calarasi, in colaborare cu Agentia de Dezvoltare Sud Muntenia, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale din Regiune si in conformitate cu programul de lucru al proiectului M2RES, ENERO a efectuat doua studii pentru a defini propunerile de investitii SRE pe doua terenuri marginale.

Dintre mai multe oportunitati identificate, s-au ales pentru acest studiu doua terenuri din judetele Dambovita (in localitatea Sotanga) si Ialomita (in localitatea Slobozia).


Pentru primul studiu, finalizat in luna septembrie 2013, ENERO a selectat o zona din comuna Sotanga, unde este disponibil un teren marginal (zona „Valea Popii”), ca urmare a inchiderii unei mine de lignit, conform informatiilor furnizate de Primaria Sotanga. Prin faptul ca este un teren “marginal”, terenul respecta reglementarile existente privind folosirea lui pentru proiecte fotovoltaice.

In urma anlizei, a fost aleasa o capacitate a centralei de cca. 3 MW, avantajoasa pentru conectarea la linia existenta de 20 kV. Terenul necesar pentru aceasta capacitate este de cca. 7 ha, teren ales prin evitarea:

  • terenului jos cu posibilitate de acumulare a apelor dupa ploi abundente
  • pantelor expuse spre nord
  • excavatiilor sau rapelor

Primaria Slobozia a indicat ca disponibil un teren marginal cu o suprafata de 3,5 hectare, situat in partea de nord a orasului Slobozia, la terminarea zonei locuite, la 700 m distanta vest de Gara CFR Slobozia-Noua si 1.100 m vest de Soseaua Brailei si 2.500 m est de Soseaua Amara, teren care apartine UAT Municipiul Slobozia.

Terenul este considerat marginal, deoarece este neproductiv, impropriu pentru agricultura, prezinta zone de teren inundat si zone de teren degradat, conform informatiilor primite de la Primaria Slobozia.

Avand in vedere ca in prezent este in curs de a fi promovat si un sistem de sprijin financiar de tip “Feed-in-tariff” – sistem de preturi fixe reglementate pentru fiecare MWh livrat in retea din surse regenerabile, cu conditia ca aceasta capacitate a centralei sa nu depaseasca 1 MW, studiul a recomandat instalarea unei capacitati mai mici, de 999 kW, beneficiind astfel de acest tarif garantat.

In data de 28 mai 2014, la Hotel Ramada Majestic (Calea Victoriei nr. 38-40) va avea loc Conferinta Finala a proiectului M2RES, cu participare internationala.

Informatii suplimentare despre proiect pot fi obtinute pe site-ul proiectului M2RES (www.m2res.eu) si la tel/fax –021 665 26 05, persoanã de contact – Nicoleta Ion28 Mai 2014 - Sursa: Gazeta de AgriculturaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016