Guerilla Verde: Filmul documentar, educatie alternativa pentru tineri

0
453
Guerilla Verde: Filmul documentar, educatie alternativa pentru tineri
Guerilla Verde: Filmul documentar, educatie alternativa pentru tineri
Guerilla Verde: Filmul documentar, educatie alternativa pentru tineri
Guerilla Verde: Filmul documentar, educatie alternativa pentru tineri

Filmul documentar „Chasing Ice” si sesiunile de Q&A s-au constituit drept o forma alternativa de educatie – educatia prin film, in cadrul celei de-a noua editie a caravanei Guerilla Verde.

Aceasta editie a fost de departe cea mai importanta din punct de vedere al participantilor, cu peste 5.000 de participanti din 62 de scoli inscrise in proiect.

Punctul forte al acestei editii l-a constituit aducerea in premiera a filmului documentar „Chasing Ice”, un experiment al unuia dintre cei mai apreciati fotografi de mediu, James Balog, care surprinde, pe o perioada de mai multi ani, topirea ghetarilor. Imaginile surprinse sunt bantuitor de frumoase, inregistrarile video comprima ani in secunde si arata milenari munti de gheata disparand intr-un ritm ingrijorator. Participantii au fost cu adevarat impresionati de imaginile reliefate de documentar, care dezvaluie modul in care incalzirea globala duce la topirea ghetarilor. De aceea, premiera filmului „Chasing Ice” in Romania a fost si un mijloc de constientizare a tinerilor asupra importantei protectiei mediului.

„Toti suntem adeptii tehnologiei, indiferent de varsta, dar mai cu seama tinerii sunt cei care reactioneaza pozitiv la orice tip de informatie transmisa prin intermediul multimedia. A ne folosi de filmul documentar pentru a le indrepta atentia catre un subiect atat de actual cum este incalzirea globala, sau pentru a le exemplifica beneficiile implicarii in actiuni de voluntariat, s-a dovedit a fi o modalitate eficienta si de impact. Aceasta editie a inregistrat peste 5.000 de participanti, ceea ce inseamna ca tot mai multi profesori sunt constienti de importanta expunerii si implicarii tinerilor in astfel de evenimente. Ne pregatim deja pentru editia din toamna cu alta premiera si invitati speciali”, a declarat Nicoleta Talpes, Managing Partner, Media Image Factory, organizatorul caravanei Guerilla Verde.

Proiectul Guerilla Verde a devenit, prin cele noua editii, un mijloc de educatie alternativa, care se dovedeste a fi tot mai atractiva pentru tineri. Atat studentii, cat si elevii se orienteaza catre tehnologie, sunt tot timpul conectati la retele de socializare, iar filmul este una din marile pasiuni ale acestora. Guerilla Verde a reusit sa transforme aceasta dependenta de tehnologie si de socializare intr-un lucru benefic pentru ei, prin proiectii de film, interactiune si varietate.

Vizionarea filmului si discutiile purtate ulterior cu organizatorii, cu reprezentantii organizatiilor de mediu si nu in ultimul rand, cu profesorii, s-a dovedit a fi formula cea mai fericita pentru organizarea intalnirilor cu tinerii. Insa nu doar ei au fost atrasi de alternativa oferita de Guerilla Verde, ci si profesorii care au considerat la randul lor, ca filmul este un instrument din ce in ce mai pretios in starnirea interesului unui elev sau student.

„Consider ca a fost o activitate educativa in care am vazut foarte multe obiecte create din materiale pe care cei mai multi dintre oameni le-ar arunca. Am fost impresionat cand am aflat, de exemplu, ca un om a folosit timp de 10 ani o jumatate de top de hartie (prin reciclare). In concluzie, pot spune ca aceasta activitate in care am fost indrumat si spre voluntariat mi-a trezit interes, iar din vara acestui an ma voi inscrie si eu intr-un proiect”, a spus un elev de clasa a X-a, de la Colegiul National „Matei Basarab” din Bucuresti.

In perioada 24 martie – 13 mai, caravana Guerilla Verde a avut un traseu bine stabilit. Scolile si universitatile din Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Sibiu, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca au fost gazdele celei de-a noua editii a caravanei educationale, care s-au dovedit a fi foarte receptive la mesajul transmis de organizatori, fapt dovedit de numarul foarte mare de participanti – peste 60 de unitati de invatamant din toate cele sapte orase.

In ciuda faptului ca organizatorii nu au putut fi prezenti fizic la toate evenimentele, datorita numarului mare de solicitari, au fost puse la dispozitia celor interesati materialele necesare organizarii proiectiilor. Si in aceasta editie intrarea a fost libera, iar participantii s-au putut intalni cu reprezentanti ai organizatiilor de mediu, recunoscute in Romania, care au prezentat programele de voluntariat pe care le au in derulare.

Urmatoarea editie a caravanei va fi organizata in perioada octombrie-noiembrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.