Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie

Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie

Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie

Institutul Social Democrat ”Ovidiu Sincai” in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania va invita sa luati parte la o dezbatere de idei cu tema:

Dezvoltarea Durabila a Europei – Goethe Project. TVA-ul verde in agricultura si alimentatie

Simpozionul va avea loc in data de 29 aprilie, orele 14:00 – 18:00, la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Stere, nivel P1-Senat.

Cu aceasta ocazie va fi organizata la intrare o expozitie a fermierilor bio din Romania care va putea fi vizitata incepand cu ora 13.00.

isd_bioRedam, in continuare, invitatia organizatorilor:

“Dorim ca abordarea tematicii sa se faca in doua planuri: unul din perspectiva reformei la nivelul U.E. si un al doilea plan la nivelul Romaniei, care sa preia initiativa implementarii TVA-ului verde in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu.

Astfel, invitam la dezbateri candidatii romani la alegerile europarlamentare interesati de acest subiect, alaturi de reprezentantii Guvernului Romaniei, care pot avea un rol major in implementarea acestui ambitios proiect: Ministerul Agriculturii, Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Afacerilor Externe, etc.

Reprezentantii societatii civile din zona Protectiei Mediului, Agriculturii si alimentatiei, dar si reprezentantii mediului de afaceri vor fi invitati la dezbateri, alaturi de mediul universitar si academic din Romania.


Prezentarea subiectului simpozionului

Dupa criza inceputa in 2007, toti marii economisti ai lumii s-au pus de acord asupra unei chestiuni: lumea nu se va mai intoarce niciodata la sistemul economic mondial de dinainte de criza.

Asupra viitorului sistem economic sunt multe dezbateri, insa si aici se contureaza o viziune care a devenit imperios necesara: adaptarea economiei la evidentele schimbari climatice si reformarea modelului economic astfel incat mediul inconjurator sa fie afectat intr-o masura cat mai mica, iar rezultatul sa fie o reala dezvoltare economica durabila si sustenabila.

Importanta decuplarii poluarii mediului de cresterea economica este subliniata inclusiv de „Foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru dezvoltare” care este bazata pe utilizarea eficienta a resurselor si pe „Planul de actiune privind consumul si productia sustenabila”.

In acest context, cu ocazia celui mai mare targ Bio din lume Biofach Nurenberg 2014, Asociatia Bio-Romania a organizat ”Bio Danube – brandul Bio” in cadrul Strategiei Dunarii. Acest proiect a fost deja promovat de Romania prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe in cadrul Axei A8 – Competitivitate. Cu aceasta ocazie Asociatia Bio-Romania a lansat in dezbatere conceptul de dezvoltare durabila si sustenabila al Europei intitulat „Goethe Project”.

De ce Goethe Project?

Acum 200 de ani, Marele Goethe, care pe langa calitatile cunoscute de poet, filozof, diplomat, a fost si ceea ce am putea defini astazi un mare „ecologist”, avand vaste cunostiinte in domeniile botanicii si al zoologiei din acele vremuri, cu o viziune profunda asupra vietii, a facut o profetie, care din pacate s-a implinit. Goethe spunea acum doua secole: „Daca omenirea in dezvoltarea ei nu va tine cont de factorul biologic si va fi condusa doar de legile economiei, atunci va deveni un mare spital.”

A venit timpul sa reconsideram aceasta viziune si din acest motiv am numit aceasta reforma fundamentala a economiei europene – „Goethe Project”.

Concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica, propune introducerea TVA-ului Verde, pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de durata de viata a produsului respectiv, etc”.29 Apr 2014 - Sursa: Calea europeanaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016