Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie

Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO
Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie
Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie

Institutul Social Democrat ”Ovidiu Sincai” in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania va invita sa luati parte la o dezbatere de idei cu tema:

Dezvoltarea Durabila a Europei – Goethe Project. TVA-ul verde in agricultura si alimentatie

Simpozionul va avea loc in data de 29 aprilie, orele 14:00 – 18:00, la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Stere, nivel P1-Senat.

Cu aceasta ocazie va fi organizata la intrare o expozitie a fermierilor bio din Romania care va putea fi vizitata incepand cu ora 13.00.

isd_bioRedam, in continuare, invitatia organizatorilor:

“Dorim ca abordarea tematicii sa se faca in doua planuri: unul din perspectiva reformei la nivelul U.E. si un al doilea plan la nivelul Romaniei, care sa preia initiativa implementarii TVA-ului verde in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu.

Astfel, invitam la dezbateri candidatii romani la alegerile europarlamentare interesati de acest subiect, alaturi de reprezentantii Guvernului Romaniei, care pot avea un rol major in implementarea acestui ambitios proiect: Ministerul Agriculturii, Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Afacerilor Externe, etc.

Reprezentantii societatii civile din zona Protectiei Mediului, Agriculturii si alimentatiei, dar si reprezentantii mediului de afaceri vor fi invitati la dezbateri, alaturi de mediul universitar si academic din Romania.

Prezentarea subiectului simpozionului

Dupa criza inceputa in 2007, toti marii economisti ai lumii s-au pus de acord asupra unei chestiuni: lumea nu se va mai intoarce niciodata la sistemul economic mondial de dinainte de criza.

Asupra viitorului sistem economic sunt multe dezbateri, insa si aici se contureaza o viziune care a devenit imperios necesara: adaptarea economiei la evidentele schimbari climatice si reformarea modelului economic astfel incat mediul inconjurator sa fie afectat intr-o masura cat mai mica, iar rezultatul sa fie o reala dezvoltare economica durabila si sustenabila.

Importanta decuplarii poluarii mediului de cresterea economica este subliniata inclusiv de „Foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru dezvoltare” care este bazata pe utilizarea eficienta a resurselor si pe „Planul de actiune privind consumul si productia sustenabila”.

In acest context, cu ocazia celui mai mare targ Bio din lume Biofach Nurenberg 2014, Asociatia Bio-Romania a organizat ”Bio Danube – brandul Bio” in cadrul Strategiei Dunarii. Acest proiect a fost deja promovat de Romania prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe in cadrul Axei A8 – Competitivitate. Cu aceasta ocazie Asociatia Bio-Romania a lansat in dezbatere conceptul de dezvoltare durabila si sustenabila al Europei intitulat „Goethe Project”.

De ce Goethe Project?

Acum 200 de ani, Marele Goethe, care pe langa calitatile cunoscute de poet, filozof, diplomat, a fost si ceea ce am putea defini astazi un mare „ecologist”, avand vaste cunostiinte in domeniile botanicii si al zoologiei din acele vremuri, cu o viziune profunda asupra vietii, a facut o profetie, care din pacate s-a implinit. Goethe spunea acum doua secole: „Daca omenirea in dezvoltarea ei nu va tine cont de factorul biologic si va fi condusa doar de legile economiei, atunci va deveni un mare spital.”

A venit timpul sa reconsideram aceasta viziune si din acest motiv am numit aceasta reforma fundamentala a economiei europene – „Goethe Project”.

Concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica, propune introducerea TVA-ului Verde, pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de durata de viata a produsului respectiv, etc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *