Din cauza secetei, insectele ataca padurea

0
100
Din cauza secetei, insectele ataca padurea
Din cauza secetei, insectele ataca padurea

Prezent la Timisoara, prof. dr. inginer Adam Craciunescu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, ne-a vorbit despre schimbarile climaterice care au loc si care afecteaza vegetatia:

„Temperaturile ridicate inregistrate in sezonul de vegetatie, lipsa umiditatii, au dus la inregistrarea unor fenomene de debilitare a unor arborete in afara arealului speciei. Este vorba de rasinoasele plantate in anii ’60, cand s-au realizat extinderi ale plantarilor in zone in care acestea nu cresc. Pe acest fond de debilitare, copacii sunt atacati de insectele de scoarta, numite ipidae. In cele din urma arborii se usuca si mor”.

In unele zone s-a luat masura de recoltare a intregii mase lemnoase si impadurirea cu specii locale. Au fost cazuri in care s-au pus si curse feromonale pentru ipidae. Craciunescu a precizat ca in general s-au luat masurile de protectie necesare pentru limitarea extinderii atacurilor in arborete din partea de vest a tarii.

Judetele unde se inregistreaza cele mai mari probleme de acest gen sunt: Suceava, Namt, Bacau si Mures.

In ceea ce priveste taierile ilegale, directorul general al RNP- Romsilva, spune ca fenomenul trebuie privit sub doua aspecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here