Directia Silvica acuza: Arhiepiscopia Argesului detine ilegal mii de hectare de paduri

Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa
Directia Silvica acuza:Arhiepiscopia Argesului detine ilegal mii de hectare de paduri
Directia Silvica acuza:Arhiepiscopia Argesului detine ilegal mii de hectare de paduri

Tot mai multe voci acrediteaza ideea ca Biserica Ortodoxa Romana devine pe zi ce trece unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri si paduri, surclasandu-i pe cei mai mari latifundiari din tara. Lucru mai grav este ca Biserica, asa cum reiese din multitudinea de procese pe care le are atat in Arges, cat si in tara, a reusit sa puna mana pe mii de hectare de paduri fara sa poata dovedi ca detine acte de proprietate pentru acestea. Si mai grav este ca de multe ori juristii cu frica Domnului au uitat sau au mintit in acte oficiale pentru a acumula noi proprietati.

300 de hectare fara acte de proprietate
Un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Curtea de Arges a scos la iveala faptul ca 300 de hectare de padure sunt o miza extrem de mare pentru Arhiepiscopia Argesului si Muscelului. Aceasta, alaturi de Prefectura Arges si primaria Baiculesti, a fost data in judecata de Directia Silvica, reprezentata de Armand Chiriloiu, pentru recuperarea a 300 de hectare de padure in comuna Baiculesti. Conform juristilor Directiei Silvice Arges, la solicitarea Comisiei Locale de Fond Funciar Baiculesti au fost validate in favoarea Arhiepiscopiei 300 de hectare de padure. Solicitarea a mers mai departe la validare catre prefectul Cristian Soare si catre Comisia Judeteana de Fond Funciar, care a decis sa puna in posesie Arhiepiscopia conform hotararii 1981/27.05.2010. Numai ca aici si-a bagat dracul coada si reprezentantii bisericii se pare ca ar fi ocolit un pic legea 261/2008 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. Preaevlaviosii juristi ai Arhiepiscopiei au uitat sa mentioneze ca cele 300 de hectare solicitate de biserica din Zigoneni nu apar in inventarul rezultat din legea 261/2008 care stipuleaza clar care sunt unitatile de cult ce au dreptul de a fi puse in proprietate. Biserica sus-numita nu are acest drept. Acesta este si motivul pentru care Directia Silvica a dat in judecata Biserica, considerand ca a fost pusa ilegal in posesie pe cele 300 de hectare de teren de padure la Baiculesti. De cealalta parte, Arhiepiscopia sustine ca din suprafetele cuprinse in decretul regal din 1938, pentru inzestrarea unor manastiri apartinand Episcopiei Argesului (Manastirea Turnu, Manastirea Valeni, Manastirea Stanisoara, Manastirea Robaia, in total 900 ha) face parte si acest teren si ca au fost retrocedate de catre Comisiile Judetene de Fond Funciar Arges si Valcea si, apoi, puse in posesie de comisiile locale. Directia Silvica sustine ca terenul este detinut ca uzufruct, ca bun in folosinta, fara a avea act de proprietate asupra lui.

4.000 de hectare pentru manastirea Vierosi
Conform unor surse judiciare pe aceleasi considerente, manastirea Vierosi este stapana pe o suprafata de padure de 4.000 de hectare si pe care ii foloseste, asa cum sustin anumite institutii, total ilegal. Aceasta situatie se va transforma an curand intr-un nou proces pe care, asa cum sustin diverse surse, Romsilva il va intenta Arhiepiscopiei. Pozitia oficiala a Directiei Silvice Arges este ca fiecare teren sau padure care nu apartine de drept celor care o detin sau le folosesc vor fi evaluate si vor fi introduse actiuni in instanta pentru recuperarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *