Doar 15 institutii publice din Campulung s-au conformat obligatiei de a colecta selectiv gunoiul

Doar 15 instituţii publice s-au conformat obligaţiei de a colecta selectiv gunoiul
Doar 15 institutii publice s-au conformat obligatiei de a colecta selectiv gunoiul
Doar 15 institutii publice s-au conformat obligatiei de a colecta selectiv gunoiul

Institutiile publice campulungene continua sa ignore o lege aflata in vigoare, riscand sa fie amendate de Garda de Mediu. Iar asta se intampla in conditiile in care toata lumea se plange de bugete reduse, lucru care nu le impiedica, insa, sa se puna in ordine in privinta colectarii selective a gunoiului. Practic, potrivit noilor prevederi, pe fiecare etaj al unei unitati de stat din municipiu ar trebui sa vedem cate patru recipiente de culori diferite, in care resturile sa fie aruncate pe „sortimente”. Inginerul Mircea Diaconescu, purtatorul de cuvant al societatii Edilul CGA SA si seful Departamentului Relatii cu Publicul, ne spunea ca implicarea Edilului in acest program se reduce la preluarea a ceea ce institutiile de stat colecteaza. De asemenea, operatorul de servicii nu le pune la dispozitie europubelele, pe care fiecare trebuie sa le procure si sa le inscriptioneze, conform legii.
15 unitati bugetare si o societate comerciala au ales sa incheie actele aditionale cu Edilul

Dupa cum am anuntat recent, unitatile bugetare sunt primele vizate de Legea 132/2010, potrivit careia: „Fiecare institutie publica este obligata sa elaboreze un plan de masuri privind colectarea selectiva a propriilor deseuri, pe categorii – deseuri de hartie si carton; deseuri de metal si plastic; deseuri de sticla – in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.” Aceleiasi obligatii i se vor conforma agentii economici, apoi asociatiile de locatari si, intr-un final, populatia de la case. Dar probabil ca intrarea in legalitate a tuturor categoriilor enumerate va mai trena, de vreme ce nici macar angajatii statului n-au catadicsit sa includa in dotarea mobilierului de culoar cele patru europubele colorate.
Containerele si recipientele folosite pentru colectarea selectiva se inscriptioneaza cu denumirea materialului pentru care sunt destinate. In fiecare birou ori incinta a institutiei vor fi amplasate trei recipiente de colectare selectiva. Acestea vor avea urmatoarele culori, in functie de tipul de deseuri colectate: albastru pentru deseuri de hartie si carton, galben pentru deseuri de metal si plastic si alb/verde pentru sticla alba/colorata. Astfel de recipiente trebuie sa existe pe fiecare etaj al institutiei publice, dar si la intrare va fi amenajat un punct de colectare selectiva destinat vizitatorilor. Marcarea containerelor in culorile prezentate se poate face prin vopsire, prin aplicare de folie adeziva sau prin alt procedeu similar, pe minimum 20% din suprafata totala vizibila.

Institutiile de stat sunt obligate sa tina evidenta cantitatilor de deseuri colectate selectiv, care vor fi cantarite la predare operatorului economic – Edilul, in cazul nostru, pana la tinerea licitatiei pentru desemnarea operatorului care va gestiona aceasta activitate in judet. Cantitatile vor fi consemnate intr-un registru de evidenta.
Dupa data de 1 noiembrie 2010, pentru nepunerea in practica a tuturor acestor obligatii enumerate mai inainte, conducatorii institutiilor publice risca sa fie sanctionati de Garda de Mediu. In ciuda faptului ca bugetele anului 2010 sunt unele de criza, iata ca sefii unitatilor de stat nu dau buluc la Edilul, pentru incheierea actelor aditionale la contractele deja existente. Inainte de termenul limita, numai sase unitati bugetare din Campulung s-au conformat obligatiei. Inca de atunci, angajatii societatii, care are printre atributii salubrizarea municipiului, separat de ceea ce revine ADP-ului, isi exprimau o oarecare neincredere ca programul va da rezultate la Campulung, pentru ca lumea nu arunca gunoiul nici macar acolo unde trebuie, ce sa mai vorbim despre sortarea resturilor!
La data de 17 noiembrie, lista unitatilor de stat, printre care am gasit si o societate comerciala, aflate intr-o relatie contractuala pe aceasta problematica, a preluarii gunoiului colectat pe categorii, se prezinta astfel:
– Centrul de Pregatire si Perfectionare a Cadrelor Jandarmi „Negru Voda” – UM 0843;
– Statia Locala de Pompieri Campulung;
– Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, filiala Campulung;
– Centrul de Zi „Bambi”;
– Complexul de Servicii Comunitare Campulung, strada Matei Basarab, nr.119;
– Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Dizabilitati Campulung, strada Traian, nr.96A;
– Complexul de Servicii pentru Copilul in Dificultate Campulung + Scoala Speciala, strada Negru Voda, nr.87;
– Complexul de Servicii pentru Copilul in Dificultate Campulung, strada Traian, nr.5A (strada Plevnei, 4A);
– Municipiul Campulung;
– Serviciul de Ambulanta;
– Scolile Generale nr.5 si nr.7;
– SC Lukoil Romania;
– Liceul Teoretic „Dan Barbilian”;
– Scolile Generale nr.2 si nr.4.
Edilul ofera celor la zi cu plata facturilor 4.000 de europubele

Fara legatura cu programul de colectare selectiva a gunoiului, in care operatorul local de servicii este implicat doar in partea de ridicare a continutului recipientelor, Edilul ofera europubele celor interesati. Este vorba despre recipiente noi, cu o capacitate de 140 litri, care vor fi livrate populatiei gratuit, pe baza de proces verbal de predare-primire. Nu mai putin de 4.000 de europubele vor fi distribuite celor care au contracte incheiate cu Edilul, pentru preluarea gunoiului, si care sunt la zi cu plata facturilor. Pentru ridicarea lor, solicitantii, care se incadreaza in conditiile prezentate, nu trebuie decat sa se prezinte la Edilul, cu buletinul. Programul a inceput sa se deruleze de saptamana trecuta, inscriindu-se in proiectul extins la nivelul judetului, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Arges.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *