Doar 2.000 de MW eolieni au loc in sistemul energetic si deja sunt in functiune 1.140

Eoliene
Eoliene
Trei sferturi dintre investitorii care vin in Romania sunt interesati de energie, in special de sursele regenerabile

Doar 2.000 de MW eolieni au loc in sistemul energetic si deja sunt in functiune 1.140. Cine vrea sa prinda un loc trebuie sa se grabeasca.

Numaratoarea inversa pentru investitorii care vor sa instaleze turbine eoliene in Romania a inceput. Reteaua energetica este atat de slaba incat poate prelua doar a opta parte din proiectele care sunt deja in stadiu avansat cu autorizatiile. Transelectrica, operatorul de transport si sistem, a emis avize si a semnat contracte de racord la retea pentru proiecte care insumeaza 16.400 de MW.

Pana acum, oficialii Transelectrica spuneau ca sistemul poate prelua in conditiile actuale 3.000-4.000 de MW eolieni. Insa, la inceputul saptamanii trecute, un reprezentant al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a sustinut ca, de fapt, reteaua noastra poate prelua doar 2.000 de MW.

„Am facut un studiu de fezabilitate pentru a vedea cate centrale eoliene poate prelua reteaua de transport in Romania. Reteaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar daca se fac investitii substantiale. Trebuie sa intelegem ca investitiile sunt esentiale pentru a garanta siguranta retelelor”, a declarat Louis Borgo, senior banker in Departamentul Power and Energy al BERD, la seminarul ZF Power Summit.

2012 – an crucial

„Noi vrem ca Transelectrica sa ne lamureasca unde anume este nevoie de investitii pentru a nu exista congestii in retea”, a punctat reprezentantul BERD.In prezent sunt instalate in Romania parcuri eoliene de 1.140 de MW si numarul lor creste incontinuu. Asociatia Romana pentru Energie Eoliana se asteapta ca, pana la finele acestui an, capacitatea instalata sa se dubleze. Ceea ce inseamna ca, potrivit datelor BERD, sistemul romanesc nu mai poate prelua si alte parcuri eoliene in afara celor care vor fi puse in functiune in acest an.

Insa Transelectrica a emis deja avize de racord la retea pentru proiecte de 7.600 de MW si a semnat contracte de racor pentru turbine cu o capacitate de 8.754 de MW, adica in total de opt ori mai mult decat poate prelua reteaua. Cei care au contract de racord sunt in faza cea mai avansata si, teoretic, trebuie sa finalizeze proiectul in maximum doi ani, altfel contractul expira.

Competitie acerba

Prin urmare, in urmatoarele luni vom asista la o competitie acerba pe aceasta piata, pentru ca primii care vor pune in functiune aceste centrale vor fi si cei care vor putea fi preluati de sistem fara restrictii. Transelectrica are nevoie de investitii de 500 de milioane de euro pentru a intari reteaua de transport, bani pe care nu ii are.

Problema cea mai mare a energiei din vant este ca resursa eoliana fluctueaza in functie de capriciile vremii, prin urmare productia nu poate fi prognozata. Astfel ca intervin dezechilibre in retea, mai ales pentru ca energia eoliana trebuie preluata cu prioritate in sistem, daca producatorul are un contrat de livrare catre un client. Asa ca este nevoie de capacitati cu pornire rapida care sa compenseze productia de energie eoliana in cazul in care vantul se opreste brusc.

La noi, doar hidrocentralele au o astfel de capacitate, adica pot fi puse in functiune in cateva minute, iar in ultimul an Hidroelectrica a fost folosita la maximum pentru astfel de reglaje. Si centrala pe gaze pe care o contruieste Petrom poate fi pornita si oprita la fel de repede, insa compania petroliera a amanat pentru finele acestui an punerea ei in functiune.

Probleme in paradisul eolian

O alta mare problema este faptul ca proiectele eoliene s-au inghesuit in Dobrogea, unde gasim cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei si al doilea de pe intregul continent, potrivit unui studiu al Erste Group. Insa reteaua din Dobrogea este subreda si nu exista decat o singura linie de transport catre restul tarii.

Problemele de acolo au inceput in urma cu un an. „Excedentul de electricitate din Dobrogea ameninta deja sistemul energetic national”, spunea, in martie anul trecut, Gheorghe Indre, director de programe in cadrul Transelectrica. El sublinia faptul ca Dispeceratul Energetic duce adevarate lupte pentru a echilibra sistemul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *