Electrocentrale Oradea va scoate la vanzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pe care le detine, pentru a putea sa pornesca incalzirea

Un cartier din Oradea, poluat de CET
Electrocentrale Oradea va scoate la vanzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pe care le detine, pentru a putea sa pornesca incalzirea

Electrocentrale Oradea va scoate la vanzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pe care le detine, pentru a putea sa pornesca incalzirea. Consiliul Local a dat curs marti propunerii CET de valorificare a 646.357 certificate verzi, urmand ca din sumele incasate furnizorul de energie termica sa isi asigure necesarul de pacura pana la sfarsitul anului.

„Din banii incasati pe certificate vrem sa cumparam circa 5.000 de tone de pacura ca sa asiguram necesarul pana la finele lunii decembrie, cand ar urma sa avem primele incasari de la populatie pentru facturile de incalzire”, a declarat Dragos Gligor, directorul Electrocentrale.

CET-ul a fost nevoit sa apeleze la aceasta masura pentru ca, inglodat in datorii, nu se mai poate imprumuta din banci in conditiile in care datoriile termocentralei catre furnizorii de carbune si pacura se ridica la 91,5 milioane lei.

Ca urmare a restantelor, firma Maestro, principalul furnizor de carbune, a cerut in urma cu doua saptamani insolventa Electrocentrale. Desi ulterior compania a renuntat in mod oficial la demers, masura a speriat potentialii furnizori care nu s-au mai prezentat la licitatiile CET-ului de teama ca nu isi vor primi banii pe combustibilii livrati, iar furnizorii de pacura au cerut chiar sa fie platiti cu banii jos.

Salubritate mai scumpa

In cadrul aceleasi sedinte, Consiliul Local a mai hotarat ajustarea tarifelor operatorului de salubritate RER Ecologic cu indicele de inflatie din perioada octombrie 2011 – septembrie 2012. Noile tarife, majorate cu 4,66%, vor fi aplicate incepand cu data de intai a lunii noiembrie.

Spre exemplu, incepand de luna viitoare oradenii vor plati o taxa de salubritate de 6,35 lei fara TVA pe persoana in loc de 6,07 lei, fara TVA, cat datorau in prezent, iar taxa pentru spalat si dezinfectat pubele va fi majorata de la 0,69 lei la 0,72 lei, fara TVA, pentru fiecare bucata.

La fel, colectarea deseurilor provenind de la persoane juridice se va majora de la 58,91 lei la 61,66 lei, fara TVA, pe tona, iar colectarea selectiva a deseurilor se va scumpi de la 9,75 lei la 10,21 lei fara TVA pe tona.

Bingo va fi evacuat

Alesii oradenilor au mai hotarat marti evacuarea pe cale administrativa a firmelor Solibon Bingo si Chicago Tour din complexul cinematografic „Libertatea”, aflat in proprietatea municipalitatii. Conform documentelor anexate proiectului de hotarare, cele doua firme ocupa spatiul fara forme legale.

Dupa preluarea cladirii din administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romania Film” in cea a Administratiei Imobiliare Oradea situatia celor doua firme a ramas in aer.

„In prezent, nici Solibon Bingo SRL, nici Chicago Tour SRL nu detin cu forme legale imobilul situat in strada Independentei 1 – Complexul Cinematografic Libertatea, respectiv nu exista niciun contract de inchiriere, concesiune sau administrare, incheiat intre societatea mentionata si AIO”, se mentioneaza in raportul de specialitate.

Cele doua societati au fost somate inca din luna iulie sa elibereze in termen de 15 zile spatiile ocupate in cladire, iar evacuarea lor pe cale administrativa este o consecinta a faptului ca au ramas in cladire in ciuda expirarii termenului limita.

Teren pentru Abed Nego

Tot marti consilierii locali si-au dat acordul de principiu pentru vanzarea prin negociere directa a unui hectar de teren in favoarea firmei Abed Nego, constructorul „piramidei” din Primarie si a altor lucrari comandate de municipalitate.

Abed Nego a cumparat in ianuarie 2012 prin licitatie de la lichidatorul judiciar al firmei Constructii Feroviare, Baza Oradea – Vest din zona Iosia constand intr-o cladire cu destinatie de laborator si vestiar, un sopron metalic, o platforma betonata si un put de apa.

Noul detinator al imobilelor si-a manifestat intentia de a cumpara de la Primarie, prin negociere directa, terenul aferent acestora. Oferta Abed Nego s-a lovit de opozitia consilierilor PDL.

„Discutam de 10.471 metri patrati de teren care se vand prin negociere directa. Nu mi se pare sanatos”, a protestat consilierul Dorin Corches. Cei trei democrat-liberali din Consiliul Local si-au mentinut pozitia inclusiv la vot, fiind singurii care s-au opus vanzarii terenului prin negociere directa.

Reprezentantii PDL nu s-au lasat impresionati de declaratia directorului AIO, Cristian Beltechi, care a spus ca vanzarea terenului prin licitatie publica deschisa ar putea fi o afacere mult mai paguboasa pentru oras din lipsa de ofertanti.

Ca urmare a accordului dat de Consiliul Local pentru vanzarea terenului, AIO va comanda unui evaluator stabilirea nivelului de la care va porni negocierea pretul final urmand sa fie aprobat de Consiliul Local.

Centrul orasului se da la „refacut”

Pe de alta parte alesii oradenilor au mai stabilit marti programul multianual pentru realizarea lucrarilor de protejare si interventie asupra cladirilor cu valoare cultural arhitecturala din centrul istoric al orasului.

Conform programului, reabilitarea centrului se va face in doua etape. In prima etapa, care se va derula intre anii 2012 – 2014, vor fi reabilitate imobilele situate in perimetrul delimitat de Piata Unirii, Piata Ferdinand si strada Republicii, iar in etapa a doua, care se va desfasura intre anii 2014 – 2016, vor intra cladirile situate in centrul istoric si pe arterele principale.

Municipalitatea va spriji financiar, prin intermediul AIO, oradenii care detin o locuinta in imobil dau nu isi pot permite sa plateasca pentru reabilitarea acestuia. Primaria va finanta lucrarile in locul acestora urmand sa isi recupereze investitia in rate lunare, fara dobanda, in termen de cinci ani.

Sumele ramase de plata se vor actualiza anual cu rata inflatiei iar debitele neachitate la termen vor fi purtatoare de penalitati la fel ca in cazul taxelor si impozitelor locale. Banii recuperati de municipalitate de la detinatorii imobilelor reabilitate vor fi folositi pentru a finanta reabilitarea altor cladiri din municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *