Energia verde este noua pasiune a oamenilor cu bani din Romania

Poveste de succes: cel mai mare dezvoltator din parcuri eoliene
Energia verde este noua pasiune a oamenilor cu bani din Romania

Cine investeste in perioada de criza are succes. Acesta este dictonul perceput si de oamenii cu bani din Romania. Daca in perioada de boom economic multi s-au imbogatit din tranzactiile cu terenuri, acum ei au inteles ca energia, mai ales cea verde, e o investitie sigura.
Aproape un sfert din Cei mai bogati 300 de romani au investitii sau au planuri concrete de a investi in energie. Interesul crescut pentru energia verde se putea observa din urma cu doi-trei ani, doar anul trecut capacitatea parcurilor eoliene din Romania dublandu-se la aproape 1.000 MW. O crestere a capacitatii de peste 100% este estimata si in acest an. Daca la unii, energia verde reprezinta domeniul-cheie al afacerilor, altii, precum Umbrarescu, Porumboiu, Erbasu etc., au fost atrasi vazand “trendul” pietei.

Cel mai mare producator de eoliene este familia Muntmark, care detine grupul Monsson. Emanuel Muntmark, cetatean suedez, dar nascut in Voluntari (Ilfov), a reusit, in ultimii patru ani, impreuna cu familia sa, sa construiasca cele mai mari proiecte eoliene, reusind sa stranga o avere de aproape 30 de milioane de euro, conform Top 300 Capital.

Milionarii care au pariat pe verde

Chiar daca afacerile cu statul i-au crescut averea, reusind sa se apropie vertiginos de un loc in primii zece cei mai bogati romani, Dorinel Umbrarescu -“Regele asfaltului” a reusit anul trecut sa isi dubleze profiturile la cele doua firme din acest sector – Eco Wind Power si Energycum SRL. De mentionat este faptul ca la firmele Tehnostrade si Spedition UMB, cunoscute pentru constructia de autostrazi, Umbrarescu nu a reusit astfel de perfomante.

Veronica Guse de Dragan, care a dezvoltat la Constanta un parc eolian cu o capacitate instalata de 25 MW, este un alt milionar din Top 300 Capital care si-a concentrat investitiile in energia regenerabila. Marin Moraru, actionarul majoritar si fondatorul grupului de firme Marex, a carui o avere depaseste 165 de milioane de euro, conform calculelor Top 300 Capital, are in constructie o centrala termica in cogenerare.

O centrala pe biomasa vrea sa construiasca si George Brailoiu. Centrala, cu o capacitate de productie de 16 MW, necesita o investitie de 17 mil. euro, bani proveniti atat din surse proprii (30%), cat si din fonduri europene. In plus, impreuna cu Siemens, Brailoiu dezvolta un parc eolian de 81 MW in Dobrogea. Unul dintre milionarii cei mai discreti ai Romaniei, George Brailoiu a revenit in atentia publica in primavara lui 2011, dupa ce a cumparat, la o licitatie de la Paris, cu 500.000 de euro, manuscrisele lui Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior statului.
Miza pariului pe eoliene

Schema de sprijin acordata de stat celor care investesc in energie din surse regenerabile este magnetul care a atras si banii milionarilor din Top 300. De exmplu, parcurile solare sunt adevaratul boom al acestui an.
Schema de sprijin, de sase certificate verzi, fata de doua la un MWh produs in eolian, face ca multi oameni de afaceri sa-si indrepte atentia i n parcuri fotovoltaice. Valoarea unui certificat verde este intre 27 si 55 de euro, astfel ca la 1 MW fotovoltaic producatorul are asigurata o suma minima de 162 de euro.

Spre comparatie, un producator de energie eoliana are asigurati doar 54 de euro. Totusi, energia eoliana a atras cele mai mari investitii in energie verde. Daca luam in calcul investitia medie pentru instalarea unui megawatt de 1,7 milioane de euro, in acest an s-a depasit pragul de 2 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *