Elevii ecologisti din Raucesti, pusi pe fapte mari!

Elevii ecologisti din Raucesti, pusi pe fapte mari!
Elevii ecologisti din Raucesti, pusi pe fapte mari!

Ne-am propus sa prezentam altfel unitatile de invatamant din comuna Raucesti. Concluziile la care am ajuns dupa ce, impreuna cu Laviniu Apostoae- directorul Liceului Tehnologic Oglinzi si Traian Anton- directorul Scolii Giminaziale Raucesti, am vizitat toate unitatile de invatamant din comuna. Peste tot sunt conditii optime pentru desfasurarea procesului instructiv-educativ, incadrare didactica foarte buna, elevi sarguinciosi. Sunt elementele definitorii pentru un invatamant de calitate. Dar mai trebuie ceva! Si chiar asta am si gasit la scolile din comuna Raucesti. Iata ce:

“Mediu protejat – viitor asigurat”

Luna trecuta, proiectul “Mediu protejat – Viitor asigurat” a ajuns la final. “Multumirile noastre se indreapta catre copiii si cadrele didactice din comuna Raucesti! S-a dovedit a fi cel mai reusit proiect de constientizare si educare privind protectia mediului,  marturie fiind rezultatele excelente obtinute. Semn ca experienta isi spune cuvantul. Este o satisfactie pentru  noi, ne-am dat seama ca toti acei copii se bucura, ca le-a placut, sunt mai educati, mai bine formati prin acest program”, ne spune Ana Savescu, manager de proiect.

Rezultatele proiectului sunt  foarte multe. Spicuim cateva. Vorbim de grad crescut de informare a elevilor, de nivel mai ridicat de cunostinte teroretice si practice, de  implicare activa  in actiuni de ecologiare si de protectie a mediului. S-a realizat prezentarea electronica, cu imagini foto si video, reprezentand aspectele negative surprinse din comuna Raucesti si din excursia cu tematica ecologica. Filmul  documentar “Apa – esenta a vietii” a fost multiplicat si distribuit in 100 exemplare. Micii ecologisti din Raucesti au colectat 4 tone de deseuri, au pichetat si monitorizat  6 zone cu risc de poluare, au tiparit si distribuit 1300 pliante.

In total, 180 de tineri  au fost implicati activitatile proiectului “Mediu protejat- viitor sigurat”. Cu siguranta,  acest proiect va fi urmat de multe alte actiuni de educatie ecologica adresate tinerilor, in scopul sensibilizarii si responsabilizarii in privinta protectiei si conservarii mediului.

* “Anotimpurile schimbarii”

Scoala Gimnaziala nr. 1 Raucesti a fost selectata, alaturi de 3 colegii din tara, sa faca parte din proiectul  european “Europa Scholls for a Living Planet”, finantat de WWF Romania. Directorul acestei unitati de invatamant, profesorul Traian Anton,  cu un elev, a participat o saptamana, in Austria, la sesiunea de formare pe proiecte ecologice. Fundatia ERSTE si WWF a sponsorizat aceasta actiune. Proiectul Scolii Raucesti , „Anotimpurile Schimbarii”,  urmareste reciclarea pet-urilor, amenajandu-se containere speciale de colectare  si de compactare a lor.

In paralel, la Scoala Gimnaziala Raucesti si Liceul Tehnologic Oglinzi, se deruleaza doua proiecte: „Patrula de reciclare” si „Scoli pentru o Romanie Verde”.“Patrula de Reciclare” este un program educativ al Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec, avizat de Ministerul Educatiei Nationale, care  se desfasoara cu sprijinul inspectoratelor scolare locale. Patrula de Reciclare reuneste profesori si elevi pentru care responsabilitatea fata de mediu reprezinta un element important de conduita. Ei explica celor din comunitatile in care traiesc de ce este importanta colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice- Pe parcursul anului scolar, ei initiaza, pe plan local, activitati creative si de informare prin care isi mobilizeaza comunitatile sa colecteze responsabil deseurile de echipamente electrice si electronice.

Programul ecologic “Scoala pentru o Romanie Verde” este un proiect ce se desfasoara in scolile, liceele si gradinitele din Romania. La scolile din comuna Raucesti, programul are un bilant bogat, ca urmare a faptului ca s-a organizat  competitia, intre clase, de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.  Elevii  sunt indrumati de profesorul coordonator Gheorghe Filip,  de Laviniu Apostoae si Traian Anton, directorii celor doua unitati scolare.

 

“Spune drept! Sadit-ai vr’un copac?”

Un alt proiect este acela de a invata elevii sa planteze copaci. Deja au obtinut sprijinul unei societati care le ofera gratuit 1000 de seminte “Paulownia” pentru scolile din mediul rural. S-au gandit si la un text care va aparea pe panoul de langa viitoarele  plantatii. “Spune drept! Sadit-ai vr’un copac? Cum obisnuia batranul dac. Daca-n urma ta nu lasi un ram, numele iti va pieri din neam. Spune drept! Sadit-ai vr’un copac?”

”Numarul mare de participanti este dovada ca programele noastre ecologice reprezinta o experienta frumoasa de invatare si implicare in comunitate, atat pentru elevi cat si pentru profesori. Inseamna ca tanara generatie devine din ce in ce mai receptiva si mai atenta la impactul pe care gesturile noastre il au asupra naturii si ca isi asuma un rol activ in schimbarea atitudinii si comportamentului celor din jur. Este un gest de respect fata de lege si fata de noi insine, dar si un impuls incurajator pentru copiii nostri. Ne propunem ca in cel mai scurt timp scolile din comuna Raucesti sa devina scoli cu statut Eco“, ne-a marturist Ana Savescu.”

* Echipa “Eco Raucesti”, in actiune!

Imediat dupa debutul noului an scolar, elevii si cadrele didactice din comuna Raucesti au participat la actiunea “Let`s do it Romania!” Copiii au renuntat pentru cateva ore la distractie si au iesit la activitati de ecologizare in toate cele patru sate ale comunei: Raucesti, Oglinzi, Savesti si Ungheni. Ei au strans gunoaiele aruncate la voia intamplarii de cei care nu au un minim bun simt de gospodar. Elevii, impartiti pe grupe, au fost coordonati de cadre didactice – responsabilii de activitate din acest proiect. Actiunea are scopul de a sensibiliza tinerii pentru avea si pastra un mediu curat, prin ecologizarea si protejarea naturii.

Echipa “Eco Raucesti”, prin actiunile de ecologizare,  incearca sa-i determine pe oameni sa devina constienti de problemele mediului. Nu vom salva tot ce ne-ar placea sa salvam, dar vom salva mai mult decat daca nu am fi incercat deloc! Acesta este crezul tuturor elevilor din comuna Raucesti, fie ca sunt ori nu membri ai echipei “Eco Raucesti”. Copiii inteleg ca trebuie sa protejeze natura, deci exista sanse ca natura sa se schimbe in bine. Un lucru dovedit: elevii sunt eficienti atunci cand trebuie sa convinga pe cineva sa-si schimbe comportamentul. Pe asta mizeaza tinerii ecologisti din comuna Raucesti.

Tina CONDREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *