Energie termica solara mai ieftina cu motoare Stirling

stirling
Un studiu recent a aratat ca energia termica solara ar putea oferi 25 la suta din nevoile de electricitate ale intregii lumi daca nivelul investitiilor ar creste si tehnologia ar fi pusa la punct. Aceasta face necesar noul design de la Stirling energy pentru exploatarea acestei energii.

Compania sustine ca a venit cu un nou sistem solar termic, care este mai simplu decat alte versiuni ale tehnologiei si va face energia mai ieftina. Compania intentioneaza sa inceapa construirea de mari centrale electrice solare folosind acest design chiar de anul viitor.

Sistemul numit SunCatcher este format dintr-o antena-oglinda care concentreaza lumina soarelui pe un motor Stirling. Diferenta de temperatura intre partea calda si cea rece pune in miscare niste pistoni, generand astfel energie. Fiecare unitate poate produce 25 kw iar compania doreste utilizarea a aproximativ 12 000 de unitati pentru primul sau proiect din Sudul Californiei pentru o capacitatate de 300 MW.

Compania preconizeaza ca 1 kw sa coste undeva intre 12-15 centi, un pret care concureaza cu preturile electricitatii la ore de varf pe unele piete.

Aceasta tehnologie are in primul rand avantajul de a folosi mai putina apa fata de centralele solare care colecteaza caldura de pe o suprafata mare pentru a pune in miscare turbinele. Daca pentru turbine este necesara folosirea a mari cantitati de apa pentru a fi mentinute reci, pentru designul propus de Stirling nu e nevoie de apa, acesta din urma fiind ideal pentru climatul desertic.

Un alt avantaj al acestui sistem consta in faptul ca este mai usor de crescut productia de energie prin simpla adaugare de unitati in loc sa construiasca o centrala mai mare. Vestea proasta este ca nu exista un sistem de stocare a energiei produse, astfel incat in momentul de fata sistemul poate produce electricitate doar in timpul zilei in timp ce alte centrale din aceeasi familie pot continua furnizarea energiei si in timpul noptii.

Problema stocarii energiei va trebui totusi rezolvata pentru ca aceasta noua tehnologie sa ia amploare, si daca vor reusi sa faca acest lucru, atuurile sale vor  face acest sistem cu adevarat captivant.

Sursa: http://www.ecogeek.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *