Energizarea responsabila a Europei ofera o capacitate sporita regiunilor sale

energetica.jpgUn studiu ARE arata ca regiunile au nevoie de competente si stimulente financiare pentru a face fata provocarilor din sectorul energetic la nivel global si pentru a valorifica potentialul energetic la nivel local

Regiunile sunt cel mai bine pozitionate pentru a valorifica potentialul energetic local si pentru a concepe solutii inovatoare astfel incat sa poata raspunde nevoilor energetice din Europa, respectand in acelasi timp si mediul inconjurator. Acestea sunt rezultatele initiale ale unui studiu de mare amploare la nivelul regiunilor europene, rezultate facute publice astazi in cadrul Adunarii Generale a Adunarii Regiunilor Europene (ARE) din Belfort, Franche-Comte (F). Organizatia reprezinta cea mai mare retea de autoritati regionale din Europa.

Acest studiu extins bazat pe intrebari si raspunsuri se deruleaza in prezent in 66 de regiuni din 24 de tari din Europa largita si reprezinta o solida sectiune transversala a profilului diversitatii teritoriale din Europa.

„Primele rezultate ale studiului demonstreaza ceea ce noi, cei de la ARE, am repetat de ani de zile,” a declarat astazi Michele Sabban, Presedintele ARE. „Daca beneficiaza de competentele si fondurile corespunzatoare, regiunile se pot pozitiona in avangarda celor care abordeaza cele mai mari provocari ale Europei. Atunci cand vorbim de transformarea activelor energetice locale in avantaje, de identificarea unor solutii personalizate pentru a face fata nevoilor energetice si a aborda preocuparile legate de protectia mediului, nu exista o filozofie de referinta mai buna decat „gandeste global si actioneaza local”. Asa functioneaza principiul subsidiaritatii, si tot asa ar trebui sa functioneze si politica energetica europeana.”

Studiul ARE asupra regiunilor a constatat ca 91% considera energia ca fiind una dintre prioritatile cheie in urmatorii ani, ca 75% au deja o strategie privind energia si ca strategiile respective cuprind, de regula, un plan specific pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabila (SER). Cu toate acestea, unele regiuni din Franta si Ungaria au evidentiat faptul ca lipsa competentelor relevante impiedica valorificarea SER. Aceasta preocupare este o tema care se regaseste in mod repetat in rezultatele studiului: regiunile nu trebuie sa intampine obstacole, ci sa se bucure de o capacitate sporita care sa le permita o abordare eficienta a problemelor legate de energie din Europa.

Aceasta nevoie este cel mai bine ilustrata in abordarile diverse si inovatoare ale regiunilor in ceea ce priveste exploatarea potentialului energetic local, deoarece regiunile care dispun de competente si finantare adecvate au reusit sa exploateze acest potential al teritoriile lor. Studiul subliniaza, de exemplu, utilizarea de catre regiuni a deseurilor solide in Bruxelles (B) si Gelderland (NL), a valurilor in insulele Acore (P), a zapezii in Vasternorrland (SE), a paielor in Bornholm (DK), a „lesiei negre” (obtinuta din celuloza) in centrul Finlandei (FIN), a energiei solare in regiunile austriece si a celor din sudul Europei, precum si a energiei pe baza de lemn in Ticino (CH) si in regiunile balcanice.

Exista o serie de regiuni care produc energie din surse de energie regenerabila la niveluri mai mari decat obiectivul de 20% al UE si altele carora sursele de energie regenerabila le-au permis sa fie pe deplin independente din punct de vedere al consumului de electricitate. De exemplu, in regiuni precum Maramures (RO), Norbotten (S), Oppland (N) si Trento (IT), intre 88% si 100% din energia electrica este produsa exploatand forta apei.

„Initiativele care au la baza sursele de energie regenerabila se pot realiza numai cu sustinere la nivel de politici si, deseori, cu ajutorul stimulentelor financiare acordate de factorii de decizie de la nivel national si european,” a subliniat dl. Sabban. „De exemplu, UE ar putea face mai mult pentru a promova utilizarea surselor de energie regenerabila pe baza de lemn. Desi foarte multe regiuni sunt inzestrate cu paduri, totusi numai 3% din productia generala de energie din UE este obtinuta pe baza de lemn. In special regiunile mai putin dezvoltate au nevoie de stimulente financiare pentru a exploata acest potential.”

Raspunsurile din cadrul studiului ARE sugereaza intr-adevar ca lipsa de vizibilitate a instrumentelor financiare ale UE reprezinta o piedica in calea politicilor si potentialului energetic regional. In timp ce 59% dintre respondenti folosesc acum programele Europene de Cooperare Teritoriala finantate de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), foarte putini profita de creditele acordate de Banca Europeana de Investitii sau de sprijinul acordat de UE pentru programele educationale si de tineret care promoveaza sursele de energie regenerabila. Aceasta situatie evidentiaza nevoia tot mai mare de a simplifica procedurile de solicitare de fonduri europene, o cauza in care ARE este puternic implicata.

Atunci cand vorbim despre utilizarea inteligenta a energiei, studiul a constatat ca 40% din regiuni folosesc deja tehnologii de retea inteligenta. Chiar daca cifrele sunt incurajatoare, ele indica si faptul ca sunt necesare si alte stimulente pentru a ajuta regiunile sa isi sporeasca eficienta energetica in conformitate cu obiectivele 20/20/20 ale UE.

In discursul sau din cadrul Adunarii Generale ARE, ultimul eveniment major inainte de Summit-ul de la Copenhaga, dl. Sabban a adaugat ca: „98% din regiunile incluse in studiu considera ca pot juca un rol pozitiv in lupta impotriva schimbarilor climatice. Dar guvernele nationale si UE trebuie sa puna la dispozitia regiunilor instrumentele necesare pentru a se angaja in aceasta batalie.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *