ARE ofera regiunilor europene capacitatea de a prelua controlul asupra viitorului lor energetic

0
397

viitorul-energiei.jpgvIntre 25 si 27 noiembrie, 600 factori de decizie politici regionali vor pune bazele politicilor energetice durabile in asteptarea summit-ului din Copenhaga

Belfort, 25 noiembrie 2009 – Intre 25 si 27 noiembrie 2009, Adunarea Regiunilor Europene (ARE) va organiza Adunarea Generala anuala, gazduita de GE Energy la sediul sau european din Belfort, in regiunea Franche-Comte (F). Aceste trei zile vor da ocazia celor 600 factori de decizie regionali sa inteleaga mai bine viitorul energetic al teritoriilor lor si sa conceapa solutii comune, consolidate de expertiza asigurata de partenerul ARE: GE Energy. Prezidat de Michele Sabban, Presedintele ARE, evenimentul va evidentia dedicatia exemplara a jucatorilor publici si privati fata de angajamentele cheie asumate: energie durabila, crestere si noi locuri de munca.

Inovatie regionala: o solutie a sectorului energetic pentru crestere si noi locuri de munca in Europa

In ajunul conferintei privind schimbarile climatice organizate in Copenhaga, ARE plaseaza energia in centrul atentiei Adunarii sale Generale din 2009. Peste 600 factori de decizie regionali se vor reuni in centrul Energy Valley, la sediul GE Energy din Belfort, pentru a aborda subiectul „Energizarea responsabila a Europei: inovatie regionala si diversitate pentru crestere si noi locuri de munca”.

Printre personalitatile asteptate cu mare interes la acest eveniment se numara Michele Sabban, Presedintele ARE, Marie-Guite Dufay, Presedintele regiunii Franche-Comte, Ricardo Cordoba, Presedintele GE Energy pentru Europa Occidentala si Africa de Nord, precum si reprezentanti ai Grupului pentru Clima si ai PNUD.

In cele trei zile de intalniri, prezentari, forumuri interactive si discutii privind hotararile cheie care trebuie adoptate, regiunile europene vor prezenta provocarile cu care se confrunta din perspectiva schimbarii cerintelor din sectorul energetic si vor defini un plan comun pentru Summit-ul din Copenhaga si pentru anii viitori.

Regiunile vor deveni nivelul cheie al tuturor politicilor in deceniile ce vor urma: conform celui de-al patrulea raport IPCC, citat de PNUD in raportul sau global pe anul 2008 privind Dezvoltarea umana si schimbarile climatice, 50 – 70% dintre masurile privind adaptarea la schimbarile climatice si reducerea impactului acestora urmeaza sa fie implementate la nivel regional.

Pentru Michele Sabban, Presedintele ARE, „In prezent, regiunile sunt principalii actori in aplicarea solutiilor din sectorul energetic. Obiectivele noastre vizeaza promovarea unei cooperari mai stranse, abordarea asteptarilor cetatenilor intr-o cat mai mare masura si dezvoltarea mijloacelor necesare pentru a face fata provocarilor economice si de mediu cu care se confrunta teritoriile.”

Colaborarea exemplara intre sectoarele public-privat

Adunarea Generala ARE din 2009 este rezultatul unei colaborari dintre ARE, GE Energy, regiunea Franche-Comte, Consiliul General al Teritoriului Belfort, orasul Belfort, Comunitatea Aglomerarii Belfort, Comunitatea Aglomerarii tinutului Montbeliard, Sempat (Societatea Patrimoniala a Teritoriului Belfort – companie semi-publica) si Optymo.

O veritabila „Conventie pentru Energie” menita sa ofere solutii concrete problemelor legate de clima si energie la scara regionala, evenimentul sarbatoreste succesul aliantei dinamice dintre jucatorii publici si privati ca raspuns la aceste provocari. Ocupand deja o pozitie puternica in sectorul energetic din Franta si din Europa, Belfort va deveni, timp de o saptamana, capitala regiunilor europene si locul in care se va schita viitorul energetic al cetatenilor europeni.

In calitate de jucator european cheie in domeniul energiei si al solutiilor conexe si renumit pentru integritatea sa in relatiile cu autoritatile publice, GE Energy va contribui la discutii cu expertiza sa.

Conform celor declarate de Ricardo Cordoba, director al companiei GE si Presedinte al GE Energy pentru Europa Occidentala si Africa de Nord, „In prezent, regiunile europene trebuie sa se confrunte cu trei provocari majore: eficienta economica, durabilitatea si asigurarea aprovizionarii cu energie, iar in final, respect fata de mediul inconjurator. Tocmai de aceea trebuie sa faca alegerile potrivite atunci cand este vorba despre solutii energetice care vor fi implementate in teritoriile lor.”

ARE si GE Energy: un parteneriat eficient care castiga in amploare

Timp de ani de zile, ARE a depus eforturi pentru a incuraja rolul cheie al autoritatilor regionale in ceea ce priveste dependenta de energie si respectarea mediului. Peste 100 de membri ARE au semnat declaratia AER-FEDARENE (Federatia Europeana a Agentiilor pentru Energie si Mediu), un instrument strategic care transpune obiectivele energetice masive ale UE in obiective mai specifice, ceea ce permite regiunilor sa isi asume indeplinirea unor obiective masurabile.

Cautand un expert tehnic care sa poata transpune aceste obiective in planuri de actiune concrete, ARE a apelat la GE Energy la inceputul anului 2009, acesta fiind singurul jucator major din domeniu care acopera toate metodele de productie a energiei si este prezent in toate tarile europene.

Din acel moment, parteneriatul ARE-GE Energy a initiat cateva evenimente in comun, de la platforme pentru schimb de bune practici la organizarea de conferinte. Cel mai important element al acestui parteneriat, materializat in evenimentul Ziua Energiei pentru Regiunile Europene, va fi organizat in fiecare an, la sfarsitul lunii aprilie, in Bruxelles.

#####

Despre GE Energy si ARE

In luna mai 2009, Adunarea Regiunilor Europene – cea mai mare retea de regiuni din Europa – si GE Energy, un jucator european si global consacrat, au lansat „Ziua pentru energie a regiunilor europene”, o initiativa comuna de abordare a provocarilor cu care se confrunta in prezent regiunile europene in sectorul energetic si de promovare a posibilelor solutii. Acesta e primul summit care reuneste factori de decizie regionali si experti europeni in energie si va fi organizat in fiecare an in Bruxelles, Belgia, incepand cu sfarsitul lunii aprilie, 2010.

Regiunile europene sunt un jucator cheie in ceea ce priveste alegerea solutiilor energetice care urmeaza sa se aplice in teritoriile lor. Tocmai din acest motiv, Michele Sabban, Presedintele ARE si Ricardo Cordoba, Presedintele GE Energy pentru Europa Occidentala si Africa de Nord, si-au unit fortele pentru a aborda aspectele legate de schimbarile climatice la nivel regional european. Parteneriatul creeaza o cale de comunicare speciala intre experti de renume mondial in domeniul energetic si factori de decizie publici regionali; de asemenea, sustine strategia Uniunii Europene privind energia si mediul, creand in acelasi timp un centru reper de expertiza si solutii in sectorul energetic pentru toate regiunile europene.

Programul Summit-ului European de Energie este disponibil pe pagina ARE la adresa www.aer.eu.

Despre ARE

Adunarea Regiunilor Europene (ARE) este cea mai mare retea independenta de regiuni din Europa largita. Reprezentand peste 270 de regiuni din 33 de tari si 16 regiuni inter-regionale, ARE este purtatorul de cuvant politic al membrilor sai si un forum de cooperare inter-regionala.

Despre GE Energy in Europa

GE Energy are peste 18.000 de angajati in Europa, detinand unitati de productie in Franta, Germania, Austria, Spania si Ungaria. Unitatea din Belfort, Franta, este sediul european al GE Energy, avand peste 2.000 de angajati. Belfort este un centru de excelenta global pentru turbinele cu gaz si singurul producator de turbine cu gaz de putere mare si medie din Franta. Unitatile din Salzbergen, Germania si Noblejas, Spania, sunt centre de excelenta pentru productia de turbine eoliene din noua generatie. In Germania se afla si unul dintre cele patru centre de cercetare si dezvoltare ale grupului GE, situat langa Munchen. Unitatea Jenbacher din Austria este sediul global al principalului producator din domeniul motoarelor alternative cu gaz, al generatoarelor electrice preambalate si a instalatiilor de cogenerare pentru productia de electricitate. In numeroase tari europene exista si unitati pentru productia pieselor de schimb si furnizarea de servicii, printre acestea numarandu-se Ungaria, Italia si Marea Britanie. GE Energy Europe dispune si de o universitate in Florenta, Italia, pentru pregatirea personalului, precum si de centre de inginerie in Varsovia, Polonia si in Moscova, Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.