Prajitura „Fantezie cu capsuni si iaurt” Dr Oetker este un produs care prin modul de preparare isi propune sa le ajute pe gospodinele care nu au prea mult timp sa stea la bucatarie. Numai ca, daca isi vor face un obicei din a consuma aceasta prajitura, timpul castigat il vor petrece pe la medici.

prajitura cu aditivi
Compozitia produsului nu are nimic de-a face cu o prajitura clasica. Foarte mult zahar, margarina cat cuprinde, faina si aditivi alimentari din mai toate categoriile este reteta dupa care a fost preparata „fantezia cu capsuni si iaurt”. Pe langa toate acestea, gospodina trebuie sa mai adauge cantitati importante de zahar, smantana, unt, iaurt si fructe. Pentru ca totul sa fie cat mai putin natural, suntem sfatuiti sa inlocuim fructele cu dulceata, un alt produs care contine foarte mult zahar.

Aceasta cantitate impresionanta de zahar care intra in compozitia prajiturii afecteaza in mod grav pancreasul endocrin, ducand la epuizarea acestuia, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Margarina (grasime vegetala hidrogenata) are si ea o pondere foarte mare in produs, asa incat acest amestec imprima o valoare energetica extrem de ridicata.

Margarina impiedica functionarea sistemului cardiovascular si a inimii la parametri normali, ducand in timp la maladii grave. Amestecul de zaharuri cu index glicemic ridicat cu grasimi modificate chimic afecteaza tractusul digestiv. Acesta poate fi deteriorat si de prezenta caragenanului, aditiv incriminat pentru aparitia gastritelor si a cancerului de stomac.

Pentru ca praful din care se reconstituie prajitura sa isi pastreze aspectul de prospetime mai mult timp, producatorul a folosit antioxidantul E223, metabisulfit de sodiu. Acesta duce la aparitia crizelor de astm, a alergiilor, dar impiedica si fixarea vitaminei B1.

COLORANTII
Cei doi coloranti folositi, E122 si E110, sunt incriminati de medicii de la Universitatea din Soumphton din Marea Britanie de declansarea sindromului de hi-per-activitate si deficienta de concentrare (ADHD). De aceea, autoritatile britanice au interzis folosirea lor incepand cu anul viitor. Pe langa aceste tulburari grave de comportament, E122 are si potential cancerigen, provoaca urticarie si edem. Aditivul galben portocaliu duce la aparitia alergiilor, a congestiei nazale, a crizelor de astm, provoaca bronhoconstrictie, spas-me vasculare, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive.
Studiile realizate pe animale au aratat ca incetineste cresterea si provoaca retard.

In urma analizei informatiilor inscrise pe ambalaj, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii renale, cardiovasculare, hepatice, dermatologice, stomatologice, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu sindrom ADHD. Prajitura este interzisa suferinzilor de celiachie (into-leranta la gluten). Diabeticii vor cere sfa-tul medicului curant inainte de consum.

INGREDIENTE
zahar, faina din grau, gelatina, sirop de glucoza, grasimi vegetale hidrogenate, ulei vegetal, emulgatori mono si digliceride si esterul gliceric al acestora – E472a, gelifiant caragenan – E407, acidifiant acid citric – E330, agenti de afanare (bicarbonat de sodium – E500, bicarbonat de amoniu – E503 si metabilsulfit de sodium – E223), proteine din lapte, amidon modificat – unul dintre E1440, E1414, E1420, E1410, arome de capsuni, vanilie si iaurt, sare, stabilizatori fosfat de potasiu – E340, coloranti azorubina – E122 si galben portocaliu S – E110.
Se mai adauga pentru blatul de biscuiti: 50 g unt, 30 g zahar, 40 ml apa rece.
Pentru crema: 200 ml smantana dulce UHT 15% grasime, 150 ml apa rece, 300 g iaurt 4,4% grasime, 100 g capsuni, pentru decor 50 g capsuni sau fructe de padure, 300 ml apa rece. Fructele proaspete pot fi inlocuite cu dulceata.
Informatii nutritionale/100 g: valoare energetica 633 kj/152 kcal, proteine 2 g, glucide 15 g, lipide 9 g.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here