Festival gastronomic si eco-cultural in Delta Dunarii

Festival gastronomic si eco-cultural in Delta Dunarii

Anul acesta, cea de-a treia editie a Festivalului Gastronomic si Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii, a reunit iubitorii Deltei si membrii comunitatilor locale, sub sloganul Savurati Dunarea si Delta.

„Delta este una dintre marile valori patrimoniale ale Europei si ale lumii, fiind a treia Delta, in ordinea biodiversitatii din lume, dupa Arhipelagul Galapagos si Bariera de Corali. Delta Dunarii are nu numai valori de patrimoniu de biodiversitate, dar si patrimoniu arheologic, culinar si enorm de multe situri arheologice pe teritoriul ei, lucru mai putin cunoscut. Pe langa vestita ciorba de peste cu apa din Dunare, exista storceag, mancaruri de picioare de broasca, tuica de salcam sau de papura, dovlecei umpluti cu peste, peste la protap; avem aici comunitati de lipoveni, greci, ucrainieni, haholi, sulineni sau albanezi. Astazi organizam un festival dedicat in special oamenilor Deltei si traditiilor lor etnoculturale. E o zi de sarbatoare, este Ziua Dunarii si este ziua lor, a oamenilor care traiesc 6 luni aproape ca in Alaska, iar noi incercam sa ii ajutam sa scoata tot acest patrimoniu multicultural la suprafata. Anul acesta am ales Sulina pentru ca a fost cel mai cosmopolit oras din Romania si este poate cel mai bun exemplu de multiculturalitate. Va rog sa respectati Delta si sa incercam ca aceasta Dunare sa ramana nu numai albastra, asa cum se aude in cantecele austriece sau romanesti, ci si verde”, a declarat Liviu Mihaiu, presedinte Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

In cadrul celei de-a treia editii a festivalului-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii, echipe de bucatari iscusiti din opt comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina si Sulina) s-au intrecut in prepararea de bucate traditionale specifice Deltei, cu peste de Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi imbietoare. Specialitatile pregatite in concurs au fost evaluate de juriul din care au facut parte Ivan Patzaichin, Razvan Cucui si Laura Sgarcitu.

Marele Premiu Radu Anton Roman a fost castigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro pentru realizarea de costume populare traditionale pentru copiii de etnie rusa dar si pentru dotarea sediului comunitatii rusilor lipoveni cu materiale didactice si mijloace audio-video. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Crisan. Cei 2.000 de euro oferiti de Coca-Cola vor contribui la innoirea garderobei grupului vocal REBELKA si la dotarea sediului Comunitatii Ucrainenilor cu televizor, calculator si instrumente muzicale. Premiul al treilea a fost castigat de echipa de bucatari din Sulina, iar cei 1.000 de euro din partea URSUS Breweries sunt pentru pentru acoperirea cheltuielilor unei excursii sau tabere la munte, pentru scolarii premianti la sfarsitul anului scolar 2010 – 2011.

Au mai fos acordate cinci premii pentru categorii, in valoare de 500 de euro, fiecare pentru urmatoarele echipe:

– echipa din Chilia Veche – ai caror bani vor ajuta la dezvoltarea infrastructurii pentru sport, turism si agrement, in vederea amenajarii parcului nautic din localitate;
– echipa din Pardina – care a concurat pentru amenajarea unui campus pentru elevii din tara care doresc sa viziteze Delta Dunarii;
– echipa din Mahmudia – ai caror bani vor contribui la dotarea dispensarului comunei Mahmudia cu electrocardiograf si sterilizator;
– echipa din Jurilovca – care va folosi premiul pentru inaugurarea unei gospodarii traditionale muzeu;
– echipa din Letea – inclusiv premiul special Good Food, care faciliteaza echipei un articol special in numarul din luna septembrie al revistei. Echipa din Letea va utiliza banii pentru acoperirea cheltuielilor cu resurse umane pentru scoala duminicala in cadrul careia se vor desfasura lectii de limba ucraineana;

Ca sa aiba spor la gatit, participantii au fost acompaniati de ansambluri artistice dobrogene
celebre sau de mult uitate (din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca, Mila 23 si Crisan), cu scopul promovarii si valorificarii folclorului si culturii traditionale specifice Deltei Dunarii.

La festival au fost prezenti si mesteri ai atelierului de impletituri de la Mahmudia, dezvoltat in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, care au expus produse traditionale confectionate din stuf si papura.

Invitatii speciali ai evenimentului au fost ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, Guvernatorul Administratiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, Ivan Patzaichin, precum si oficiali ai Uniunii Europene, ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) sau ai Garzii Nationale de Mediu.

„Ieri am inaugurat strategia Dunarii, care reprezinta o strategie a Uniunii Europene incepand din 24 iunie si care va ajuta si Delta Dunarii si Sulina sa redevina ce a fost. Sta in puterea noastra, a tuturor, dar fara ajutorul Uniunii Europene si al Guvernului nu vom reusi. A fost o zi speciala pentru ca a fost si Ziua Dunarii, dar astazi este si mai speciala, pentru ca am ajuns la Sulina si imi place la nebunie aici. Am fost la cimitirul din Sulina, am fost la far, miroase a trecut, dar sa vedem ce facem cu viitorul. Este cazul sa avem un turism infloritor si un mediu mai sanatos”, a spus Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

Cea de-a treia editie a Festivalului Gastronomic si Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii a fost organizata cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii, celebrata anual in data de 29 iunie, evenimentul fiind o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si Ministerului Mediului si Padurilor, cu sustinerea Ursus Breweries si a Sistemului Coca-Cola in Romania si cu sprijinul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si al Primariei Sulina. Evenimentul a fost sustinut de Radio Romania Actualitati, , Radio Antena Satelor, Radio Constanta, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucataria pentru toti, Green Report,Radio Guerrilla si Formula AS, in calitate de parteneri media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *