Fructele si legumele in exces pot face rau

Prea multe cruditati pot crea disconfort digestiv, mai ales persoanelor care sufera de colita, de gastrita sau de ulcer. Unele fructe, precum strugurii si bananele, pot sa ne aduca kilograme in plus daca sunt consumate in exces.

O cantitate prea mare de fructe si de legume poate face mai mult rau decat bine uneori. Celor care sufera de colite de fermentatie, de gastrita sau de ulcer, prea multe cruditati le pot provoca neplaceri digestive. Uneori, chiar si o cantitate mica este suficienta pentru a provoca dureri abdominale, arsuri gastrice sau tulburari de tranzit intestinal.

Din cauza continutului bogat in fibre alimentare, in procesul de descompunere a legumelor si a fructelor, bacteriile din colon pot produce gaze si, implicit, balonare. Acest efect se face resimtit mai mult sau mai putin, in functie de organismul fiecaruia, mai exact de abilitatea bacteriilor din colon de a descompune fibrele.

Cu cat fibrele sunt digerate mai bine, cu atat produc mai multe gaze. Cea mai mare concentratie de fibre o au ridichile, radacina de patrunjel, varza, fasolea boabe, soia si cartofii. Unele persoane dezvolta intoleranta la o cantitate prea mare de fibre si ar trebui sa evite aceste legume sau, cel putin, sa le manance in cantitati mici.

Pot da diaree si crampe

De asemenea, exista persoane cu intoleranta la fructoza, organismul lor avand dificultati in a digera si in a utiliza alimente ce contin fructoza. Excesul de fructe poate provoca diaree, crampe abdominale si gaze, motiv pentru care aceste persoane nu pot consuma decat cantitati foarte mici de fructe, nutritionistii recomandandu-le sa manance mai multe legume.

„Pentru ca toate aceste probleme pot sa apara si la copii, ei ar trebui obisnuiti treptat cu legumele si cu fructele crude si testati de parinti cu cantitati mici, pentru ca eventualele reactii adverse sa nu capete forme severe”, recomanda prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Atentie la zahar!

Unii nutritionisti ne recomanda sa mancam in acest sezon cat mai multi struguri, pentru ca au o multitudine de proprietati terapeutice. Insa nu trebuie trecut cu vederea aportul lor caloric. Un kilogram de struguri contine pana la 200 g de zahar, suficient pentru a risca o crestere in greutate daca facem excese. Aceeasi precautie este necesara si in cazul bananei, care contine de doua ori mai mult zahar decat un mar.

„Cantitatea maxima recomandata pe zi este de 200 g de struguri si de doua banane”, precizeaza prof. Mencinicopschi.

Si unele sucuri de fructe sunt periculoase pentru silueta. Este vorba despre cele pe care le preparam indepartand coaja fructului, cum sunt sucurile de mere sau de pere. In coaja lor sunt concentrate cantitati mari de fibre, care scad nivelul zaharului din sange. Daca indepartam coaja, sporim practic concentratia de zahar a fructului respectiv. Pentru a preintampina aceasta problema, specialistii recomanda folosirea blenderului, si nu a storcatorului de fructe.

Specialistul britanic pe probleme de metabolism Carel Le Roux, de la Colegiul Imperial „Londra”, atrage chiar atentia ca excesul de fructoza (zaharul din fructe) se face vinovat de obezitate uneori.

„Oamenii care mananca fructe in exces sunt adesea atenti la silueta. Am vazut pacienti care nu-si puteau explica de ce sunt obezi, pentru ca ei mancau sanatos. In realitate, ei consumau prea multe fructe sau beau sucuri de fructe toata ziua, avand un aport de 300 de calorii in numai cateva minute”, spune Le Roux.

Specialistul a mai precizat ca zaharul din fructe poate ingrasa in aceeasi masura ca cel din ciocolata. Consumul prea mare de fructe poate afecta si dintii, din cauza zaharului pe care il contin. De asemenea, unii acizi din fructe pot sa deterioreze smaltul.

Recomandare

Pentru a preveni disconfortul digestiv pe care-l creeaza fructele si legumele crude, ar trebui sa le consumam intotdeauna intre mese, pe stomacul gol. Daca le asociem cu alte alimente, ele vor stagna mult in colon si vor produce balonare si gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *