Furtuna solara in 2012 ?

Sistemele de electricitate, dar si cele de telecomunicatii, vor fi grav afectate de furtuna solara din 2012, anunta NewScientist.

FURTUNA SOLARA IN 2012 !?

NASA a publicat intr-un recent raport ca SUA, avand o societate foarte avansata din punct de vedere tehnlogic, ar putea suferi pierderi semnificative de infrastructura in cazul unor furtuni solare. Raportul NASA avertizeaza ca in cazul in care activitatea solara din urmatorii ani atinge nivelul inregistrat in mai 1921, de „superfurtuna” sau pe cel din 1859, cand asa-numitul Eveniment Carrington a dublat temporar luminozitatea Soarelui, SUA s-ar putea sa nu fie pregatita pentru a face fata distrugerilor.

Impactul unor evenimente climaterice severe”, spune raportul, „poate cauza nu doar distrugerea sistemelor tehnologice existente, ci poate duce la distrugeri pe termen scurt si lung pe plan socio-economic„. De fapt, acest raport atrage atentia asupra necesitatii implementarii unor sisteme de siguranta  impotriva unor furtuni solare de mari proportii. Cea din 1859 a afectat liniile de telegraf din SUA si Europa, declansand  numeroase incendii, iar „o repetare contemporana a evenimentului din 1859 ar produce tulburari sociale si economice la o scara mult mai larga„, spun cercetatorii NASA. De exemplu, in martie 1989, in Quebec, sase milioane de oameni au petrecut noua ore fara electricitate.

Pericolul este foarte mare deoarece stilul nostru de viata modern este dependent de tehnologie„, mai scrie NewScientist. Furtunile solare periodice sunt comparate cu uraganul Katrina care a lovit coasta Americii, iar pierderile si distrugerile ar putea fi similare, putand ajunge la 1-2 miliarde de dolari.

Richard Fisher, seful departamentului de heliofizica NASA, a adaugat ca sunt necesare mult mai multe cercetari in aceasta privinta. „Pentru a atenua posibilele probleme de siguranta publica„, spune Fisher, „este esential ca noi sa intelegem mai bine evenimentele meteorologice extreme din spatiu, cauzate de activitatea soarelui„.

Surse: Evenimentul Zilei, World Net Daily si NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *