Femeile care consuma alimente prajite sau preparate la gratar in exces au un risc dublu de a suferi de cancer ovarian sau uterin.

Mancarea gatita in exces, fie ca este prajita, preparata la gratar sau la grill, contine o substanta numita acrilamida, care poate dubla riscul de aparitie a cancerului la femei. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Maastricht au ajuns la concluzia ca aceasta substanta poate cauza cancer ovarian si uterin dupa ce au studiat 120.000 de persoane, jumatate dintre ele femei.

Participantii la studiu au fost urmariti timp de 11 ani si s-a constatat ca 327 dintre femei au facut cancer uterin, 300 cancer ovarian si 1.835 cancer la san.

Femeile care au mancat 40 de micrograme de acrilamida pe zi (care se gasesc, spre exemplu, in 32 de grame de cartofi prajiti la punga) si-au dublat riscul de a suferi de cancer uterin sau ovarian comparativ cu cele care au consumat mai putin.

Nu s-a constatat nicio legatura intre consumul de acrilamida si aparitia cancerului la san.

Cum va protejati de substantele periculoase

Cercetatorii au aratat ca acrilamida se gaseste in mancarea preparata cum ar fi cartofii, painea, carnea, care au fost prajite, coapte, preparate la gratar sau pe grill. „Pentru a scadea riscul de imbolnavire, sfatuim oamenii sa evite prepararea in exces a alimentelor mai ales cand este vorba de produse bogate in carbohidrati”, a declarat unul dintre medicii care au realizat studiul.

Sursa: Evenimentul Zilei

1 COMENTARIU

  1. Cu ani in urma, Valeriu Popa, a venit la o mas rotunda intr-un Institut pt Tehnica de Calcul. Si acum mi-l amintesc, cand spunand ca o friptura la gratar face cat 80 de tigari…gudronul …Eu am plecat din sala, decretand: ma las de gratare si ma apuc de fumat…Au trecut aproape treizeci de ani si nu m-am apucat de fumat. O alergie personale la mirosuri urate. Altfel, e un sport pe care nu l-am inteles niciodata. o iesire la un club, la mine se termina repede si ajuns acasa, hainele iau drumul masini de spalat. Cat despre un gratar!!!, cum sa renunti la el si in favoarea carui mod de a gati carnea? Timpul a dovedit, ca alimentatia total fara foc pare a fi mai indicata, dar nici cei ce au renuntat la carne si alimente trecute prin foc, nu sunt scutiti de boli grave fara remedii…nu gratar, nu fiert, nu copt, nu…cred ca aceasta este o solutie ci doar a fi ponderat in toate, a elimina din alimentatie ce-ti face rau… ficere organizm avand perceperile lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here